blank
Karabük Postası tarafından
01 Eylül, 2014 15:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Türk Büro-Sen’den yeni Adli Yıl Açıklaması

Türk Büro-Sen Karabük Şube Başkan Yardımcısı Bilal Yılmaz; yeni Adli Yılın başlaması nedeniyle bir açıklama yaptı. Adalet çalışanlarının Mali sosyal ve özlük haklarının geriye gittiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bilindiği üzere adaletin toplumun her kesiminde hissedilmesi ile bir ülke huzurlu ve mutlu hale gelebilir. Demokratik hukuk devletinin bir gereği olarak yargı erki veciz söyleyişle “mülkün” yani devletin temelidir. Bu temelin sağlam durabilmesi adaletin topluma dağıtılması noktasında sistemin tüm mekanizmalarının kusursuz çalışması, hiçbir sorunla karşılaşmaması, adalet adına şarttır.

Yargı  emektarları; 2014-2015 Adli Yılı’nın başlaması ile yeni bir dönemi daha karşılıyor. Her yeni Adli Yıl açılışında yargının yapısal sorunları ile Hakim ve Savcıların sorunları gündeme getirilmekte ama sistemin ayrılmaz bir parçası olan yargı çalışanlarının sorunları unutulmakta, çözüm üretmek üzere gündeme dahi getirilmemektedir. Zabıt Katibi’nin, Mübaşir’in, Yazı İşleri Müdürü’nün bulunmadığı hangi mahkemede işlerlik sağlanarak yargı hizmetinin verilmesi mümkündür? Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Teknik personel, şoför ve yardımcı hizmetler çalışanları olmadan hangi Adalet Sarayı’nın işlerliği sağlanabilir?

Ağır ekonomik koşullar ve yoğun iş yükü altında çalıştırılan ve her geçen gün hakları geriye giden Adalet Çalışanları artık geleceğe umutla bakamamaktadır. Hızlı ve eksiksiz yargının hayata geçirilmesi yalnız usule ve tekniğe ilişkin düzenlemeler içeren yargı paketleri ile mümkün değildir. Ne kadar görkemli Adalet Sarayları yaparsanız yapın, Adalet Çalışanları olmadan bu binalar içi boş, köhne beton yapıların önüne geçemez. Hızlı ve güvenilir yargının teşekkülü mutlu ve huzurlu Adalet Çalışanları olmadan mümkün değildir. Bu nedenle Adalet Çalışanlarının sosyal, ekonomik ve özlük haklarında iyileştirmeler için bir an evvel ciddi çalışmalar yapılması zorunludur.

Avrupa Birliği uyum sürecinde birçok yasal düzenleme ve altyapı yatırımı gerçekleştirilmiş ise de halen;  Adalet çalışanları, adli ve idari yargılanma açısından 4483 sayılı Kanun hükümlerin tabi tutulmamakta, diğer devlet memurlarının aksine iddia ve isnatlara karşı hiçbir koruması bulunmadan ve herhangi bir izne tabi olmaksızın yargılanmaktadır. Kısaca; daha çok güvenceye sahip olması, işini bu güvence ile rahatlıkla devam ettirmesi gereken bir kesim ihmalin kurbanı olmaktadır.

Duruşma ve keşiflerin düzenini sağlayan mübaşirler güvenlik konusunda ciddi sorunlar yaşamakta ve gerek sözlü gerekse de fiziki saldırılara maruz kalmaktadırlar. Adalet Teşkilatı dışında başkaca bakanlık teşkilatı içerisinde bulunmayan Mübaşirler halen ‘Genel idari hizmetler sınıfına’ dahil edilmemekte ve ciddi hak kayıpları yaşamaktadırlar.

Adalet Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatları ile Yüksek Yargı organlarında fiilen bilgisayar kullanan personel, her gün saatlerce bilgisayar kullanmaları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaktadırlar.

Ulaşım ödeneği (yol parası) ödemelerinde iller arasında ayırım yapılmaktadır. Yargı çalışanları görevde yükselme ve mesleki kariyer konularında ciddi sorunlar yaşamakta, çalışanların ve sendikaların taleplerine kulak tıkanarak hazırlanan görevde yükselme yönetmeliği hakkaniyetten uzak bir biçimde düzenlemiş olup bu durum ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır.

Suçüstü nöbetlerine ilişkin bir uygulama birliği sağlanamamıştır. Gecenin bir yarısında kimliğinden habersiz şekilde bir yakınının dahi otopsisine giderek, ağır psikolojik travmalar yaşayabilen yargı çalışanların nöbet tazminatı talepleri bir türlü karşılanmamaktadır.

Mesai mefhumu olmaksızın, saat 17.00’dan sonra ve hafta sonları çalışmaya devam eden Yargı çalışanları 2013 Ocak ayından bu yana fazla çalışma ücreti alamamakta, angaryanın Anayasal düzenleme ile yasaklanmış olmasına rağmen, yargı çalışanları Adalet Bakanlığınca angaryaya tabi tutulmaktadırlar. Bugüne kadarki kayıpları yaklaşık 1.600 TL olmuştur.

Adalet Bakanlığı nezdinde görev yapan Yazı İşleri Müdürleri, İdari İşler Müdürleri ve İcra Müdürleri emekli olmaları durumunda maaşlarındaki %50’nin üzerindeki düşüşü göz önünde bulundurarak 30 yılı aşkın süredir çalışıyor olmalarına rağmen emekliliği düşünememektedirler.

Adalet çalışanları için “adalet hizmetleri sınıfı” her nedense oluşturulamamıştır. Adalet Çalışanlarının sorunları çözüme kavuşturulması şöyle dursun her geçen gün ciddi bir biçimde artarak devam etmektedir. Toplumumuza adalet hizmetlerinin etkin süratli ve verimli olarak sunumu, hak kayıplarının önüne geçilmesi, adalete güven duygusunun yerleşmesi adına bu sorunların ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.

Türk Büro-Sen olarak, Adalet çalışanlarına, Hakim ve Cumhuriyet Savcılarımıza ve ülkemize; sorunların çözüldüğü, çalışanların mutlu olduğu, yargı bağımsızlığının korunduğu başarılı bir adli yıl geçirmelerini diliyoruz.”

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
10 Ocak, 2025 10:02 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 09.01.2025 16:03
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Elif Köse: “Doğru Bilginin Gücü Sizde!”

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, halkın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasında önemli bir rol üstlenen basın emekçilerine teşekkür etti. Başkan Köse, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Gazetecilik, büyük özveri ve fedakârlık gerektiren, aynı zamanda toplumun bilinçlenmesinde temel bir meslek dalıdır. Zor koşullarda halkın haber alma hakkını savunan, mesleki etik değerleri koruyarak çalışan tüm gazetecilerimizin özel gününü yürekten kutluyorum.

Demokrasi, ancak özgür ve bağımsız bir basınla güçlenebilir. Biz de Safranbolu Belediyesi olarak her zaman basın mensuplarımızın yanındayız.”

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.