Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2024 04:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Üniversite öğrencileri, Ilgaz Dağı’nın zirvesinde hem ders yaptı hem horon tepti

Kastamonu’da eğitim gören üniversite öğrencileri, adına türküler yazılan Çankırı ve Kastamonu sınırlarındaki Ilgaz Dağı Milli Parkında hem ders yaptı hem de horon tepip çiftetelli oynadı.
Ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan Kastamonu Üniversitesi, derslerini doğada da uygulamalı olarak yapmayı sürdürüyor. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, adına türküler yazılan Çankırı ve Kastamonu sınırlarında bulunan, doğa harikası manzarasıyla eşsiz bir güzellik sunan Ilgaz Dağı Milli Parkını gezdi. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’ın gözetiminde, içlerinde yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin de bulunduğu üniversite öğrencileri, Ilgaz Dağı Milli Parkı ile Kastamonu’da ve Türkiye’de bulunan milli parklar ile buradaki doğal yaşam, yaban hayatı ve flora çeşitliğiyle ilgili bilgi aldı. Öğrenciler, ilk olarak telesiyeje binerek Ilgaz Dağı’nın 2 bin rakımlı zirvesine ulaştı. Burada Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’dan Milli Parklar hakkında bilgiler edinen öğrenciler, daha sonra müzik eşliğinde “Ilgaz, sen Anadolu’nun yüce bir dağısın” şarkısını seslendirdi. Ardından horon ve çiftetelli de oynayan öğrenciler, gönüllerince eğlendi. Manzara eşliğinde fotoğrafta çektiren öğrenciler, ayrıca Yurduntepe Kayak Merkezinde bulunan pistte kayakta yaptı.
Zaman zaman gördükleri karşısında heyecanlanan öğrenciler, mağarada uygulamalı olarak ders yaptı. Bazı öğrencilerin, Ilgaz Dağını ve karı ilk defa bu ders çerçevesinde gördükleri öğrenildi.

“Ilgaz Dağındaki çeşitliliği ve Milli Parkları öğrencilerimize yerinde uygulamalı olarak anlattık”
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Turizm Fakültesi olarak ders çerçevesinde yapmış olduğumuz korunan alanlar yönetimi ve tabiat turizmi alanında bir etkinlik düzenledik. Kastamonu Üniversitesi, ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan bir üniversitedir. Biz de fakülte olarak tabiat alanında çok fazla etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Bu etkinlikler biraz daha ders çerçevesinde oluyor. Özellikle flora ve fauna ile tabiat turizmi derslerimiz var. Flora ve fauna dersleri ile korunan alanlar yönetimi bölümü sebebiyle Ilgaz Dağına geldik. Korunan alanlar yönetiminin içerisinde milli parklar ve tabiat anıtları bulunuyor. Kastamonu’da üç tane milli parkımız var. İstiklal Yolu, Küre Dağları ve Ilgaz Dağı Milli Parklarımız var. Bizler, kış sezonu olduğu için turizmi yıla yaymak için öğrenci kardeşlerimizle birlikte Ilgaz Dağına geldik. Son sınıf öğrencilerini özellikle Ilgaz Dağına getirdik. Çünkü 4 yıldır Kastamonu’da olmalarına rağmen Ilgaz’ı hiç görmemiş öğrencilerimiz var. Mezun olup gitmeden Ilgaz Dağını görmeleri için bu tür öğrencilerimizi tercih ettik. Bu doğal coğrafyanın nimetlerinden faydalanmasını istedim. Kayak kaydılar, telesiyeje bindiler, burada doğayı ve korunan alanları anlattık. Milli Park ve Tabiat Parkı nedir bunları açıkladık. Ilgaz’daki flora ve fauna çeşitliliğinden bahsettik. Ilgaz Dağının neden ve ne zaman milli park ilan edildiğini anlattık. Biyoçeşitlilik özelliklerini ve Ilgaz Dağı Milli Parkının ülkemiz için ne denli önemli olduğundan bahsettik. Hafta sonunu tercih ettik. Hem şehirden ve okuldaki ortamlarından uzaklaşsınlar istedik hem de doğa ve tabiat ile iç içe olmaları için öğrenci kardeşlerimizi Ilgaz Dağına getirdik. 60 civarında öğrencimiz bize katıldı. Bunların büyük bir kısmı rehberlik öğrencisi. Diğer fakülteden öğrencilerimizde gezi ekibimizde bulunuyor. Biz, bu öğrencilerimizi de dahil ederek yaptığımız etkinlikleri sadece fakülte olarak değil üniversitemiz ve Kastamonu’muz adına yaptığımız bütün etkinliklerimize davet ediyoruz. Özellikle Kastamonu İl Özel İdaresine teşekkür ediyoruz. Öğrenci kardeşlerimizden bir kuruş talepleri olmadan ulaşımımızı, tesisten faydalanmamızı, tesisin bütün imkanlarını bizlere sundular. Telesiyeje bindik, kayak yapma imkanı bulduk, bu yüzden İl Özel İdaresine bize sağladıkları imkan için teşekkür ediyoruz” dedi.

Ilgaz Dağını ve karı ilk kez gören öğrenciler gönüllerince eğlendi
Kastamonu Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi İlknur Aldemir ise, “Aydın’dan geliyorum, ben kar hiç görmemiştim, Kastamonu’da ilk kez kar gördüm, bundan dolayı da çok mutlu oldum” diye konuştu.

"Ücretsiz bir şekilde faydalandık”
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencisi İpek Güngör de, “Ilgaz Dağına Hikmet Haberal hocamız ile birlikte ders amaçlı geldik. Doğa turizmini ve milli parkları tanıma amaçlı geldik. Ilgaz çok güzel, kar görmeyen arkadaşlar mutlaka Ilgaz Dağına gelsinler. 4 yıldır Kastamonu’dayım, daha öncesinde de gelmiştim. Telesiyeje bindik, güzel bir tecrübe oldu. Bu geziden ücretsiz bir şekilde faydalandık” şeklinde konuştu.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencisi Batuhan Okur ise “Ilgaz Dağına ilk kez geldim. Malum deprem ve pandemi arası girdi. Hikmet hocamızla birlikte geldik, çok mutluyuz, ders işledik. Profesyonel turist rehber adayı olarak biz, milli parkları gezme yükümlülüğümüz bulunuyor. Bu yüzden milli parkları bilmemiz gerekiyor. O yüzden bize bu imkanı sağlayan ve bizleri buraya getiren hocalarımıza teşekkür ediyoruz. Hem ders işledik hem de ders stresinden uzaklaşarak gezi yaptık, bu bize iyi geldi" ifadelerini kullandı.

blank
Haber Merkezi tarafından
11 Nisan, 2025 15:51 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kayseri’de “Yeni Nesil Gazetecilik” Çalıştayı

Kayseri’de dijital medya enine boyuna ele alındı

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD), Kayseri’de geleneksel ve internet gazetecilerini “yeni nesil gazetecilik” çalıştayında buluşturdu.

TİGAD öncülüğünde 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Kayseri’de “Yeni Nesil Gazetecilik Konferansı ve Kültür Gezisi” programı düzenlendi. Kayseri Valiliği ile Kayseri Otelciler Derneği’nin katkıları ve TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel’in ev sahipliğiyle gerçekleştirilen programa Türkiye’nin dört bir yanından 100’den fazla gazeteci katıldı. İnternet medyasının ağırlıkta olduğu gazeteciler, ilk olarak cuma günü Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i ziyaret etti. Aynı gün Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Nurcan – Süleyman Çetinsaya Konferans Salonu’nda “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı” düzenlendi.

Konferansa; TİGAD Kurucu Genel Başkanı ve Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları Derneği (USMEK) Genel Başkanı İzzet Aydın, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, İletişim Fakültesi öğrencileri, gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

TİGAD Ankara İl Temsilcisi Erdem Yeşer’in sunuculuğunu yaptığı çalıştayın moderatörlüğünü ise Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vahit İlhan üstlendi. Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı.

Okan Geçgel: Dijital medyanın yasalarca tanınmasını sağladık

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, TİGAD’ın Türkiye geneline teşkilatlandığını belirterek, 76 ilde il temsilcileri olduğunu söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından gazetecileri Kayseri’de ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu söyleyen Geçgel, gazetecilik mesleğinin birçok sorunu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“TİGAD’ın esas kuruluş amacı çeyrek asırdır hayatımızda olan dijital medyanın çektiği sıkıntıları ilgili makamlara ulaştırmak ve bu sorunlara çözüm bulmaktır. Bu konuda çok mücadele ettik. Basın Kanununa ek madde ekleterek, dijital medyanın yasalarca tanınmasını sağladık. Dijital medyada çalışan gazeteciler artık Basın Kartı alabiliyor, basın ilan hakkından yararlanabiliyor. İnternet medyasının geçtiğimiz ay Basın İlan Kuruluna temsilci gönderdi. Tüm bunlar bizim mücadelemizle hayata geçirilen kanun sayesinde oldu. Sorunlarımız hala çok fazla. Dijital, görsel, işitsel ve basılı gazetecilerin bütün sorunları bizim sorunumuz. Bu sorunları dile getirmek zorundayız.”

Geçgel, Tasarruf Genelgesi çerçevesinde özellikle Anadolu’daki basılı medyanın büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Bu genelgede basının kapsam dışı bırakılması için büyük emek sarf ediyoruz. İlgili bakanlara ve partilere dosya sunduk. Mücadelemiz devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Yeni nesil gazetecilik enine boyuna konuşuldu

Açılış konuşmalarının ardından “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı” gerçekleştirildi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vahit İlhan’ın moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın konuşmacıları ve ele aldıkları konular şöyle;

  • Haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur (Dijital Medyanın Etik Değerlerle Sınavı)
  • Hürriyet Gazetesi Ankara Haber Müdürü Murat Yılmaz (Büyükşehirde Yerel ve Ulusal Medya)
  • Kanal D Haber Muhabiri İbrahim Konar (TV Haber Muhabirliği)
  • İHA İstanbul Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer (Ajans Haberciliği ve İnternet Medyası)
  • Haber Global TV Spikeri Dilara Sayan (Medya ve Manipülasyon)
  • NumberOne TV Haber Müdürü Zehra Sadıç (Magazin Haberciliği)
  • Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel (Geleneksel Medyadan Dijital Medyaya Geçiş)
  • Akit TV Haber Müdürü Uğurcan Gökçe (Sosyal Medya İhbar Hatları ve TV Gazeteciliği)
  • Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca (Geleneksel Gazetecilik ve Geleceği)

Gazeteciler Kayseri’yi keşfedecek!

Öte yandan, program kapsamında cumartesi ve pazar günü kültür gezisi düzenlenecek. Türkiye’nin dört bir yanından programa katılan gazeteciler Kayseri’nin tarihi, turistik ve kültürel mekanları ziyaret edecek.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.