Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerde evi ağır hasar alan vatandaşlara konteyner dağıtılmaya başlandı.
Sulusaray ilçesinde 18 Nisan’da meydana gelen 4,7 ve 5,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bölgede çalışmalar sürüyor. Deprem nedeniyle evi hasar alan ailelere konteyner nakliyesi yapılıyor. Evlerine giremeyen vatandaşlar için konteynır ve hayvanları için çadır dağıtımları tüm hızıyla devam ediyor.
“Konteyner kurulumları başladı”
Sulusaray Kaymakamı Ömer Burak Bozkurt, “Sulusaray ilçemizde meydana gelen depremlerle ilgili çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir. Bu kapsamda hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmış olup akabinde ağır hasarı olan vatandaşlarımıza konteyner temin etmeye başladık. İlk etapta 81 vatandaşımızın ağır hasar almış olan evlerde yaşamış olduğunu tespit ettik. Bunlar 39 tanesine de hızlı şekilde konteyner kurulum çalışmaları tamamlanmıştır. Hali hazırda bekleyen konteynırlarımız da bulunmaktadır. Bunların da hızlı şekilde bu hafta içinde tüm ağır hasarlı vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetlerde AFAD ve kaymakamlığımız gerekli her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Hızlı bir şekilde vatandaşların konteynırlarına kavuşması için koordineli bir şekilde faaliyetler yürütülmektedir” dedi.
Konteynıra kavuşan vatandaşlar ise yetkililere teşekkür etti.
Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.
“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.
“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.