Reklam
Reklam

Uzmanı açıkladı: “Yüzeysel yağışlar barajlara etkili değil”

uzmani acikladi yuzeysel yagislar barajlara etkili degil
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2025 00:15 tarihinde yayınlandı
0

DÜZCE (İHA) – Yurdun bir çok bölgesinde tesirli olan sağanak yağışların yüzeysel olarak barajları doldurduğunu belirten Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İklimi ve Ekoloji Anabilim kısmı Öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, “Barajların dolu olması bir gösterge olsa da tam olarak kuraklık göstergesi yahut kuraklık olmadığı manasına gelmeyebilir” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında sağanak yağışlar sebebi ile birtakım bölgelerde su taşkınları meydana gelirken, birtakım bölgelerde ise barajlardaki doluluk oranlarını arttırdı. Yağışların yüzeysel olduğunu aktaran Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İklimi ve Ekoloji Anabilim kolu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Yıldız, süratli bir halde dolan barajların kuraklığın önüne geçmediğini belirterek, “Kuraklık ve yağış olayını yalnızca barajların doluluğu üzerinden belirli bir devir içerisinde ki yağışlar vaktinde kıymetlendiriyoruz. Bu aslında tüm tabiattaki yağış rejimini yada tabiatta ki öteki kısımları temsil etmiyor. Baraj süratli bir biçimde 2-3 hafta içerisinde dolabilir. Barajın dolu olması o bölgede kuraklığın yaşanmadığı manasına gelmiyor. Bu bir göstergedir. Lakin tam bir gösterge değildir. Neden derseniz, yağış şiddetli olarak yağarsa toprağa inmezse yer altı suları olarak beslenmezse, yavaş yavaş yer altı suları ile barajlar beslenmezse yalnızca yüzeyden akan sular ile barajın dolu olması burada ki öteki alanların suya tam olarak doyduğu manasına gelmiyor. Dolayısı ile biz yalnızca barajın doluluğu üzerinden gitmemiz lazım. Bilhassa iklim değişikliği ile birlikte yağış rejimi değiştiği için uzun müddet kuraklık yaşanıyor. Bu sebeple birkaç ayda yağması beklenen yağışların birkaç günde yağması gerçekleşiyor. Bu da barajları doldurabilir. Böylece barajların dolu olması bir gösterge olsa da tam olarak kuraklık göstergesi yahut kuraklık olmadığı manasına gelmeyebilir” halinde konuştu.

“Aniden doluluk bir şey söz etmiyor”

Etkili olan sağanak yağışların barajlarda apansız doluluğa fazla tesir etmediğini belirten Prof. Dr. Yıldız, “Kuraklığı iki formda kıymetlendirebiliriz. Birincisi iklimsel kuraklık ikincisi ise mevsimsel kuraklık var. Düzce yöresi üzere Karadeniz bölgesindeki bölgelerde iklim olarak kurak bir iklim yok. Burası nemli yarım nemli diyebileceğimiz bölgeler. Buralarda da kuraklık yaşanabilir. Ancak bu iklimsel kuraklık değil mevsimsel kuraklık oluyor. Bu yazın da yaşanabiliyor. Kışın da yaşanabilir. Kış devrinde de yağacak olan yağmur inmediği vakit mevsimsel kuraklık yaşanabiliyor. Toprakların birçok yamaç toprakları, tarım toprağı, orman yeri yahut mera toprağı toprağa yağış inmez de yüzeysel olarak baraja inerse baraj dolar lakin yamaçlar yeniden kuraklık yaşayabilir. Yalnızca barajın altındaki ovadaki belirli başlı kısımları sulayabiliriz. Tahminen buralara bakarak “Bakın buralarda sorun yok” “Biz barajla sulayabiliriz” diye bir söz de bulunabiliriz. Fakat bu tabiatın tamamını tabir etmiyor. Bu bakımdan düşen yağış nizamlı mi geliyor? Bütün araziyi doyuruyor mu? Yer altı sularını dolduruyor mu? Bu bilhassa baharın sonuna gerçek yağan yağışların ölçüsü kışın düşen yağıştan daha fazla mı? Bunların denetim edilmesi gerekiyor. Yaza hakikat yağan yağışlar kışa göre daha kıymetlidir. Zira bu önümüzdeki yaz devrinde yer altı suları ile barajların beslenmesi gerekiyor. Apansız doluluk bizim için çok fazla şey tabir etmiyor” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te asfalt sezonu başladı

karabukte asfalt sezonu basladi FMp8yrSf
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük İl Özel İdaresi tarafından 2026 yılı asfalt sezonunun startı Ovacık ilçesinde düzenlenen programla verildi.

Ovacık’ta gerçekleştirilen asfalt serim programına Ovacık Kaymakamı Öznur Güler Kıyak, AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, İl Genel Meclis üyeleri, kurum müdürleri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Programda, 2026 yılı asfalt sezonu kapsamında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verilirken, kırsal bölgelerde ulaşım kalitesinin artırılması amacıyla sıcak asfalt çalışmalarının il genelinde aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

Karabük İl Özel İdaresinden yapılan açıklamada, yeni sezonda da vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunmanın hedeflendiği ifade edilerek, belirlenen program doğrultusunda köy yollarında asfalt çalışmalarının devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, asfalt sezonunun Karabük’e ve ilçelere hayırlı olması temennisinde bulunularak, sahada görev yapan personele kazasız ve sorunsuz bir çalışma dönemi dilendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin