Reklam
Reklam
turkiyede ilk kez uretildi kazakistandan sonra filipinlere ihrac edildi jjNdsAsM
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’de ilk kez üretildi: Kazakistan’dan sonra Filipinler’e ihraç edildi

Türkiye’de birinci kere Trabzon’da üretilen taşınabilir beton mikseri dünya pazarına açıldı. Türkiye’nin yerli malı dokümanlı birinci taşınabilir beton mikserini her türlü toprağa uygun tasarlanırken, üretilen mikserler Kazakistan’dan sonra Filipinler’e de ihraç edildi.

Trabzon’da faaliyet gösteren Oymak Makine, Türkiye’de birinci kere taşınabilir beton mikseri üretti. 2015 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarının akabinde üretilmeye başlayan taşınabilir beton mikseri her türlü yere uygun tasarlandı. 600 litre kapasiteli boşaltma kapağına sahip mikserler yüksek basınçlı hidrostatik şanzıman, planet dişli akslar ile birlikte her türlü yerde tam hareket kabiliyetine sahip biçimde yapıldı. Türkiye’nin yerli malı evraklı birinci taşınabilir beton mikserini üreten firma 3,5 metreküplük beton kapasitesi sahip makineleri ile dünya pazarına açıldı.

Kazakistan’dan sonra Filipinler’e taşınabilir beton mikserini ihraç eden firma yetkilisi Fatih Suat Oyman, “Bu araç kendinden yüklemeli tip dediğimiz bir beton mikseri. Taşınabilir beton mikseri diyoruz. Bunun özelliği bir betonun üretilmesi için gerekli olan tüm gereçleri kendi kepçesi ile birlikte alıyor üzerinde mevcut bulunan su tankları yahut kimyasallar ile bir arada istediğiniz kalitelideki betonu hazırlıyor. Etrafındaki dökmek istediğiniz yere döküyor” dedi.

“Bu makine istediğiniz kalitedeki betonu istediğiniz anda üretme imkanı sağlar”

Trabzon’dan dünyaya üretim yaptıklarını kaydeden Oyman, “Diğer transmikserlerden ayıran özelliği istediğiniz kalitedeki betonu istediğiniz anda üretilme imkanı sağlar. Art kısmında bulunan karıştırma kazanlarında tartı önceller vardır. Bu da ne kadar malzemeyi yüklemenizi göstererek en verimli karışımı elde etmek için imkan sunar. Bu taşınabilir beton mikserleri firmamızın ikinci kesimidir. Daha evvel fındık başta olmak üzere besin süreci makineleri yapıyoruz. Buraya gelmemizdeki asıl temel gaye daha evvel şirketin kurucu Ümran Oyman’ın 80’li yıllarda hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonları üreterek kazandığı bir hidrolik deneyimi var. Bu tecrübeyi kullanarak şirketteki tüm arkadaşlarımızla birlikte hidrolik iş makineleri üzerinde çalışmalar yapmak istedik. 2015-2016 yıllarında daha farklı projelerde yaptık. Şimdi Türkiye’de üretilmemiş olan bir eser tercihi ile birlikte taşınabilir beton mikseri makinesine karar verdik. Bu mikserler bizim için ülkenin sonları içerisinde her bir metrekaresine hissettiğimiz sorumluluktan ötürü yerli malı evrakını de kazandırarak bu eserleri dünya pazarına sunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Sloganımızda da yer aldığı üzere Trabzon’da dünyaya üretim yaparak Türk imalatını en düzgün halde burada üreterek işimizi en yeterli formda yapmaya çalışıyoruz” formunda konuştu.

“Bir çok bölgede çalışan makinelerimiz var”

Mobil beton mikserinin üretilmesi evresinde önemli bir Ar-Ge sürecinin olduğunu belirten Oyman, “Bu makinelerimiz yaklaşık 2-3 yıldır satışa sunuldu. Birinci olarak Kazakistan’da gönderdik. Son olarak ise Filipinler’e gönderdiğimiz makineler var. Önemli bir Ar-Ge süreci oldu. Projelendirme süreci ve en sonda da üretimle birlikte önemli bir çalışma süreci yaşadık. Eksiklikler giderilerek en verimli eseri ortaya çıkarmaya çalıştık. Uygulama alanında geri dönüşlerde bizim için çok değerli. Şuana kadar bir çok bölgede çalışan makinelerimiz var. Hoş geri dönüşler alıyoruz. Uygunlaştırılması gereken bir kısım varsa ona nazaran de bunları da sağlıyoruz. Dünya pazarında farklı ülkelerin eserleri var lakin Türkiye’de birinci kere üretildi” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sinopta sulama hatti patladi celtik ureticisi tepki gosterdi hnwEQeXS
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Haziran, 2026 04:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Sinop’ta sulama hattı patladı, çeltik üreticisi tepki gösterdi

Sinop’un Mertoğlu köyüne bağlı Karasu Ovası’nda sulama borusu ana hattında meydana gelen patlak nedeniyle çeltik üreticileri zor durumda kaldı.

Erfelek Sulama Kooperatifi ile Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri bölgede onarım çalışması başlatırken, üreticiler ekim sezonunun tehlikeye girdiğini belirterek acil çözüm çağrısında bulundu.

Patlağın meydana geldiği bölgede incelemelerde bulunan Mertoğlu Köyü Muhtarı Mustafa Ünal, Karasu Ovası’nda Sinop’un birinci sınıf çeltiğinin üretildiğini belirterek, sulama sistemindeki arızaların üreticileri mağdur ettiğini söyledi. Ünal, “Bu sulama tesisi kurulmadan önce elektrikle çalışan su pompalarıyla üretim yapılıyordu. Sistem kurulduktan sonra elektrikler iptal edildi, kanallar kapandı. Şimdi böyle sorunlar yaşandığında çeltik ekme imkanımız kalmıyor. Köylüler gece boyunca beni arıyor. Milyonlarca lira masraf yapıp henüz bir tane bile çeltik ekemeyen üreticilerimiz var. Su hattı 10 gündür her gün tamir ediliyor, her gün yeniden patlıyor. Elektrik de olmadığı için vatandaş tarlasını hazırlamasına rağmen ekim yapamıyor” dedi.

Sorunun kış aylarında test edilerek çözülebileceğini ifade eden Ünal, “Suya ihtiyaç olmayan dönemde gerekli çalışmalar yapılsaydı bugün bu sıkıntıları yaşamazdık. Şimdi hava basıncı bir türlü ayarlanamıyor. Bu işin çeltik ekiminden en az bir ay önce tamamlanması gerekiyordu. Şu anda hattın tamamen yenilenmesi gerekse en az 10 gün sürer. Ancak çeltiğin 3-4 gün içinde ekilmesi gerekiyor. Vatandaş hazırladığı tarlaları yeniden otlandığı için ikinci kez işlemek zorunda kaldı. İki kat masraf oluştu. Acil çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

Erfelek Sulama Kooperatif Başkanı Bahri Çeliker, “Beton boruyu kestiriyor. Bir yeri yapıyoruz, bir yer patlıyor. Bu aynı yerden 4’üncü patlayışı. Suyu boşatması 24 saat, tamir etmesi ise 1 saati buluyor” şeklinde konuştu.

Çeltik üreticisi Halil Ünal da yaşanan sorunun üretimi durma noktasına getirdiğini belirterek, “Bu saatten sonra ’çeltik ekeceğim’ diyen kimse umutlanmasın. Bu borunun ne zaman yapılacağı belli değil. Acil çözüm bekliyoruz. Eğer 3 gün içinde ekim yapamazsak her şey biter. Gübre, mazot, tarla hazırlığı için yaptığımız tüm masraflar boşa gidecek” ifadelerine yer verdi.

Tekrar maddi konuda zarara uğrayacaklarını belirten çeltik üreticisi Özgür Ünal, “Mertoğlu köyü ovasında 200 dönüm çeltik ekiyoruz. Tarlalarımızı hazırladık ama hiç ekemedik. Suyu bekliyoruz. Şimdi yeniden masraf yapacağız. Çünkü suyu veremedik. Otlar yeşerdi. Kaç günden beri tarlalara su veremedik. Mecbur yeniden makine atacağız tekrar. Mazot masrafımız da olacak” diye konuştu.

DSİ Şube Müdürü Göktuğ Yılmaz ise bölgede sürekli patlakların yaşandığını belirterek, “Burayla ilgilenen tarımsal sulama kooperatifi var. Kooperatifin daha önceden gerekli tespitleri yapıp tamirat ve tadilat işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Konu bize yeni intikal etti. DSİ olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan patlak borunun çevresinde biriken suların tahliye edilmesinin ardından DSİ ve kooperatif ekipleri tarafından onarım çalışmalarına başlandı. Yetkililer, çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasının planlandığını ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için ekiplerin yoğun mesai harcadığını bildirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin