Belirli aralılarla yıllardır yanan Safranbolu çöplüğüne bir türlü çözüm bulunamıyor. Son olarak meydana gelen yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılırken, bölge de bulunan otlar ve yeşil alanlar zarar gördü
Safranbolu ilçesinde çöp depolama alanında meydana gelen yangın korkulu anların yaşanmasına neden oldu.
Karabük-Safranbolu-Kastamonu yol ayrımında bulunan ve Karabük’ün Safranbolu ilçesi merkezine oldukça yakın bir mesafede bulunan belediye çöplüğündeki tonlarca çöp henüz nedeni belirlenemeyen bir sebeple yandı. Yangına Safranbolu Belediyesi itfaiye ekiplerine itfaiye ve orman işletmesine ait arazözlerin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı yangın müdahale helikopteri de müdahale etti. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldığı tahmin edilen çöp yangınında bölge de bulunan otlar ve yeşil alanlar da zarar gördü. Safranbolu’nun her bölgesinden görülen yangın vatandaşları korkuturken, Karabük ve Safranbolu uzun süre dumana boğuldu.
Öte yandan yangın bölgesinde İtfaiye ekiplerinin yangını söndürme çalışmalarını sürdüğü belirtilirken, vatandaşlar yaptıkları değerlendirmede; “Bu çöplükte belirli aralıklarla yangın meydana geliyor ve her defasında da korkulu anlar yaşanmasına neden oluyor. Yetkililere defalarca bu sorun iletilmesine rağmen hiçbir önlem alınmıyor. Meydana gelen son yangın da duyarsızlığın en önemli göstergesi oldu. Bu durum UNESCO Miras Listesinde olan bir şehre hiç yakışmıyor. Bir yanda bir milyon turisti hedefliyorsunuz, diğer yanda bu hedefi gerçekleştirmek için en önemli sorunu halletmiyorsunuz. Bizler bir an önce bu sorunun halledilmesini yetkililerden istiyoruz” dediler.


Turizm Kentine Yakışmıyor
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


