Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzonlu gencin paha biçilmez araba koleksiyonu

Çocukluğundan beri klasik otomobil tutkunu olan iş adamı Gökhan Değirmenci, işyerinin garajında sakladığı klasik otomobilleri trafiğe çıkarmaya bile kıyamıyor. Farklı modellerdeki arabaları işyerinin garajında muhafaza eden Değirmenci, klasik arabalara iki katı değeri fiyat teklif edenler olduğunu ancak satmayı düşünmediğini belirtiyor.
1963 ve 1964 model Chevrolet marka arabaların yanı sıra 3 adet klasik Tofaş araba ve 1 adet eski kasa klasik minibüsü hemen hemen hurda halinde alarak işyerinin garajında aslına uygun bir şekle yaptırarak tekrar çalışır duruma getiren Gökhan Değirmenci (31) klasik arabalara merakının çocuk yaşlarda başladığını söylüyor. Değirmenci, arabaları görmek için işyerine kadar gelenler bile olduğunu ancak hiçbir zaman satmayı düşünmediğini ifade ediyor. Klasik arabaların değeri 15-20 milyon TL’yi bulduğunu kaydeden Değirmenci, arabaların çoğu parçalarını yurt dışından getirttiğini belirterek yenilenen arabaları trafiğe çıkarmaya kıyamadığını söylüyor.

Arabaları görmek için çok gelen oluyor
Klasik arabaları görmek için çok gelen olduğunu ifade eden Değirmenci, “Tel örgü örme işi yapıyorum. Çocukluktan beri klasik arabalara hevesim vardı çocukluk hayali diyelim. Tamamen hobi olarak imkânım oldu Allah nasip etti. 1963 model olanı 4 yıl önce bir işadamından almıştım. Satın aldığım arabayı komple revize ettik içi, dışı boyası olsun sıfırdan yaptık diyebiliriz. Aracın parçalarını sıfırdan yurt dışından tedarik ettik. Diğer klasik olan 1964 model dört kapı direksiz Chevrolet marka otomatik arabanın da parçalarını Amerika’dan getirttik. Bunları ayda belki bir sefer garajdan çıkartıp sürüyorum. Arabaları yaklaşık dört yıldır burada koruyoruz. Arada sırada çalıştırıp yağını suyunu kontrol ediyoruz. Arabaları görmek için çok gelen oluyor. Bunlardan Türkiye’de az sayıda var. Sürmeye ister istemez kıyıyorum düğün nişanlarda çok istek oluyor bazen yapacak bir şey kalmıyor” dedi.

"Yüksek fiyat veren oluyor yine de satmıyorum"
Arabalara yüksek fiyat verenlerin olduğunu ancak satmayı düşünmediğini belirten Değirmenci, garajında yer alan Murat 124 model arabayla büyüdüğünü kaydederek, “Murat 124 model arabayla neredeyse çocukluktan beri büyüdük. Yaklaşık 10 yıldan beri bizde. Bunun da parçalarını yurt dışından tedarik ederek çok uğraşlar çekerek getirttik. Uzun uğraşlar sonucu sıfır şekilde bu vaziyete getirdik. Satar mısın? Diye çok teklif geliyor, satmayacağımızı biliyorlar. Çok yüksek fiyat veren de oldu, değerinin iki takını veren oldu yine de satmadım” diye konuştu.

Garajdan çıkartmak için önündeki ağacı kestiler
Satın aldığı otomobili garajdan çıkarmak için önündeki ağacın kesildiğini kaydeden Değirmenci, “Doğan ve 131 model arabalarda yaklaşık üç buçuk yıldır bizde. Doğan marka araba sekiz bin 500 kilometrede, diğeri de benzinli 131 model. Doğan marka arabayı galerici arkadaşım yaşlı bir amcadan almıştı eşi rahmetli olunca arabayı garaja çekmişti. En son çocukları satmaya karar verdi garajdan çıkartırken önünde ağaç vardı ağacı kesmek zorunda kalmışlardı o şekilde çıkardılar. Yine klasikler arasında yer alan minibüsümüz var. Aracı Bayburt tarafından aldık. Komple baştan aşağı kendi işyerimizde aslına uygun yenilemeye çalışıyoruz Aracımız 1984 model yaklaşık 2 yılda kaporta bölümünü dışını bitirdik. Arabayı satmak için yapmıyoruz. Hepsi 15-20 milyon TL’yi bulur ama almaya çalışsan tedarik edilemez” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geri dönüşümde yapay zeka çözümü küresel sahnede öne çıkıyor

Türkiye merkezli teknoloji teşebbüsü Loopbot, yapay zeka takviyeli atık ayrıştırma sistemiyle sürdürülebilir atık idaresi alanında çığır açıyor. TÜBİTAK 1512 BİGG dayanağıyla 2022 yılında İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi bünyesinde kurulan ve bugün çalışmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi Teknopark’ta sürdüren şirket, küresel pazarda büyüme gayesiyle değerli adımlar atıyor.
Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Loopbot İleri Teknoloji A.Ş’nin kurucu ortağı Emirhan Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme ve imaj sürece teknolojileri sayesinde atıkları gerçek vakitli olarak tanıyıp ayırabiliyoruz. Bu prosedür, hem daha yüksek ayrıştırma hassasiyeti sağlıyor hem de operasyonel maliyetleri düşürüyor. Ayrıyeten çevresel tesirleri de en aza indiriyoruz" dedi.

Guiss.AI ile ileri teknoloji çözümler
Firmanın geliştirdiği Guiss.AI eserinden de bahseden Ayçiçek, "Yapay zeka, derin öğrenme, imaj sürece ve robotik teknolojilerini bir ortaya getirdiğimiz bu sistem, 5 kilogram taşıma kapasitesine ve 1600 mm çapında bir çalışma alanına sahip. Türkiye’deki birçok müracaat ortasından Akıllı Kentler Hızlandırma Programı’nda birinci 10 teşebbüs ortasında yer alarak, Gelecek Vadeden Teşebbüsler müsabakasında Teknolojiye İstikamet Veren Teşebbüs Ödülü’nü almak bizim için kıymetli bir başarı" tabirlerini kullandı.
Loopbot’un yüksek verimliliğe sahip yapay zeka takviyeli sisteminin sağladığı avantajlar dikkat çekiyor. Sistem, manuel, işçi gücüne dayalı, ayrıştırma süreçlerinde dakikada 25 atık ayrıştırabilen bir emekçiye kıyasla dakikada 75 atık ayrıştırabiliyor. Bu da insan gücüne kıyasla yaklaşık üç kat daha süratli bir performans manasına geliyor. Otomasyonun sağladığı bu verimlilik, işletmelerin işçi gereksinimini yüzde 50’ye kadar azaltarak iş gücü tasarrufu sağlıyor. Ayrıyeten, gelişmiş algoritmalar sayesinde yüzde 95’in üzerinde doğrulukla ayrıştırma yapabilen Loopbot, vakitle bu oranı yüzde 99.5’e kadar çıkarabiliyor. Tüm bu özellikler, sistemin 24 saat kesintisiz çalışabilmesiyle birleşerek sürdürülebilir üretime katkı sağlıyor.

Yatırımlar ve memleketler arası açılım süreci
Yatırım süreçlerine de değinen Ayçiçek, "Burkasan Plastik Ambalaj Geri Dönüşüm Tesisi ile demo heyetim muahedesi yaptık. Ayrıyeten 2025 RePlast Fuarı’na katılarak sektörel ağımızı genişletmeyi ve satış potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz. Dubai ve İran merkezli geri dönüşüm firmalarıyla da sipariş görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Türkiye’nin önde gelen yatırım ağlarıyla temas halinde olduklarını aktaran Ayçiçek, yatırım süreci tamamlandığında AR-GE çalışmalarını hızlandıracaklarını ve grubu büyüteceklerini belirtti. Küresel pazarda daha güçlü bir formda yer almayı hedeflediklerini vurguladı.
Yeni jenerasyon modeller üzerinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Ayçiçek, farklı atık cinslerine özel, modüler ve daha süratli sistemler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Bu çalışmalarla hem çevresel tesirin azaltılması hem de operasyonel verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
Loopbot, 2025 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen CES Fuarı’nda Türkiye Pavilyonu’nda yer alacak teşebbüsler ortasında seçildi. Bu gelişmenin, memleketler arası görünürlük açısından değerli bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Ayçiçek, yaptığı açıklamada, "Loopbot olarak Türkiye’den çıkan yüksek teknoloji donanım eserleriyle dünya pazarlarında kelam sahibi olmayı ve etraf dostu inovasyonlarımızla kesime taraf vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.