TÜİK, Ekim Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı - Karabük Haber Postası
caca2
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
03 Kasım, 2025 10:59 tarihinde yayınlandı
0
0

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekim ayında yüzde 2,55 artarken, yıllık enflasyon yüzde 32,87 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, TÜFE’deki (2003=100) değişim bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,63, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 37,15 oldu.

ENAG ve İTO farklı rakamlar paylaştı
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ekim ayı yıllık enflasyonunu yüzde 60 olarak açıklarken, İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre ise ekim ayında TÜFE aylık bazda yüzde 3,31, yıllık bazda ise yüzde 40,84 arttı.

TÜİK, eylül ayında enflasyonu yüzde 3,23, yıllık enflasyonu ise yüzde 33,29 olarak duyurmuştu. Böylece eylülde yaşanan artış eğilimi ekim ayında da devam etti.

Gıda, konut ve ulaştırma öne çıktı
Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yaşanan üç ana harcama grubu gıda ve alkolsüz içecekler, konut ve ulaştırma oldu.

  • Gıda ve alkolsüz içeceklerde artış: %34,87
  • Konutta artış: %50,96
  • Ulaştırmada artış: %27,33

Bu kalemlerin yıllık enflasyona katkısı sırasıyla 8,44, 7,75 ve 4,34 puan olarak hesaplandı.

Aylık bazda ise gıda fiyatları yüzde 3,41, konut yüzde 2,66, ulaştırma yüzde 1,07 arttı. Ekim ayında endekste yer alan 143 temel başlıktan 118’inde artış, 18’inde düşüş, 7’sinde ise değişim olmadı.

Yeniden değerleme oranı yüzde 25,49 oldu
Ekim ayı verileriyle birlikte 2026 yılı yeniden değerleme oranı da netleşti. Buna göre, 12 aylık ortalamalara göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 25,49 arttı. Bu oran, gelecek yıl vergi, harç ve cezaların artış oranını belirleyecek.

Cumhurbaşkanının, Vergi Usul Kanunu kapsamında yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı kararı alınmazsa, 2026 başında tüm vergi, harç ve cezalarda yüzde 25,49 oranında artış uygulanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
saanay
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
03 Nisan, 2026 10:34 tarihinde yayınlandı
0
0

Keskinkılıç’tan 3 Nisan ve KARDEMİR Mesajı

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, 3 Nisan Sanayi Günü ve KARDEMİR’in kuruluşunun 89. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Keskinkılıç, 3 Nisan 1937’nin yalnızca bir fabrikanın temellerinin atıldığı gün olmadığını, Türkiye’nin iktisadi bağımsızlık yolunda attığı önemli adımlardan biri olduğunu belirtti.

KARDEMİR’in “fabrika yapan fabrika” unvanıyla Türk sanayi tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Keskinkılıç, bu sürecin Cumhuriyet’in sanayi hamlesinin başlangıcı olduğunu ifade etti.

Karabük’ün küçük bir yerleşimden sanayinin merkezlerinden biri haline geldiğini dile getiren Keskinkılıç, kentin işçisi, mühendisi ve sanayicisiyle Türkiye’nin üretim gücünü temsil ettiğini kaydetti.

3 Nisan’ın emeğin ve alın terinin günü olduğuna dikkat çeken Keskinkılıç, sanayiye katkı sunan tüm çalışanların bu özel gününü kutladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin