Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türk yatırımcılara ’Alman pazarı’ anlatıldı

Samsun’da düzenlenen “Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” ile Türk yatırımcılara Almanya pazarı hakkında bilgiler verildi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde "Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı" yapıldı. TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Almanya pazarı hakkında Türk yatırımcıları bilgilendirdi.

“Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi”
Toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Beytekin, “Kentimizin iş dünyasını teşkil eden en büyük kuruluşu olarak şüphesiz önceliğimiz kentimizin ekonomik bağlamda gelişimine önderlik etmektir. Samsun çok yönlü üretim altyapılarına sahip ve bu haliyle oldukça önemli bir potansiyel barındıran bir kent. Sanayi ve ticaretin yanı sıra, turizm ve hizmetler sektöründe de çok kıymetli girişimlerimiz var. Bu özellikleri ile önemli bir yatırım merkezi olan Samsun oldukça çeşitli üretim altyapısı ile dünyanın 127 ülkesine ihracat gerçekleştiren bir üretim merkezi. En büyük ekonomiler arasında ilk sıralarda yer alan Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi. 127 ülke arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk dört ülkeden bir tanesi olan Almanya’ya ağırlıklı olarak, Samsun’dan; otomotiv sanayi ürünleri, döküm sanayi ürünleri, mobilya, makine-ekipman, medikal, kedi kumu, yaş meyve-sebze, fındık ve fındık ürünleri, kuruyemiş, ev tekstil ürünleri, PVC-cam, izlolasyon malzemeleri, endüstriyel mutfak ürünleri, alüminyum profil ürünleri, müzik aletleri, balık ürünleri gönderiyoruz. Bununla birlikte ticaretin ötesinde geçmişten gelen kültürel bağlarımız var. 3 milyonun üzerinde Türk vatandaşımız Almanya’da yaşıyor. Buna karşın 110 binin üzerinde Alman vatandaşı Türkiye’de ikamet ediyor. Bu durum şüphesiz yatırım yapmak adına Almanya’yı nispeten daha yakın hissettiriyor. Bu bağlamda ilk kurucu ortaklarından olduğumuz Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin paylaşımda bulunacağı konular ve bunun ötesinde bugün temelini oluşturacağımız diyalog çok önemli. Almanya’ya iş yapmak ya da Almanya’da iş yapmak bu toplantıyı ilk adım olarak değerlendirebiliriz. Bugün gerçekleştirilen bu organizasyon ile Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret partneri olan Almanya ile ilişkilerin daha iyi noktalara taşınmasını mevcut ticaretin güçlenerek artmasını ve yeni iş birliklerine vesile olmasını diliyorum” dedi.

“Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor”
Samsun ile Almanya’nın arasındaki ekonomik faaliyetlerin daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu ise “Almanya-Türkiye arasındaki karşılıklı işlem hacmi geçen yıl 45 milyar euroyu aştı. Şu anda ise 50 milyon euroyu aşmış görünüyor. Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor. Almanya ise Türkiye’nin en büyük ticari ortağı. Bakıldığı zaman bizim totalde 500 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Almanya’nın 3,5 trilyon euro civarında dış ticaret hacmi var. Almanya’nın seneler önce 15 milyar euro olan ihracatı, son dönemde 21 milyar seviyesine geldi. Dış ticaret eksiğimiz 2,9 milyar seviyesine düştü. Bu makasın daha da daralacağını düşünüyoruz. Çin yeniden devreye girmeye başlıyor ama eski güçlerinde değiller. Almanya ve AB, tedarik endişesinden Çin yerine Türkiye ile önemli ticari ilişkiler yapıyor. İhracatımızın artması da bunu gösteriyor. Biz de kurum olarak Türkiye’nin Almanya ile ticari ilişkisinin artması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.
Toplantı, Özoğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap kısmı ile sonlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
12 Haziran, 2025 11:02 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Petrokimya yatırımında KARÇEL imzası

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Rönesans Holding tarafından hayata geçirilecek Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işleri, sektörün öncü firmalarından KARÇEL A.Ş. tarafından üstlenildi. Türkiye’de özel sektör eliyle gerçekleştirilen en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliği taşıyan bu yatırım, Rönesans Holding ile Cezayirli enerji devi Sonatrach ortaklığında inşa edilecek

Rönesans Holding tarafından Adana'nın Ceyhan ilçesinde kurulacak olan Polipropilen Üretim Tesisi'nin çelik imalat ve montaj işlerini sektördeki lider firmalardan KARÇEL A.Ş. üstlendi. Bu dev yatırım, Türkiye'deki özel sektörün en büyük sanayi projelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ülkemiz için stratejik bir öneme sahip olan bu tesis yatırımı, Rönesans Holding ve Sonatrach ortaklığı ile hayata geçirilecek. Bu proje, petrokimya sektöründe tonaj olarak KARÇEL A.Ş.’nin aldığı en büyük iş olma özelliğini taşıyor. Kritik öneme sahip bu işin kazanılmasında, KARÇEL Yönetim Kurulu’nun vizyoner yaklaşımı ve tüm ekip arkadaşlarının gösterdiği özverili çalışma belirleyici rol oynadı.
KARÇEL A.Ş., ‘’Fabrikalar Kuran Fabrika'’ unvanıyla tanınıyor ve gerçekleştirdiği projelerle sektördeki lider konumunu güçlendiriyor. Şirket, katma değeri yüksek sektörlerdeki projelere yönelerek teknolojik yenilik ve inovasyon odaklı yatırımlarına devam etmektedir. Aynı zamanda yönetim kurulunun belirlediği stratejik hedefler doğrultusunda vizyoner bir yaklaşım sergileyen KARÇEL, mühendisliğin yüksek olduğu projelere yönelmeye de hızla devam ediyor. Yeni aldığı Polipropilen Üretim Tesisi projesi de bu vizyonun bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır.
Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde yaklaşık 50- hektarlık bir alanda faaliyet gösterecek Polipropilen Üretim Tesisi'ndeki yaklaşık 9 bin tonluk çelik imalat ve montaj işlerini gerçekleştirecek olan KARÇEL A.Ş. portföyüne aldığı bu büyük projeyle, şirketin sektördeki güçlü konumunu daha da pekiştirecek ve uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atacak.
KARÇEL yetkililerinden yapılan açıklamada, “Bu başarı, sadece ticari bir kazanım değil; aynı zamanda Karçel’in güvenilirliğini, mühendislik gücünü ve kurumsal dayanışmasını bir kez daha gözler önüne seren gurur verici bir sonuçtur. Katkı sağlayan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, bu önemli adımı daha büyük hedeflerin habercisi olarak görüyoruz.” denildi.
Türkiye'nin en büyük çelik yapı fabrikalarından birine sahip olan KARÇEL, bünyesindeki CNC, elektronik, mekanik ve hidrolik modern tezgâhlarla endüstriyel üretim tesislerinden binalara, köprülerden stadyumlara kadar pek çok büyük projede çelik konstrüksiyon üretimi ve montajı gerçekleştirmektedir. KARÇEL A.Ş. geçmişte gerçekleştirmiş olduğu Türkiye’nin ilk elektrikli araç fabrikası Ford Otosan Fabrikası’nın imalat ve montaj işleri, Türkiye’nin ilk Çinko İzabe Tesisi yatırımının anahtar teslim müteahhitliği, yurtiçi ve yurtdışındaki kritik cam üretim tesislerinin fırın imalatı ve bakım süreçleri, Afşin Elbistan A-Termik Santrali Modernizasyonu, Barcelona FC Camp Nou projesi ve Macaristan Bmw Fabrikası çelik imalat ve montaj işleri gibi bir çok prestij projesini portföyünde bulundurmaktadır. Ayrıca KARÇEL A.Ş.’nin yetkinlikleri arasında köprülü vinç, pergel vinç, portal vinç ve özel proses vinçlerin projelendirme, imalat, montaj ve devreye alma süreçleri de yer alıyor.
Ana kuruluşu KARDEMİR A.Ş. ile iş birliği yaparak, malzeme tedariki avantajıyla kaliteli ve zamanında teslimat sağlayarak sektör paydaşlarına güven veren KARÇEL A.Ş., yeni projeyle birlikte sektördeki liderliğini daha da pekiştirirken, ulusal ve uluslararası pazarda büyüme stratejilerine kararlılıkla devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin