Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
22 Eylül, 2023 12:04 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye Alzheimer Derneği’nden Farkındalık

Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hasta ve hasta yakınları ile beraber farkındalık buluşması düzenledi.
Türkiye Alzheimer Derneği tarafından Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmak amacıyla buluşma düzenlendi. Çok sayıda Alzheimer hastası ve hasta yakınının katıldığı buluşmaya, Türkiye Alzheimer Derneği Ankara Şube Başkanı Gül Yalçın Çakmaklı da katıldı. Buluşmada, Alzheimer hastalığının tanımı, hastalığın günlük hayata olumsuz etkileri, hastaların günlük hayatını kolaylaştıracak çözüm önerileri, aktivite tavsiyeleri ve tedavide gelinen son nokta ele alındı.
Çakmaklı,  yaptığı açıklamada, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak, hasta ve hasta yakınları ile birlikte zaman geçirmek için toplandıklarını ifade ederek, “Amacımız hastalarımız ve hasta yakınlarımız ile zaman geçirmek. Aynı zamanda toplumda hastalık hakkında farkındalık oluşturmak. Alzheimer hastalığı en sık görülen nörodejenetif hastalık, en önemli risk faktörü de yaş. Dolayısıyla yaşlanan toplumlarda görülme sıklığı da artıyor. Şu anda ülkemizde yaklaşık 900 bin civarında hasta olduğu düşünülüyor” açıklamalarında bulundu.

“Sosyalleşmek, sosyal aktiviteler yapmak önem taşıyor”
Hastalığın erken tanısı ve muhtemel tedavi yöntemlerinin çok önem taşıdığını aktaran Çakmaklı, “Nelerle hastalığa karşı önlem alırız? Bu herkesin kafasındaki soru oluyor. Bunu için her daim öğrenmeye devam etmek ve gerek fiziksel gerek zihinsel aktiviteleri yoğun gerçekleştirmek önemli. Fizik egzersizin önemini iyi biliyoruz. Düzenli egzersiz kalbimizi hızlandıracak aerobik egzersiz tarzı egzersizlerin düzenli yapılması. Sosyalleşmek, sosyal aktiviteler yapmak önem taşıyor. Yeni bir dil öğrenmek yeni bir hobi geliştirmek, bunların hepsi korunma önlemi olarak işe yarıyor” dedi.
Alzheimer hastalığını erken dönemde tanımanın önemli olduğunu dile getiren Çakmaklı, “2023 yılı bu konuda önemli bir yıl oldu. Alzheimer hastalığının belirtilerinin ilerlemesine yönelik bazı tedaviler artık geliştirilmeye başlandı ve bunlar yavaş yavaş kullanıma giriyor” ifadelerini kullandı.

“Bir kişi unutuyor diye bunu ‘yaşlıdır, unutur’ şeklinde karşılamamak gerek”
Unutkanlıklar konusunda dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Çakmaklı, “Bir kişi unutuyor diye bunu ‘yaşlıdır, unutur’ şeklinde karşılamamak, ciddiye alarak gerekli doktorlara başvurarak bunun neden olduğunun anlanması önem taşıyor” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta sel alarmi alinan tedbirler masaya yatirildi mpUITvIY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mayıs, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat’ta sel alarmı: Alınan tedbirler masaya yatırıldı

Tokat’ta etkili olan yoğun yağışlar sonrası Turhal’da kurulan İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde alınan tedbirler değerlendirildi.

Tokat’ın Turhal ilçesinde, kent genelinde etkili olan yoğun yağışların ardından alınan tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla İlçe Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Tokat Valisi Abdullah Köklü’nün yanı sıra AFAD yetkilileri, belediye ekipleri, DSİ temsilcileri ve ilgili kurum amirleri katıldı. Toplantıda özellikle Yeşilırmak Havzası’nda artan su debisi, taşkın riski bulunan bölgeler ve sahada yürütülen çalışmalar ele alındı. İl genelinde ekiplerin 24 saat esasına göre görev yaptığı belirtilirken, riskli bölgelerde iş makineleri ve personelin hazır bekletildiği öğrenildi. Bazı köylerde ise tedbir amaçlı tahliye ve güvenlik önlemlerinin sürdüğü ifade edildi.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Tokat Valisi Abdullah Köklü, vatandaşların resmi kurumların uyarılarını dikkate almasını istedi. Kent genelinde tüm kurumların koordinasyon içerisinde çalıştığını belirten Köklü, can ve mal kaybının yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin aralıksız sürdürüldüğünü ifade etti.

Öte yandan bölgede yağışların etkisini sürdürmesi nedeniyle dere yatakları ve taşkın riski bulunan alanlarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin