Reklam
Reklam

Türkiye ile Tayvan arasında arama kurtarma iş birliği

turkiye ile tayvan arasinda arama kurtarma is birligi yNBPjtwy
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ağustos, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Tayvan National Fire Agency (NFA) bünyesinde faaliyet gösteren Taiwan Special Search and Rescue Team (TSSRT) heyetini Türkiye’de ağırladı.

Tayvan National Fire Agency (NFA) bünyesinde faaliyet gösteren Taiwan Special Search and Rescue Team (TSSRT) heyeti, Türkiye’ye gelerek İstanbul, Rize ve Trabzon’da gerçekleştirilen eğitim, saha uygulamaları ve teknik temaslara katıldı. Programa Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang da katılarak iki ülke arasındaki ilişkilerin ve afet yönetimi alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulundu. Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların; arama kurtarma ekipleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımını artırmanın yanı sıra, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesinin geliştirilmesi, ortak eğitim ve tatbikatların yaygınlaştırılması ve gelecekteki uluslararası afet müdahalelerinde iş birliği olanaklarının güçlendirilmesine katkı sağlaması hedeflendi.

Rize’de akarsu kurtarma alanında ortak eğitim

Programın önemli bölümünü Rize’de gerçekleştirilen akarsu kurtarma (Swift Water Rescue) eğitimleri ve saha uygulamaları oluşturdu. Yüksek debili akarsuları, zorlu topoğrafyası ve sel olayları başta olmak üzere farklı afet türlerinde sahip olduğu operasyonel deneyim nedeniyle Rize, akarsu kurtarma konusunda uygulamalı eğitimler açısından önemli bir merkez olarak öne çıktı. Ortak eğitim ve saha çalışmalarında Türkiye ve Tayvan’dan uzman ekipler; akarsu kurtarma teknikleri, emniyet prosedürleri, ekipman kullanımı, ekip organizasyonu, eğitim metodolojileri ve operasyonel planlama konularında karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu. Saha uygulamalarının yanı sıra Trabzon’da gerçekleştirilen teknik incelemeler ve İstanbul’daki temaslarda, iki ülkenin arama kurtarma kapasitesinin geliştirilmesine yönelik yeni iş birliği alanları ele alındı. Gelecek dönemde ortak eğitim ve tatbikatların yanı sıra uluslararası afet müdahalelerinde birlikte çalışma imkanlarının geliştirilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

“Tayvan ile iş birliğimizi karşılıklı öğrenme ve ortak kapasite gelişimi üzerine inşa ediyoruz”

AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akbel, Türkiye ve Tayvan’ın afetlere müdahale konusunda sahip olduğu deneyimlerin karşılıklı paylaşılmasının büyük önem taşıdığını belirterek uluslararası iş birliklerinin AKUT’un teknik kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Akbel, “AKUT olarak afetlere hazırlık ve müdahale kapasitemizi geliştirirken uluslararası deneyim ve iş birliklerini çok değerli buluyoruz. Tayvan’daki arama kurtarma ekiplerinin özellikle afetlere hazırlık, teknik müdahale ve operasyonel organizasyon alanındaki deneyimleri bizim için önemli bir bilgi kaynağı. Aynı şekilde Türkiye’nin farklı coğrafyalarda edindiği saha tecrübelerini ve AKUT’un gönüllülük temelli arama kurtarma modelini de karşılıklı bir öğrenme sürecinin parçası olarak görüyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.