Reklam
Reklam
TUIK jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
03 Temmuz, 2024 15:20 tarihinde yayınlandı
0

TÜİK’in Enflasyon Verileri Yine Şaşırtmadı..!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyonunu aylık yüzde 1,64 olarak açıkladı. Ancak bu veriler, kamuoyunda tartışma yarattı. Birçok kesim, TÜİK’in enflasyonu iktidarın isteği doğrultusunda düşük gösterdiğini ifade ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladıktan sonra, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. TÜİK’in raporuna göre, Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak belirlenirken, yıllık enflasyon oranı ise yüzde 71,60’a geriledi. Ancak, bu verilerin gerçeği yansıtmadığı ve iktidarın talepleri doğrultusunda manipüle edildiği iddiaları, birçok kesim tarafından dile getirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun  (TÜİK)  Haziran ayının enflasyonu 1,64 olarak açıklaması, Emekliler başta olmak üzere memurlar ve alım gücü her geçen gün düşen dar gelirlilerin tepkisini çekti.

TÜİK’in bugüne kadar  açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden vatandaşlar, TÜİK’in iktidarın isteği doğrultusunda enflasyon verilerini düşük gösterdiğini söylediler. Enflasyonun yüksek çıkmasının memur ve emekliye yarayacağının  altını çizen vatandaşlar, bunun emekli ve memur maaşlarına yansıyacağını bilen iktidarın memur ve emekliye yüksek maaş vermemek için  enflasyon verilerinin düşük olarak gösterildiğini belirttiler.

Yıllık enflasyonun yüzde 71,60’a gerilemesine rağmen, vatandaşlar günlük hayatta hissettikleri fiyat artışlarının bu verilere yansımadığını belirtiyor.

Özellikle emekliler ve memurlar, düşük enflasyon verisinin maaşlarına olumsuz etki ederek alım güçlerini azalttığını dile getiriyor. Bazı uzmanlar ise, TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemlerini ve veri toplama süreçlerini eleştirerek, gerçek enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Konuyla ilgili olarak siyasi ve ekonomi alanında uzmanlar, enflasyon verilerinin doğruluğu ve kamuoyuna güvenilir şekilde sunulması gerekliliği üzerine görüşlerini dile getiriyor.

Bu gelişmelerin ardından, enflasyon verilerinin toplumsal ve ekonomik yaşama etkileri merak konusu olmaya devam ediyor.

EMEKLİ VE MEMURLARIN ALACAĞI ZAMLAR BELLİ OLDU

Milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren enflasyon rakamları açıklanmasının ardından yılın ilk 6 ayında elde edilen enflasyon rakamlarına göre İşçi ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73, memur emeklileri yüzde 19,31 zam alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık dönem için yüzde 24,73 oranında zam almaya hak kazandı. Bu çerçevede Kök maaşı 10 bin lira olan emekliler 12 bin 473 lira, kök maaşı 15 bin olan emekliler 18 bin 709 lira, kök maaşı 20 bin olan emekliler 24 bin 946, kök maaşı 25 bin olan emekliler ise 31 bin 182 lira zam alacak.

Yılın ikinci yarısı için toplu sözleşmeden yüzde 10 oranında zam alacak memur ve memur emeklileri ise, toplu sözleşme zammına ek olarak 2024’ün ilk 6 aylık enflasyon farkı kadar zam alacak. Bu durumda Enflasyon farkından doğan yüzde 8,46 ve toplu sözleşmeden doğan yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 19,31 oranında zam almaya hak kazandı. Buna göre en düşük memur maaşı enflasyon farkıyla birlikte 39 bin 205 liraya yükseldi. En düşük memur emekli aylığı ise liradan 17 bin 586 liraya yükseldi. Zamlı maaşlar ise 15 Temmuz’da hesaplara yatacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
arama kurtarma calismalarinda hayatini kaybeden afad personeli icin rizede toren duzenlendi l3uxSu13
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Haziran, 2026 04:07 tarihinde yayınlandı
0 0

Arama-Kurtarma çalışmalarında hayatını kaybeden AFAD personeli için Rize’de tören düzenlendi

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Fırtına Deresi’nde yürütülen arama-kurtarma çalışmaları sırasında botun alabora olması sonucu hayatını kaybeden AFAD personeli Ömer Faruk Özkan için Rize AFAD İl Müdürlüğü’nde tören düzenlendi. Törenin ardından cenaze, memleketi Bolu’ya uğurlandı.

Çamlıhemşin ilçesinde kaybolan Volkan Civelekoğlu’nu bulmak amacıyla, kişisel eşyalarının dere kenarında bulunmasının ardından Fırtına Deresi’nde arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Çalışmalar neticesinde, kayıp gencin cansız bedenine ilçeye bağlı Şenyuva mevkisinde ulaşıldı. Bu sırada arama-kurtarma faaliyetini yürüten AFAD ekiplerinin bulunduğu botun Fırtına Deresi’nde alabora olması sonucu 5 personel dengesini kaybederek suya düştü. Meydana gelen elim kazada AFAD personeli Ömer Faruk Özkan (28) hayatını kaybederken, akıntıya kapılan diğer 4 personel ise yaralı olarak kurtarıldı.

Hayatını kaybeden Ömer Faruk Özkan için Rize AFAD İl Müdürlüğü binası önünde resmi tören gerçekleştirildi. Törene; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Cumhuriyet Başsavcısı Recep Sevgili, il müdürleri, siyasi parti temsilcileri, mesai arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan ve derin bir üzüntü içinde olduklarını belirten Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, arama-kurtarma personelinin fedakarlığına dikkat çekerek, “Afetlerde arama kurtarma personelimiz bir arama faaliyeti icra ettiğinde veya afetlerde görev alan personelimiz bir faaliyet icra ettiğinde, o kurtarma başarıyla neticelendiğinde hep şu tabiri kullanıyoruz. ’Ekipler canı pahasına mücadele etti’ diyoruz. ’Canını ortaya koyarak mücadele etti’ diyoruz. İşte onun ne anlama geldiğinin bir örneği buradadır. Bugün Çamlıhemşin’de arama kurtarma faaliyeti sırasında arkadaşlarımız her zamanki gibi canları pahasına o faaliyeti icra ederken bugün Ömer Faruk kardeşimizi maalesef kaybettik, Cenab-ı Allah’ın ebediyetine uğurluyoruz. Bu arkadaşlarımız ülkemizin dört bir yanında meydana gelen hadiselerde ilk koşan kardeşlerimiz. Bugün maalesef elim bir kazayla beş arkadaşımızdan dördü yaralandı, sağlık durumları elhamdülillah iyi ama Ömer evladımızı, kardeşimizi uğurluyoruz. Başımız sağ olsun. Rabbim böyle acıları tekrar göstermesin.” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından dualar eşliğinde omuzlara alınan hayatını kaybeden AFAD personeli Ömer Faruk Özkan’ın naaşı, toprağa verilmek üzere memleketi Bolu’ya gönderilmek üzere yola çıktı.

Bizi sosyal medyadan takip edin