Reklam
Reklam
uzmani konustu 2 milyon liralik sistem hayat kurtarabilirdi 8Hg31pib
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ocak, 2025 04:37 tarihinde yayınlandı
0

Uzmanı konuştu: “2 milyon liralık sistem hayat kurtarabilirdi”

Grand Kartal Otel’de sprinkler sisteminin bulunmaması büyük bir faciaya yol açmıştı. Hususa ait açıklama yapan yangın söndürme sistemleri uzmanı Nizameddin Tav, bu sistemi otele kurmanın yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını belirterek, “Otelde sprinkler yangın sistemi çalışıyor olsaydı bu türlü bir acı yaşamamış olurduk” dedi.

Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otel yangını sonrası dikkatler yangın söndürme ekipmanları ve tedbire formüllerine çevrildi. Yapılan kontrollerde, otelde spring yangın söndürme sistemi bulunmadığı ortaya çıktı. Bu durumun facianın boyutunu artırdığı belirtilirken, yangın söndürme sistemleri satıcısı Nizameddin Tav, otelde sprinkler sistemi bulunsaydı yüzde 96 oranında muvaffakiyet sağlanacağını tabir etti.

Tav, sistemi kurmanın yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını belirterek şu sözleri kullandı:

“Spring yangın sistemleri yaklaşık yüzde 96 oranında muvaffakiyete ulaşıyor. Otelde sprinkler yangın sistemi çalışıyor olsaydı bu türlü bir acı yaşamamış olurduk. Binanın yaşının hiçbir değeri yok. Sıfır binadan 50 yıllık binaya kadar uygulayabiliyoruz. Grand Kartal Otel’in sprinkler yangın sistemi için kaba maliyeti 2 milyon liraya çıkar ve bunu 1 ay müddette teslim edebiliriz”

“Oksijenle temasını kesmek gerekiyor”

Yangının, mutfak kısmında kızgın yağdan çıktığına dair sorulara karşılık veren Tav, “Sıvı yangınları diye tabir ettiğimiz yangınlarda, yağ ve petrol yangınlarında mutlaka su kullanılmaz. Birinci evvel ateşin oksijenle temasını kesmek gerekiyor. Yangının üstünü ıslak bir havluyla kapatsalar bu türlü bir şey yaşanmazdı” diye konuştu.

Yangın söndürme aygıtlarının kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Tav, şu uyarıyı yaptı:

“Kaynağını ve markasını bilmediğiniz yangın söndürme aygıtlarından katiyen uzak durunuz. İnternetten aldığınız eserlerde garanti dokümanı yok. Mutlaka kaliteden şaşmayın”

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda ogrenciler yaptiklari bilimsel calismalari sergiledi LrjPDqpA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da öğrenciler yaptıkları bilimsel çalışmaları sergiledi

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde öğrenciler tarafından yıl boyunca yapılan projeler, düzenlenen bilim fuarında sergilendi.

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda öğenciler, yıl boyunca üzerinde çalıştıkları projelerini protokol üyeleri ve vatandaşlara anlattı. Hanönü Şehit Faruk Karagöz Yatılı Bölge Ortaokulu ve Hanönü İmam Hatip Ortaokulu’nun ortaklaşa düzenlediği fuarının açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, öğrencilerin projelerini inceledi.

Fen bilimlerinden teknolojiye, çevreden matematiğe kadar geniş bir yelpazede hazırlanan çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi alan Hanönü Kaymakamı Emre Oktay ve Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, gençlerin heyecanına ortak oldu.

Öğrencileri tebrik eden Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, “İlçemizdeki okullarımızın bu denli başarılı projelere imza atması bizleri gururlandırıyor. Öğrencilerimizin araştırma azmini ve öğretmenlerimizin onlara kattığı vizyonu bugün burada bizzat müşahede ettik. Hanönü Belediyesi olarak eğitime ve bilime yönelik her türlü girişimin destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Hanönü Kaymakamı Emre Oktay ise projelerin hazırlanma sürecinde emeği geçen idareci, öğretmen ve öğrencileri tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

Bilim fuarına Hanönü Kaymakamı Emre Oktay, Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı, Hanönü İlçe Milli Eğitim Müdürü Serkan Demirkıran, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Mertcan Demil, İlçe Emniyet Amiri Şenol Demirata, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Arukan, İlçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Yabaneri ve öğretmenler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin