blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Haziran, 2025 12:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da 450 yapı sel ve heyelan riski altında

Trabzon’da merkez ilçe pozisyonunda olan Ortahisar ilçesinde dere yatağı ve eğimli topraklarda yapılan incelemeler sonucunda 450 konutun risk altında olduğu belirlendi.
Trabzon kent merkezinde 3 Haziran günü şiddetli yağışlar sonrasında yaşanan kent seli daha tesirli bir yağış halinde yaşanabilecekleri gözler önüne serdi. Kentte yapılan saha çalışmaları sonucu, bilhassa dere yatakları ve eğimli topraklarda bulunan 450 yapının, heyelan ve sel üzere doğal afetlere karşı yüksek risk taşıdığı görüldü. Kentin merkez mahallelerinde, deniz kenarı ve heyelanlı bölgelerde bulunan bu yapıların bir kısmı geçmişte meydana gelen fosil heyelan düzlükleri üzerinde yer alırken, uzmanlar, yapıların ivedilikle boşaltılması ve yıkım sürecinin başlatılması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, yetkililere de süratli müdahale davetinde bulunuyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, birinci olarak kentteki menfez temizliğinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ersoy, "Ana dere yataklarının denizle buluştuğu kutu menfez yapılarının ivedilikle temizlenmesi gerekiyor. Üst havzalarda yan derelerin temizliğinin yapılması gerekiyor. Taşkın erken ihtar sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Kent içerisinde yapılaşma nedeniyle varlığını göremediğimiz yan derelerin denetim edilerek menfezlerin denize ulaştığı noktalarda menfez temizliğinin hemen hayata geçirilmesi gerekiyor. Zira Haziran ve Temmuz ayları Karadeniz Bölgesinde süratli yağışların meydana geldiği, bu yağışların bir an evvel denize ulaşmaya çalıştığı ancak ulaşamadığı sonucunda taşkın olduğu dönemdeyiz" dedi.

"Trabzon’da heyelan riski altında bulunan yaklaşık 450 konut var"
Risk altında bulunan 450 konutun ivedilikle yıkılması gerektiğini de kaydeden Ersoy, "Bu bölgede köyler aslında eski heyelan düzlüklerinde kurulmuş. Eski heyelan düzlüğü dediğimiz düz alanlar toprak kalınlığının biraz fazla olduğu tarıma elverişli alanlar olarak tanımlanan alanlar beşerler tarafından köyler kurularak yaşama geçirilmiş. Bir yağış sonucunda buralardaki toprak kalınlığı fazla olduğu için toprak su içeriğinin artmasına bağlı olarak heyelan meydana getiriyor. Konutlar heyelana maruz kalarak hareket eder duruma geldi. Bu bölgelerdeki çalışmaların belediyemizce yapılarak projelendirilmesi gerekiyor. Trabzon’da heyelan riski altında bulunan yaklaşık 450 konut var. Lakin hiç biri tam manasıyla boşaltılmadı ve yıkımı başlamadı. Biz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak boşaltılması gerektiğini söylüyoruz. Bir yağış meydana geldiğinde o bölgedeki konutlar risk altında. Lakin o konutlarda hayatlar var. Bu konutların ivedilikle boşaltılması ve yıkılması gerekiyor. Bu konutlar Trabzon merkez mahallelerinde bulunuyor. Hem deniz kenarında hem heyelanlı bölgede bulunuyorlar. Bu raporlar Etraf Değişiklik ve İklim Bakanlığı’nın çalışmaları sonucunda raporlanmış. Fosil heyelan düzlüklerinde kurulmuş köylerde ve dere yataklarında bulunan evler" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Ekim, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Şüpheli ölüme 2 tutuklama

Samsun’un Canik ilçesinde kuşkulu vefat olayıyla ilgili gözaltına alınan, ortalarında ölen kişinin eniştesinin de bulunduğu 2 kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Edinilen bilgiye nazaran, Demirci Mahallesi’nde yaşayan 4 çocuk babası Erdoğan Melek (56), eniştesi Murtaza Sağır’ın (63) 55 ABM 351 plakalı kamyonetinde meyyit bulundu. Sağır, 112’yi arayarak kayınbiraderini Kaleboğazı mevkisinde hareketsiz halde bulduğunu, aracıyla hastaneye götürmek için yola çıktığını söyledi. Ambulans gruplarıyla buluşulduğunda Melek’in hayatını kaybettiği belirlendi.
Olay sonrası savcı ve jandarma inceleme yaptı. Melek’in cenazesi otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Küme Başkanlığı’na gönderildi. Bedeninde kırıklar tespit edilmesi üzerine mevt kuşkulu bulundu.
Canik İlçe Jandarma Komutanlığı grupları yaptığı araştırmada olayın detaylarını ortaya çıkardı. Enişte Murtaza Sağır ve traktör şoförü Şenol Türkyılmaz gözaltına alındı. Tabirinde olayı anlatan Sağır, "Yıkılmış eski köprünün demirlerini almak için çalışma yapıyorduk. Traktörle çekilen demiri bağlayan ip koptu. Erdoğan Melek demirin altında kaldı" dedi.
Jandarmadaki süreçleri tamamlanan iki kuşkulu adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkeme, Sağır ve Türkyılmaz’ı tutuklayarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin