blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Mart, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tüketici hakem heyetlerine 13 bin 399 başvuru: Tüketici ayakkabıdan şikayetçi

Samsun’da 2024 yılında tüketici hakem heyetlerine 13 bin 399 müracaat yapıldığı ve 13 bin 781 uyuşmazlığın karara bağlandığı açıklandı. En çok şikâyet edilen mevzunun ise ayakkabıyla ilgili olduğu belirtildi.
Ticaret Vilayet Müdürü Kürşat Turpçu, İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Cemil Kocaoğlu ve heyet üyeleri, 15-21 Mart Tüketiciyi Muhafaza Haftası kapsamında Samsun Valisi Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından tüketici hakları konusunda yapılan faaliyetler, tüketici hakem heyetlerine yapılan müracaatlar, karar sayıları ve tüketici hakları konusunda yapılan faaliyetler, işletmeler tarafından servis/kuver fiyatı alınması, yiyecek/içecek dallarının önünde ve masaların üzerinde fiyat listesi bulundurulması mecburiliği, Servis Bilgi Sistemi (SERBİS) bahisleri, haksız fiyat artışı bildirimi taşınabilir uygulaması hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

2025 yılında müracaat sayısı 2 bin 864 oldu
Samsun Valiliği’nden yapılan açıklamada, "Samsun’da 2024 yılında tüketici hakem heyetlerine 13 bin 399 adet müracaat yapılmış, 13 bin 781 adet uyuşmazlık tüketici hakem heyetlerince karara bağlanmıştır. 2025 yılında ise tüketici hakem heyetlerine 2 bin 864 adet müracaat yapılmış, 2024 yılından devredenlerle birlikte 3 bin 166 adet uyuşmazlık tüketici hakem heyetlerince karara bağlanmıştır. 2024 yılı hizmet ve eser bazında değerlendirildiğinde tüketiciler tarafından en çok ayakkabıya ait hususlarda tüketici hakem heyetlerine müracaatta bulunulmuş, bu müracaatlar toplam müracaatların yaklaşık yüzde 20,76’sını (2 bin 781 başvuru) oluşturmuştur. 2025 yılı için tüketici hakem heyetlerine müracaatta nakdî hudut 149 bin TL olmuştur" denildi.

Haksız Fiyat Artışı Bildirimi Taşınabilir Uygulaması
Ziyarette, Vali Tavlı tarafından Ahilik kültürünün tüketici hakları açısından kıymetli olduğu vurgulanırken, Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği Haksız Fiyat Artışı Bildirimi Taşınabilir Uygulaması hakkında da bilgi verildi. Vali Tavlı, "Bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla vatandaşlarımız, karşılaştıkları haksız fiyat artışlarını süratli bir biçimde bildirebilecek. Böylelikle tüketicilerin mağdur olmasının önüne geçilecek ve adil bir ticari ortam oluşturulmasına katkı sağlanacaktır. Uygulamaya, taşınabilir uygulama mağazalarından erişilebilir ve e-Devlet hesaplarıyla giriş yapılabilir" dedi.
Tüketici hakları konusunda farkındalığın artırılması için çalışmaların devam edeceği bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

6 yıllık boşanma davasının ardından evden tahliye edilen kadın çatıya sığındı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 6 yıl süren boşanma davasının sona ermesinin akabinde eşine ilişkin konuttan polis eşliğinde çıkartılan bayan, gidecek yeri olmadığı gerekçesiyle ömrünü birebir binanın çatı katında sürdürmeye başladı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, eski eşi T.A. tarafından hakkında tahliye davası açılan konutta oturmaya devam eden Sevda S.’nin aleyhine karar çıktı. Kararın akabinde üzerine icra memurları ve polis kümeleri meskene gelerek tahliye sürecini başlattı. Sevda S.’nin kapıyı açmaması üzerine çilingir yardımıyla kapı açılarak tahliye süreci tamamlandı. Sevda S. gidecek yeri olmadığını söyleyerek poşetlere doldurulan eşyalarını çatı katına ve merdiven boşluklarına yerleştirdi. Çatıda yaşamaya başladığını, buraya yatak koyarak geceleri uyuduğunu, komşularına giderek özel gereksinimlerini giderdiğini anlatan Sevda S., yaşadıklarını şöyle anlattı:
"6 yıldan beri süren bir mahkeme sürecimiz var. İftirayla boşanıldık. Hatta gidip imza bile atmadım. Beni iftirayla, yalancı şahitle boşadı. Gerisi aslı olmayan, iftiraya kurban gittim. Çocuklarımdan oldum, evimden oldum. Yuvamdan oldum. Sokakta kaldım. Görün perişanlığımı. Babamı kaybettim. 16 yıl oldu. Anne yok, baba yok. Annemi kaybettim. Kalp krizi geçirdi. Bir buçuk sene oldu. Annem bakıyordu bana 6 yıldan beri. Bir arada yaşıyorduk baba maaşıyla. Tazminat almadım. Nafaka alamadım. Hiçbir haktan sahip olamadım. Sıhhat meselelerim var. Kalpten ameliyat olacaktım. İcra yoluyla kapıya atıldım, baba topraklarına haciz koyuldu. Avukat masrafları bana yüklendi, mağdur oldum. Sokakta kaldım. Evet, akrabalarım var, köyüm var, etrafım var. Anlatmakla bitmez. O kadar çok akrabalarım, etrafım var. Fakat bu türlü bir günde düşünen dost olmuyormuş ya. Anasızlık, babasızlık bu türlü bir şey. Kimseye yük olmak istemiyorsun. Lakin sahip de çıkmıyorlar. Bana dört muhtarlık sahip çıkamadı."

"Beraber aldık o meskeni, fakat beni iftirayla dışarı attı"
Sevda S., boşanma süreciyle birlikte meskenin kendisine verilmediğini, bu durumu hâlâ kabullenemediğini lisana getirerek şunları söyledi:
"Evlilik bilgi içinde aldık bu konutu. Beraberken aldık. Ondan sonra boşanma kararı işte gelince bana dedi konuttan çıkacaksın dedi. Fakat ben boşanıp imza falan atmadım yani. Alavereyle, düzmeceyle işi yani bu noktaya getirdi. İftira attı, ispat edemedi. Hiçbir ispat, ispat yok elinde. Beni mağdur etti yani. Benim namusumla, onurumla oynadı ya. Bir bayanın ağzına baktı. Onun yüzünden ceza aldım. Başıma gelmeyen kalmadı. Bütün psikolojim gitti, çocuklarımdan oldum. Üç tane çocuğum var. Çöp poşetiyle çatılara eşyalarımı koydum. Merdiven boşluklarında. Ben de burada çatıda yatıyorum. Evet akraban var, etrafım var lakin sahip çıkan yok. Dayanak olan yok. Sormuyorlar bile başımıza kalır diye. Neredesin, ne yapıyorsun?"

"Ev bulmak problem değil, kirayı ödeyemiyorsan tekrar dışarıdasın"
Sağlık durumu nedeniyle çalışamadığını, geçimini sağlayamadığını belirten Sevda S., yalnızca başını sokacak bir yer istediğini belirtti. Sevda S., "Çözüm ’köye çık.’ Ben esasen çarşıda geçmiş çocukluğum. 25 yıllık evlilik hayatım. Ben tertibim meskenim yani evimden oldum. Sokakta kaldım. Mağdur oldum. O gün ameliyata gidecektim kalpten ameliyat olacaktım ya icra zoruyla kapıya atıldım. Evet çatıda yaşıyorum yalnızca diyorum. Burada kendi başıma kendimi idame etmeye çalışıyorum. Arkadaşlarıma işte gidiyorum. Affedersiniz özel gereksinimlerinizi karşılamak için kendi başıma ne yapacağımı bilemiyorum. Ruhsal olarak bittim."

"Yetim maaşı üç kardeşe bölündü, sıhhat sıkıntım var, çalışamıyorum"
Hastalıkları olduğunu anlatan Sevda S., "4 bin, 3 bin 700 işte 4 binde. 3 kız kardeşi alıyoruz. Onlar da mağdur. Onlar da kiradalar. Sıhhat meselem var. Böbreğimde dört tane kitlem var. Kalbimden ameliyat olacağım Bolu’da. Düzce’de tedavi görebilirim. Bunları da ispat edebilirim. Çalışamıyorum. Sıhhat meseleleri yüzünden çalışamıyorum. Yani mağdur oldum. Her türlü mağdur oldum. Ruhsal olarak zati bittim. Ne yapabilirim? Nereye gidebilirim? Yok yani çocuklarım düşman oldu. Çocuklarım da yok. Küçükler akıllara değmez bir şey de diyemiyorum. Onlar da onlara muhtaç diyorum. Okul okuyorlar. Lakin bir anne olarak ne olursa olsun çocuklarından takviye görmek istiyorsun" dedi.

"Sadece yardım, Allah isteği için"
Sevda S., konuşmasının sonunda maddi değil insani takviye istediğini vurgulayarak şöyle dedi:
"Kira dayanağı ya da ne bileyim maddi olarak bu maddiyata dökülsün diye istemiyorum, bu türlü bir şey yok yani maddi olarak bir şey yok. Yalnızca yardım Allah isteği için hayırlarını istiyorum. Ben konut bulma problem değil, dediğim üzere kirayı veremeyince konut yani yok. Yok. Sokakta kalıyorsun. Nereye gideceksin? Başına sokacak bir yerin yok. Ufak da olsa bir meskenin, kendini sokacak bir konutun olsun istiyorsun."

Kadın sığınma meskenini kabul etmedi
Öte yandan Aile ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer, Sevda S.’ye ulaşarak bayan sığınma konutunda kalması teklifinde bulundu. Fakat Sevda S., kiralık bir meskende yaşamak istediğini söyleyerek bu teklifi reddetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.