TSM'den KKKA Bilgilendirme Çalışması - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
02 Haziran, 2022 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

TSM’den KKKA Bilgilendirme Çalışması

Karabük Toplum Sağlığı Merkezi’nde (TSM) görev yapan Mobil Sağlık Ekipleri, havaların ısınması ile birlikte  Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili Salı ve Çarşamba günleri merkez, ilçe ve köylerde vatandaşlara  yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapmaya devam ediyor. Ekipler,  bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yanında vatandaşların tansiyon ve kan şekeri ölçümlerini de yaparak sağlık hizmeti veriyor.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık Bakanlığımız ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda baharın gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte ilimizde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili halkımıza yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları Merkez TSM’de görev yapan mobil sağlık ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Salı ve Çarşamba günleri olmak üzere haftada 2 gün merkez, ilçe ve köylerimizde bulunan sosyal yaşam merkezleri, cami, kuran kursu, parklarımızda ve açık alanlarda yapılan ziyaretlerde halkımızı bilgilendirme ve farkındalık eğitimlerinin yanında ayrıca tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapılmaktadır. Merkez TSM’de Ebe Çiğdem Danışman, Ebe Şerife Çetinkaya, Ebe Asuman Gündüz ve Ebe Ayşegül Ersoy tarafından eğitim ve sağlık hizmeti verilmektedir. Eğitimler sonunda ayrıca konuyla ilgili bilgilendirme broşürlerimizde dağıtılmaktadır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının kontrolüne yönelik çalışmalarımız Sağlık Bakanlığımız ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz talimatları doğrultusunda TSM, SHM ve ASM’ler tarafından bir plan ve program dâhilinde yürütülmektedir. Kişisel korunma önlemlerinin alınması hastalığın kontrolü için ön planda olduğundan TSM, SHM ve ASM’ler vatandaşlarımızın hastalık ve korunma önlemleri konusunda bilgilendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması için eğitim ve koruyucu sağlık hizmetleri çalışmaları yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Ülkemizde KKKA genellikle bahar aylarında görülmeye başlamaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için yapılması gerekenler;

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

  • Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Ayrıntılı bilgi için Telefon: 0 370 433 31 26 Dahili: 1129 ve 1126″ (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
yedastan amasyaya 5 milyar tllik enerji yatirimi E2yxYVFm
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2026 00:30 tarihinde yayınlandı
0
0

YEDAŞ’tan Amasya’ya 5 milyar TL’lik enerji yatırımı

Geleceğin enerji altyapısını inşa etme vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (YEDAŞ), Amasya’da 2026-2030 yılları arasında 5 milyar TL’lik yatırım ve bakım çalışması gerçekleştirecek.

Yapılacak yatırımlarla birlikte şehirde enerji altyapısının daha güçlü, kesintisiz ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Program kapsamında şebeke yenileme, kapasite artışı, yeni dağıtım trafo merkezleri, yeraltı kablo projeleri ve ileri teknoloji dijital izleme sistemleri gibi birçok alanda önemli çalışmalar gerçekleştirilecek. YEDAŞ, Amasya’da hayata geçireceği yeni dönem yatırım planlarını basın toplantısıyla duyurdu.

9 bin kilometreyi aşan hat uzunluğu ve 250 bini aşkın aboneye hizmet

Amasya genelinde 3 binin üzerinde trafo, 9 bin kilometreyi aşan hat uzunluğu ve 250 bini aşkın aboneye hizmet sunan YEDAŞ, 290 MVA’yı aşan kurulu güç ile yıllık 650 bin MWh seviyesindeki tüketimle kentin enerji ihtiyacını karşılıyor. Şirket, bu güçlü altyapıyı yeni trafo binaları, şebeke güçlendirme ve yedekleme yatırımlarıyla daha ileri taşıyarak artan enerji talebine sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor.

Kesinti adedi ve süresinde önemli iyileşme

Son 7 yılda gerçekleştirilen yatırımların etkisi, kesinti göstergelerinde belirgin şekilde ortaya çıktı. Amasya’da abone başına ortalama kesinti süresi yüzde 46 oranında azalırken, kesinti adedi yüzde 38 düşüş gösterdi. 2025 yılı itibarıyla kesinti süresi 616 dakikaya, kesinti adedi ise 8,2 seviyesine geriledi. Bu iyileşmede teknoloji yatırımları önemli rol oynadı. SCADA ve OMS sistemleri sayesinde şebeke uzaktan izlenip yönetilebilir hale gelirken, arızalara müdahale süreleri kısaldı. Uzaktan enerjilendirme oranı yüzde 99 seviyesine ulaşırken, arıza tespit süreçleri saniyeler içinde gerçekleştirilebilir hale geldi. SCADA altyapısındaki gelişimle istasyon sayısında yüzde bin 57 artış sağlandı.

Barış Demir: “Hedefimiz kesintisiz ve sürdürülebilir enerji”

YEDAŞ İşletme Operasyonları Direktörü Barış Demir, “Amasya’da gerçekleştirdiğimiz yatırımların en önemli çıktısı, vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmet kalitesinde yaşanan somut iyileşmedir. Son yıllarda kesinti sürelerinde ve sıklığında elde ettiğimiz düşüş, doğru planlama ve kararlı yatırım yaklaşımımızın bir sonucudur. Önümüzdeki dönemde teknoloji odaklı yatırımlarımızla Amasya’da geleceğin enerji altyapısını kurmaya ve kesintisiz enerji arzını daha da güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

5 yıllık dönemde 5 milyar TL’lik yatırım planı

YEDAŞ, önümüzdeki 5 yıllık dönemde hayata geçireceği 5 milyar TL’lik yatırım planı ile Amasya’nın enerji altyapısını daha da güçlendirerek, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamayı sürdürecek. Büyük Amasya Oteli’nde düzenlenen toplantıya YEDAŞ Bölgeler Koordinatörü Emin Uğur Asan, Amasya Bölge Müdürü Eren Demirkan ve Kurumsal İletişim Müdürü Emin Genç de katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin