Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2020 Yılı Katma Değerli Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan “Tokat Merkez Organize Sanayi Bölgesi Dijital Altyapı Projesi” hayat geçti.
Tokat Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce OSB’de ana elektrik hattı girişi ve bypass hattı bölgesinde elektrik şebeke sisteminin etkin ve merkezden yönetimi amacı ile uygulanan proje kapsamında, Tokat Merkez Organize Sanayi Bölgesine SCADA, Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama Sistemi kuruldu.
SCADA sistemi ile dijital altyapı sağlandı. Böylelikle OSB’de oluşan yüksek gerilim arızalarına uzaktan müdahale edilebiliyor ve daha hızlı önlem alınabiliyor. Ayrıca OSB’nin saatlik enerji tüketimi ve üretimi de dijital olarak takip edilip raporlanabiliyor.
Proje öncesinde arıza tespiti, müdahale işlemleri, ulaşım ve kontrol süreçleri 30 dakika sürerken, yeni kurulan SCADA sistemi ile uzaktan 30 saniye içerisinde arızalı hattın durumu yorumlanıp enerji verilebiliyor.
Balıkçı palamuttan umudunu kesti, hamsi ve istavrit ile teselli buluyor
Denizlerde av dönemini bir hafta evvel başlamasına karşın az ölçüde görülen palamut balıkçıları endişelendirirken, umutlarını hamsi ve istavrite bağladı.
Trabzon’da balıkçı esnafı, bu dönem palamutun şimdi tezgâhlarda yer almamasından telaşlı. Geçmiş yıllarda dönem başında çokça çıkan palamut, bu yıl neredeyse hiç görünmedi. Balıkçılar, tezgâhlarda yüklü olarak istavrit, mezgit bulunduğunu belirtirken ilerleyen vakitlerde da palamuttan pek umutlu olmadıklarını kaydettiler.
Balıkçı esnaflarından Mustafa Çanakçı, palamutun şimdi çıkmadığını belirterek "Palamut şimdi çıkmadı, ilerleyen vakitlerde ne olur bilemeyiz. Birtakım dönemler bu türlü oluyordu fakat bu sene epeyce geç kaldı. Şu anda bol ölçüde istavrit ve mezgit var. Fiyatlarımız ise istavrit 100 TL, mezgit 250 TL. Bundan sonraki günler için palamuttan umutluyuz. İnşallah ilerleyen vakitlerde göreceğiz. Hamsi de bu yıl vakitsiz biçimde görüldü; bol olacakmış üzere görünüyor, işaretler o yönde" dedi.
Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış ise bu sene palamudun olmayacakmış üzere göründüğünü tabir ederek, "Palamut bu sene olmayabilir. Her dönem başında az da olsa palamut çıkardı lakin bu dönem hiç görünmüyor. Fiyatlarımız mezgit 200 TL, hamsi 300 TL. Palamut için umudu kestik üzere görünüyor; çıksa bile çok az ölçüde çıkar. Şu an en bol olan balık istavrit. Bundan sonra da peşinin geleceğini düşünüyorum. Bu dönem hamsi ve istavritle devam ederiz üzere görünüyor. Trabzon beşerinin genelde tercih ettiği balıklar; hamsi, istavrit ve mezgittir" diye konuştu.
Balıkçı esnaflarından Mehmet Örseloğlu da geçmiş yıllarda dönemin bollukla başladığını söz ederek "Bu sene palamut çok ender çıktı. Geçmiş dönemlerle kıyaslandığında ortada büyük fark var. Evvelki yıllarda av dönemi bollukla başlardı, artık ise bu türlü bir durum kelam konusu değil; çok az rastlanıyor diyebiliriz. Tezgâhlarımızda ekseriyetle istavrit var; kilosu 150 TL, mezgit 200 TL, barbun 300 TL, sarıkulak ise 100 TL. Bundan sonrası için de palamut konusunda pek umutlu değiliz. İnşallah dönemi hamsi ve istavritle geçiririz" formunda konuştu.