Karabük Postası tarafından
25 Temmuz, 2015 14:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Türkiye, Kendi Yangın Helikopterlerini Üretecek

AK Parti Karabük Milletvekili ve Eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci: “Türkiye Helikopter Sanayisi ile Kendi Yangın Helikopterlerini Üretmeye Başlayacak. Bütün Komşu Ülkelere Müdahale Edebilecek Bir Donanıma Sahibiz” AK Parti Karabük Milletvekili ve eski Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, orman yangınları ile ilgili her yıl 35-40 milyon dolara para harcanarak kiralanan yangın helikopterlerini artık Türkiye’nin kendisinin üreteceğini söyledi. Milletvekili Osman Kahveci, Türkiye ormanlarının yüzde 60’ının birinci derece yangın riski altında olduğunu belirterek, “Dolayısıyla da Türkiye ormanlarının yangınla mücadelesi ile ilgili bir eylem planı geliştirdik. Bu eylem planı çerçevesinde gerek havadan, gerekse karadan yangınla mücadele için araç gereç ve donanım açısından strateji belirledik. Bu stratejiye göre, havadan yangınla mücadeleye karşı 20 tane helikopter ve 6 tane amfibik uçağın Türkiye ormanlarında yangınla mücadele için yeterli hava gücü olacağının tespitini yaptık. Öncelikle bunların temini konusunda satın alınmadan önce kiralama süreci başlatıldı. Şuan 20 ile 22 hava araçlarının kiralanmasında 35 -40 milyon dolar her yıl para harcanıyor. Bunlar dışarıdan kiralanıyor. Yangınla mücadelede Amfibik uçakla ilgili ise THK’dan kiralanması suretiyle bu problemi çözdük. Kendi amfibik uçaklarımızı 12 ay boyunca kullanacak noktaya geldik. Helikopter konusunda ise Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile benim de Genel Müdür olduğum dönemde görüşme ve anlaşma yapılmıştı. Önümüzdeki süreçte gerek Orman Genel Müdürlüğü yangın helikopterleri gerekse diğer kurumların helikopter ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir proje yapılarak ihalesi yapılmıştı. Bununla ilgili önümüzdeki yıllardan itibaren Türkiye bu sahalarda gerek emniyet gerekse Orman Genel Müdürlüğü’nün belki de bu amaçlı TSK’nın helikopterleri ile ilgili Türkiye’de bir sanayi kurulma çalışma yapıldı. İhalesi son aşamalarda. Bu tipteki helikopterleri Türkiye üretmek suretiyle 2023 yıllarına gelindiğinde yangınla mücadele gerek amfibik uçak gerekse helikopter yönünde kendi sanayisini kurmuş olacak ve bundan sonra kiralamaya ihtiyaç kalmayacak” dedi. “BÜTÜN KOMŞU ÜLKELERE MÜDAHALE EDEBİLECEK BİR DONANIMA SAHİBİZ” Türkiye orman yangınları ile mücadelede sadece kendi ormanlarına müdahale değil artık komşu ülkelere de müdahale edebilir noktaya geldiğini aktaran Kahveci, “Önceden çıkan yangınlara müdahalemiz bir ile 1,5 saat sürüyorsa, şimdi ise 15-20 dakika içinde müdahale edebiliyor. Bu konuda geliştirdiği birçok strateji ve taktiklerle artık Türkiye orman yangınları ile mücadelede bölgesinin en büyük, en hızlı ve en donanımlı ülkesi haline geldi. İhtiyaç duyulduğunda yarım saat içinde komşu ülkelere müdahale edebilecek donanımlara sahip” olduğunu belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
29 Ocak, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 28.01.2026 15:03
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Festival Var, Konaklama Yok!

Karabük’ün 2 bin rakımlı Keltepe Kayak Merkezi, bu yıl ilk kez düzenlenen Keyak Festivali’ne ev sahipliği yaptı.

Festivale çevre illerin yanı sıra Muğla, Ankara, İstanbul ve Konya gibi Türkiye’nin dört bir yanından yoğun katılım gözlendi. Ancak, kayak merkezinde konaklama imkanının bulunmaması, dışarıdan gelen onlarca vatandaşta hayal kırıklığına neden oldu.

Onlarca vatandaş, kayak açısından böylesine önemli bir bölgede otel veya benzeri konaklama tesislerinin olmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi.

Diğer illerden gelen ziyaretçiler, günübirlik ziyaretin yeterli olmadığını, konaklama alanlarının yapılması halinde Keltepe’nin hem daha cazip hale geleceğini hem de kış turizminde çok daha güçlü bir destinasyon olacağını ifade etti. Ziyaretçiler, konaklama imkanlarının artmasıyla birlikte festival gibi organizasyonların da daha geniş kitlelere hitap edeceğini vurguladı.

“TURİZM BÖLGESİ” İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR

Edinilen bilgilere göre, Keltepe Kayak Merkezi’nde konaklama tesislerinin hayata geçirilebilmesi için bölgenin “Turizm Bölgesi” ilan edilmesi gerekiyor. Bu sürecin tamamlanmasıyla birlikte kamu ve özel sektör yatırımlarının önünün açılacağı, otel ve sosyal tesis projelerinin hız kazanacağı belirtiliyor.

Kayak Festivali’ne katılan AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin de yaptığı konuşmada konaklama eksikliğine dikkat çekti. Bu durumun farkında olduklarını belirten Şahin, önümüzdeki sezon öncesinde eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Şahin konuşmasında, “Buradaki en büyük eksikliğimiz bir konaklama tesisimizin olmaması. Proje aşamasında konaklama alanı planlanmıştı ancak yapılan incelemeler sonucunda acil olmadığı düşünülerek ileri bir tarihe bırakıldı. İnşallah el birliğiyle buraya bir konaklama tesisi kazandırmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Gençlik ve Spor Bakanımızla yaptığımız görüşmelerde de bu konuyu gündeme getirdik. Gerekli teknik incelemeler tamamlandıktan sonra, adı Gençlik Merkezi ya da farklı bir model olabilir, ancak buradaki ihtiyaç mutlaka karşılanacak” ifadelerini kullandı.

BÖLGE TURİZMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYABİLİR

Keltepe Kayak Merkezi’nin konaklama tesisleriyle desteklenmesi durumunda hem istihdama katkı sağlanacağı, hem de Karabük’ün turizm gelirlerinin artacağı ifade edilirken, ilk kez düzenlenen Kayak Festivali’nin gördüğü yoğun ilgi, Keltepe’nin sahip olduğu potansiyeli bir kez daha gözler önüne serdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin