Reklam
Reklam

Uzmanlar Uyardı: “Safranbolu’da Tarihi Çeşmelerin Temizliğinde Uygulanan Yöntem Doğru Değil: İyi Niyetli Ama Bilimsel Açıdan Hatalı”

tar
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
21 Ekim, 2025 15:14 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde gönüllü öğrencilerin tarihi çeşmelerin temizliği sırasında kimyasal ürünleri kullanması uzmanları harekete geçirdi.

Uzmanlar, kültürel miras niteliğindeki taş yapılarda kimyasal ve asit içerikli temizlik malzemelerinin yüzey zararlarına yol açabileceğini belirterek, yapılan uygulamanın “iyi niyetli ancak bilimsel olarak hatalı” olabileceğini ifade etti.

Kentteki tarihi çeşmelerde gönüllü yürütülen temizlik çalışmalarında, taş yüzeylere kimyasal içerikli ürünler kullanılması Restorasyon ve koruma uzmanları tarafından, kültürel miras yapılarının temizliğinde her taş türünün farklı fiziksel ve kimyasal özellik gösterdiğini, dolayısıyla temizlik yönteminin mutlaka bilimsel esaslara göre belirlenmesi gerektiğini vurgulandı.

Uzmanlar, tarihi yapılarda kullanılan taşların; mermer, kalker, bazalt gibi kimyasallara karşı farklı derecelerde hassasiyet gösterdiğini, asitli ya da deterjan bazlı ürünlerin yüzey dokusuna zarar verebileceğini hatırlattı. Bu nedenle kültürel miras niteliğindeki eserlerde kimyasal içerikli temizlik maddeleri yerine nötr pH’lı ürünler, mekanik yöntemler ve kontrollü su uygulamaları önerildi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan bazı restorasyon uzmanları, “Tarihi eserlerde temizlik işlemi yalnızca görsel iyileştirme değil, aynı zamanda koruma sürecinin bir parçasıdır. Bu nedenle yöntem seçiminde taşın türü, kirin cinsi ve mevcut yüzey durumu göz önünde bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Karabük’te üniversite öğrencileri tarafından gerçekleştirilen temizlik uygulamasında, iyi niyetle başlatılan çalışmanın bilimsel açıdan hatalı yöntemler içerdiği öne sürülüyor. Uzmanlar, “Amaç tarihi dokuyu korumak olsa da kullanılan yöntem yüzeyde geri dönüşü olmayan etkilere yol açabilir. Bu noktada bilinçli gibi görünen uygulamalar dahi yanlış sonuç doğurabilir” uyarısında bulundu.

Kültürel miras niteliğinde anıt eserlerdeki taşlarda temizlik işlemlerinin profesyonel restorasyon uzmanlarının rehberliğinde yapılması gerektiğini belirten yetkililer, sürecin taş analizlerine dayalı testlerle yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Uzmanlar, “Gençlerin hevesini kırmak istemeyiz. Ancak tarihi yapılarda kimyasal madde içerikli malzemeler kullanılmaz; temizlik, taşın ve yapının kimyasına zarar vermeyecek şekilde planlanmalıdır. Bu hem bilimsel hem de etik bir sorumluluktur” değerlendirmesini yaptı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı

amasyada 65 kiraz tesvik yarismasi yapildi pxHFc3zK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.

Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser

Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.

“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.

Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor

Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”

Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”

Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin