Trabzon’da kokarcaya karşı seferberlik sonuç veriyor, kokarca popülasyonu azalıyor
Trabzon’da kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında son 3 yılda 200 binin üzerinde samuray arısı doğaya salınırken, kimyasal mücadele çalışmaları da aralıksız sürdürülüyor. Geçmiş

Trabzon'da kahverengi kokarcaya karşı yürütülenbiyolojik ve kimyasal mücadele meyvelerini vermeye başladı. Son 3 yılda doğaya salınan 200 binin üzerindeki samuray arısı zararlının popülasyonunu azaltırken, kentte bu yıl fındıkta görülen ürün kayıplarında kokarcadan ziyade külleme hastalığının etkili olduğu belirtildi.
2017'de Gürcistan üzerinden Türkiye'ye giren ve 2020'den sonra tarımı tehdit eder boyuta ulaşan kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı 5 yıllık eylem planını devreye soktu. Laboratuvarlarda üretilen samuray arıları doğaya adapte olarak kokarca yumurtalarını parazitledi ve türün neslini baskı altına aldı.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde sürdürülen kimyasal mücadele kapsamında ise kışlak olarak kullanılan boş evler, orman ve bahçe kenarları ilaçlandı. 2 bin 500 dekarlık alanda gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra üreticilere 25 bin biyosidal ürün desteği sağlandı.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz'de kokarcadan en az etkilenen illerden biri olduklarını vurgulayarak, "Şu ana kadar 200 binin üzerinde samuray arısını doğaya bıraktık ve arıların görevini başarıyla yaptığına şahit oluyoruz" dedi. Kaplan ayrıca bu yıl fındıkta yaşanan rekolte kayıplarının temel sebebinin kokarca değil, aşırı yağışlarla birlikte etkisini artıran külleme hastalığı olduğunu kaydetti.






Kaynak: İHA
İlgili Haberler
TümüYorumlar
Henüz yorum yok.
İlk yorumu sen yaz, tartışmayı başlat.


