Türkiye Alzheimer Derneği'nden Farkındalık - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Eylül, 2023 12:04 tarihinde yayınlandı
0
0

Türkiye Alzheimer Derneği’nden Farkındalık

Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hasta ve hasta yakınları ile beraber farkındalık buluşması düzenledi.
Türkiye Alzheimer Derneği tarafından Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla buluşma düzenlendi. Çok sayıda Alzheimer hastası ve hasta yakınının katıldığı buluşmaya, Türkiye Alzheimer Derneği Ankara Şube Başkanı Gül Yalçın Çakmaklı da katıldı. Buluşmada, Alzheimer hastalığının tanımı, hastalığın günlük hayata olumsuz etkileri, hastaların günlük hayatını kolaylaştıracak çözüm önerileri, aktivite tavsiyeleri ve tedavide gelinen son nokta ele alındı.
Çakmaklı,  yaptığı açıklamada, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak, hasta ve hasta yakınları ile birlikte zaman geçirmek için toplandıklarını ifade ederek, “Amacımız hastalarımız ve hasta yakınlarımız ile zaman geçirmek. Aynı zamanda toplumda hastalık hakkında farkındalık oluşturmak. Alzheimer hastalığı en sık görülen nörodejenetif hastalık, en önemli risk faktörü de yaş. Dolayısıyla yaşlanan toplumlarda görülme sıklığı da artıyor. Şu anda ülkemizde yaklaşık 900 bin civarında hasta olduğu düşünülüyor” açıklamalarında bulundu.

“Sosyalleşmek, sosyal aktiviteler yapmak önem taşıyor”
Hastalığın erken tanısı ve muhtemel tedavi yöntemlerinin çok önem taşıdığını aktaran Çakmaklı, “Nelerle hastalığa karşı önlem alırız? Bu herkesin kafasındaki soru oluyor. Bunu için her daim öğrenmeye devam etmek ve gerek fiziksel gerek zihinsel aktiviteleri yoğun gerçekleştirmek önemli. Fizik egzersizin önemini iyi biliyoruz. Düzenli egzersiz kalbimizi hızlandıracak aerobik egzersiz tarzı egzersizlerin düzenli yapılması. Sosyalleşmek, sosyal aktiviteler yapmak önem taşıyor. Yeni bir dil öğrenmek yeni bir hobi geliştirmek, bunların hepsi korunma önlemi olarak işe yarıyor” dedi.
Alzheimer hastalığını erken dönemde tanımanın önemli olduğunu dile getiren Çakmaklı, “2023 yılı bu konuda önemli bir yıl oldu. Alzheimer hastalığının belirtilerinin ilerlemesine yönelik bazı tedaviler artık geliştirilmeye başlandı ve bunlar yavaş yavaş kullanıma giriyor” ifadelerini kullandı.

“Bir kişi unutuyor diye bunu ‘yaşlıdır, unutur’ şeklinde karşılamamak gerek”
Unutkanlıklar konusunda dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Çakmaklı, “Bir kişi unutuyor diye bunu ‘yaşlıdır, unutur’ şeklinde karşılamamak, ciddiye alarak gerekli doktorlara başvurarak bunun neden olduğunun anlanması önem taşıyor” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
ga
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2026 14:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’ün beyaza bürünen yüksek kesimleri dronla görüntülendi

Karabük-Bartın kara yolunda etkili olan kar yağışı sonrası oluşan beyaz örtü dronla görüntülendi.

Kentte dün sabah saatlerinden itibaren yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı, doğayı kısa sürede beyaza bürüdü. Karabük-Bartın kara yolunun 1030 rakımlı Ahmet Usta Geçidi mevkisinde yol boyunca uzanan ormanlar eşsiz manzaralar sundu.

Çam ağaçları ile binaların çatıları karla kaplanırken ortaya çıkan görüntüler, bölgeden geçen sürücülere görsel şölen yaşattı. Kar yağışı sonrası oluşan manzara dronla görüntülendi. Öte yandan Safranbolu ilçesi Ömür Ahmet Kıran mevkisinde kar kalınlığı yer yer yaklaşık 1 metreye ulaştı. Yoğun yağış nedeniyle kapanan yol, Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince yeniden ulaşıma açıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin