Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Eylül, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ulus’ta doğal gaz yapım çalışmalarına Amasra’da ise abonelik açma işlemlerine başlanacak

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın’ın Ulus ilçesinde doğal gaz hattı yapım çalışmalarına, Amasra ilçesinde ise doğalgaz abonelik işlemlerine başlanacağını açıkladı.
K Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz AK Parti hükümeti zamanında doğalgaz ile tanışan Bartın’da yeni doğalgaz yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Milletvekili Aldatmaz, “Bu yıl yapılan yatırımlarla birlikte Bartın’da şu anda 316 bin 500 metre polietilen, 73 bin 200 metre de çelik borudan oluşan bir doğalgaz ana hattımız var. Bunu da 126 bin metrelik servis hattı ile abonelere ulaştırıyoruz. Şu an Bartın Merkezde 39 bin 214, Kozcağız’da bin 691 olmak üzere toplam 40 bin 905 aktif abonemiz var" dedi
Ulus’ta ilk kazma vurulacak
Milletvekili Aldatmaz yerel seçimler öncesinde Ulus ilçesine verdikleri doğalgaz sözünü hatırlatarak, "Önümüzdeki günlerde Ulus İlçemizde doğalgaz için ilk kazmayı vuracağız. Ulus Doğalgaz boaltım istasyonu inşaatına başlıyoruz. Bunun akabinde de ilçe merkezinde doğalgaz borularını döşemeye başlayacağız. Ulus’umuza verdiğimiz sözü yerine getiriyoruz. Her zaman dediğim gibi laf değil icraat üretiyoruz. İnşallah takvim yılı sonunda da Ulus ilçe merkezinde bu yıl planlanan bölgelerdeki abonelerimize doğalgaz vereceğiz" şeklinde konuştu.
"Doğalgaz hükümet yatırımıdır"
Doğalgaz yatırımlarını sahiplenenlerin olduğunu da vurgulayan Aldatmaz, doğalgazın bir hükümet yatırımı olduğunu vurgulayarak, "Öyle eline kazma alıp çukurun başına geçmekle, kepçenin başında durmakla ’doğalgaz getiriyorum’ diye insanları kandırmaya gerek yok. Sonuçta bu bir hükümet yatırımı ve bu yatırımın Bartın’a, Amasra’ya Ulus’a, Kozcağız’a gelmesini sağlayan AK Parti hükümetleridir. Atalarımızın dediği gibi, ’yiğidi öldürüp, hakkını yememek lazım’. Doğalgazı Bartın’da yaygınlaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bartın merkezde bu yıl Gürgenpınarı mahallemizde çalışmalarımızı tamamladık. Sanayi sitesinde çalışmalarımızın büyük bölümü bitti. Dallıca bölgesinde yeni yapılan TOKİ konutları içinde hat döşeme çalışmaları devam ediyor. Orada da hemşehrilerimiz evlerine taşındıklarında doğalgaz altyapısı tamamlanmış olacak. Böylece Bartın merkezde konutların tamamına yakınına doğalgaz altyapısı sağlamış olacağız. Aynı zamanda Bartın OSB genişleme alanında doğalgaz altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Burası da tamamlanınca Organize sanayi bölgemizin tamamı doğalgaz altyapısına kavuşmuş olacak" ifadelerine yer verdi
Amasra’da abonelik işlemlerine başlanacak
Amasra’daki doğal gaz hattı yapım çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığına da dikkat çeken Milletvekili Aldatmaz, "Amasra ilçemizde meşakkatli bir yoldan boru hattı döşeme çalışması yürütüldü. Kaleşah Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Kum Mahallesinin önemli bir kısmında çalışmalarımızı tamamladık. Kalan mahallelerde de çalışmalarımız devam edecek. Bu takvim yılı içerisinde Amasra’da da doğalgaz kullanmaya başlayacağız. Kısa süre içerisinde Amasra ve Ulus İlçelerimizde Abonelik işlemlerine başlayacağız" ifadelerini kullandı.
Kozcağız’da izin sorunu çözüldü
Doğalgazın kullanılmaya başlandığı Kozcağız Beldesindeki izin sorunun da çözüldüğünü hatırlatan Yusuf Ziya Aldatmaz, Kozcağız’ın Türkiye’de doğalgaz kullanan nadir beldelerden biri olduğunu da hatırlatarak, "Kozcağız’da Yayla Sokak’ta yolun karayolu ağında olması nedeniyle doğalgaz boru hattı döşenmesi esnasında izin işlemlerinde sorun yaşanmıştı. Bu durum üzerine devreye girerek yolu karayolu ağından çıkartılarak Kozcağız Belediyesine devredilmesini sağladık. Böylece izin sorununu hallettik ve Kozcağız Yayla sokak ve Değirmenci Mahallesine de Doğalgaz getirilmesini sağlayacağız. İnşallah hemşehrilerimiz yıl sonunda Yayla sokak ve değirmenci mahallesinde de doğalgaz kullanmaya başlayacak" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 500 yıllık Hitit keteni, kadınlar tarafından tekstil endüstrisine kazandırılıyor

Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini tekrar üreterek, dokumacılık sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç jenerasyonlara aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.

"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Fakat maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve takımına teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum formunda konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" sözlerini kullandı.

"Olağanüstü koşullarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu bahis için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için başka bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harikulâde, bugüne gelemeyen organik bir husus. Fevkalâde kurallarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Doğal bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.