Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türk Edebiyatı ve Şiiri Araştırmaları Topluluğu, baharın habercisi Hıdırellez’i klâsik etkinliklerle kutladı. Kutlamalarda yapılan çeşitli oyunlarla öğrenciler eğlenceli vakit geçirdi.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi yanında yer alan yeşil alanda gerçekleştirilen kutlamalar, hem eğlenceli hem de kültürel istikametiyle dikkat çekti. Şenlik, OMÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bekir Şişman’ın açılış konuşmasıyla başladı. Şişman, konuşmasında Hıdırellez’in kökenine ve kültürel manasına değinerek, “Türkler baharın gelişini iki farklı tarihte kutlamaktadır: Nevruz ve Hıdırellez. Nevruz, İslamiyet öncesine dayanan ve Doğu Türklüğü tarafından kutlanan bir bayramken; Hıdırellez, İslam sonrası devirde Hızır ve İlyas figürleri etrafında gelişen bir inanışla Batı Türklüğünde benimsenmiştir. Bu özel gün, Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştuğu gün olarak kabul edilir. Hızır, güç durumda kalanların yardımına koşan, uğradığı yerlere bolluk ve rahmet getiren bir figürdür. ‘Kul bunalmayınca Hızır yetişmez’ kelamı, bu anlayışın halk ortasındaki ifadesidir” dedi.
Kutlamalarda klâsik oyunlar ve etkinlikler ilgiyle karşılandı. Yumurta tokuşturma, halat çekme, ip atlama, çuvalla koşu, kaşıkla yumurta taşıma, yakartop, çömlekten mani çekme üzere pek çok oyunla öğrenciler keyifli vakit geçiridi.
Etkinlik, akademisyenler ve öğrencilerin ağır iştirakiyle, sevinçli ve manalı bir atmosferde sona erdi.
Üniversite öğrencileri Hıdırellez’i kutladı
Kozlu Belediye Meclisi Mayıs ayı 1. oturumu yapıldı
Kozlu Belediye Meclisi’nin 4 Mayıs 2026 Pazartesi günü saat 10.30’da gerçekleştirilen 1. oturumunda çeşitli gündem maddeleri görüşüldü.
Kozlu Belediye Meclisi’nde yoklama ve açılışın ardından gündem maddeleri okunarak bir önceki toplantıya ait tutanak özeti görüşüldü. Toplantıda 2025 yılı gelir gider kesin hesabı oy birliği ile kabul edildi.
Gelirler Müdürlüğü’nün “Belediyemiz İktisadi ve Sosyal Tesislerindeki Uygulanacak Fiyat Tarifelerinin Belirlenmesi” ile ilgili talebi görüşülerek düzenleme yapılmak üzere değerlendirmeye alındı. “Su Aboneliği Güvence Bedelinin İadesi” ile ilgili madde ise oy birliği ile kabul edildi.
Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün “Zonguldak İçme Suyu Tüneli ve Kanal İnşaatı Protokolü” ile ilgili talebi ile Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün “Toplu Taşıma Ücretlerine Zam” talebi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Toplantıda ayrıca gündem dışı madde de görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Belediye Meclisi’nin ikinci oturumunun ilerleyen günlerde yapılacağı öğrenildi.

