Vali Osman Hacıbektaşoğlu’ndan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı mesajı

Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Hacıbektaşoğlu, mesajında Kabotaj Kanunu’nun Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik sembolü olduğunu belirtti.
Vali Hacıbektaşoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: "1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile denizlerimizdeki egemenlik haklarımız pekiştirilmiş, milli denizciliğimizin temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. Bu önemli günü, Türk denizciliğinin bağımsızlık ve egemenlik sembolü olarak her yıl coşkuyla kutlamaktayız."
Denizlerin Türkiye’nin stratejik ve ekonomik gücünün önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Hacıbektaşoğlu, Sahil Güvenlik Komutanlığı başta olmak üzere denizlerde emniyeti ve huzuru sağlamak için görev yapan tüm denizcilere minnettar olduklarını ifade etti. "Onların özverili çalışmaları sayesinde denizlerimizde güvenle yol alıyor, ekonomik ve ticari faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Deniz ticaretimiz, ülke ekonomimizin büyümesinde ve refahın artırılmasında büyük bir rol oynamaktadır" dedi.
Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte, deniz ticaretinin millileştiğini, Türk Bayraklı gemilerin sayısının arttığını ve denizcilik sektöründe önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Vali Hacıbektaşoğlu, "Böylece, denizciliğimizin uluslararası arenada da daha güçlü bir konuma gelmesi sağlanmıştır" dedi.
Mesajının sonunda, denizcilik sektöründe emek veren tüm çalışanların ve denizcilerin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutlayan Hacıbektaşoğlu, "Mavi vatanımızın her zaman emniyet ve refah içinde olmasını diliyorum. Ülkemizin denizcilik alanında daha da ileriye gitmesi için emek veren herkese teşekkür ediyorum," ifadelerini kullandı. Ayrıca, denizleri korumak ve güvenliği sağlamak için canlarını feda eden deniz şehitlerini rahmet ve minnetle andığını belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi büsbütün boş olan ve yalnızca dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst kollarındaki yeşilliklerle tabiata tutunmaya devam ediyor.

1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt
Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı iddia edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir müddet evvel yandığı öğrenilen ağaç, sırf dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı.

"Hayret verici bir durum"
Ağacı birinci defa gören İstek Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu fakat üst kısımlarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha evvel bu türlü bir şey görmedim" dedi.

Koruma altında, kurtarılabilir mi?
Bülent Petek isimli vatandaş ise ağacın bir devir çok görkemli olduğunu söz ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Artık hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından müdafaa altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu.
Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu söz eden başka etraf esnafı da gövdesi yanan çınarın yeniden de yeşil kalarak etrafa hoşluk kattığını vurguladı.

Tescilli 20 anıt ağaçtan biri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun kararıyla muhafaza altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan evvelki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.