Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

TMO Ordu’da fındık alımına başladı: İlk fındık 132,60 liradan satıldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına başlanırken, 51 randıman gelen ilk fındık 132,60 liradan alındı.
TMO tarafından Ordu’da yeni sezon fındık alımına bugün başlandı. Fiyatların açıklanmasının ardından TMO, Gülyalı ilçesindeki depoda hazırlıklarını tamamladı. Sistem üzerinden randevu oluşturan üreticiler, fındıklarını TMO alım noktasına götürdü. TMO görevlileri de ilk olarak fındık çuvallarından numune aldı, ardından yapılan incelemede, nem oranı kurtaran ve şartlara uygun olarak getirilen fındıklar depolara konuldu.
TMO, önceden randevu alan üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 132, levant kaliteyi 130 ve sivri kaliteyi 125 liradan almaya başladı. TMO’nun Ordu’daki deposunda 51 randıman gelen ilk fındık ise 132,60 liradan satıldı.
“Üreticilerimiz rahatlıkta TMO’ya fındık getirebilir”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 19 Eylül itibarıyla sahil kesimlerinde fındık alımına başlayan TMO’nun, ilerleyen süreçte 12 noktada daha alım yapacağını belirtti. TMO’nun fındık alımlarında belirli kriterlerinin olduğunu ancak üreticilerin fındığına gerekli bakımları yaptıktan sonra rahat bir şekilde mahsullerini satabileceğini ifade eden Soydan, “Yüzde 5 olan çürük oranları bu sene için yüzde 7’ye çıkartıldı, geçen senenin orta döneminde ise nem oranı yüzde 6’dan 6,5’e çıkartıldı. Zaten üreticilerimiz fındığına normal bir şekilde baktığı takdirde TMO’ya rahatlıkla getirebilir” dedi.
“TMO, serbest piyasaya göre randımanda da kazandırıyor”
TMO’da artan her randımanın fiyatı 2,60 lira yükselttiğini ifade eden Soydan, “130 TL üzerinden randıman alındığında bir randıman 2 lira 60 kuruşa denk geliyor. Serbest piyasada fiyatlar düşük olduğu için randıman da düşük olacaktır. O nedenle bu süreçte fındığımızı TMO’ya getirebiliriz. Üreticilerimizin bugün itibariyle baktığımızda TMO’ya önemli bir randevu talebi var, fındıklar da gelmeye başladı. Gelen fındıklar 50 randıman ve üzeri olarak görülüyor” şeklinde konuştu.
“Sahil kesimlerinde kahverengi kokarca hasarı var”
Soydan, sahil kesimlerinde kahverengi kokarca zararlarının olduğunu, bu nedenle serbest piyasada fındık fiyatlarının düşük olduğu yönünde söylemlerin olduğunu ifade ederek, “Sahil ilçelerimizde lokal olarak kahverengi kokarca zararlılarına rastlayabiliyoruz. Bugüne kadar serbest piyasaya inen fındıklarda bunları gördük. Bundan dolayı da üreticilerimiz aslında beklemediğimiz farklı fiyatlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Burada 50 liraya kadar inen serbest piyasa fiyatlarını, kokarcadan dolayı duyuyoruz. Bunun ne kadar gerçeği yansıttığını da bilemiyoruz. Üreticilerimizi korumamamız lazım, kokarca zararlısı varsa gerçekten bunun üzerinde durulması lazım. Ancak kokarca zararlısı üzerinden fiyatların aşağıya çekilmesini de düşünmek istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“TMO olmasaydı serbest piyasa 80-90 liradan fındık alırdı”
Hasadını yaptığı fındığını TMO’ya satan Ali Demir isimli üretici ise “İlk fındığı getirdim, hayırlı olsun. Yaklaşık 500 kilogram geldi. Ben kendim gurbetçiyim, saklamaya da yerim yok, o nedenle hemen satmak istedim. Fiyatlar TMO’da serbest piyasaya göre biraz daha yüksek. Aslında daha da yüksek olması gerekir ancak buna da teşekkür ediyoruz. TMO olmasaydı özel firmalar fındığı 80-90 liraya satın alırlardı. Üreticilerimiz bahçelerine güzel baksınlar, ona göre de ürün alsınlar. Geçen yıl 2 ton fındığım vardı, bu yıl bakım yapamadığımız için bir ton kadar mahsul aldık. 50 randıman üzerinden kilogramını 130 liradan sattım” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Mayıs, 2025 15:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 26’ıncı kez düzenlenecek

UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük'ün evleriyle dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu'da Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali "Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla bu yıl 26’ncı kez düzenlenecek.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu yıl 26.’sı düzenlenecek olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali öncesi bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

Festivalin Safranbolu’nun uluslararası tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Başkan Köse, festivalin her geçen yıl daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.

Belediye Başkanı Elif Köse, açıklamasında festivalin bölgeye olan etkilerine dikkat çekerek, "Altın Safran Uluslararası Belgesel Film Festivali bizim için oldukça heyecan verici, kıymetli ve anlamlı bir yolculuk. Safranbolu’nun uluslararası tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Uluslararası platformlarda Safranbolu’nun adının duyulmasına önemli katkıları olduğunu düşündüğümüz bu festival, bizim için çok özel" dedi.
Hazırlıkların uzun süredir sürdüğünü kaydeden Başkan Köse, "Bu nedenle, ekibimizle birlikte uzun bir süredir 26. festivalimizin hazırlıklarını sürdürüyor ve tamamlamış bulunuyoruz. İlk toplantımızı Kasım ayında gerçekleştirdik. Her zamanki gibi festival içeriğinde çok kıymetli projelerimiz ve etkinliklerimiz yer alıyor"
ifadelerini kullandı.

Festivalin, son üç yıldır açık hava sinema etkinlikleriyle başladığını söyleyen Köse, "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu etkinliklerin ilki yarın gösterime girecek. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak açık hava sinema gösterimlerinin bölgede büyük ilgi gördüğünü memnuniyetle gözlemledik. Festival boyunca her akşam bir belgesel ve bir uzun metraj film gösterimi yapılacak" diye konuştu.
Festivalin Çarşamba günü Atatürk sunumuyla başlayacağını aktaran Başkan Köse, aynı gün jüri üyeleri ve konuklarla birlikte bir basın açıklaması yapılacağını ifade ederek dijitalleşme ve Türkiye’de belgesel sinemanın geleceği temalı bir çalıştayın da festival bünyesinde ilk kez gerçekleştirileceğini söyledi.
Çalıştayın önemine değinen Köse, "Bu çalıştay, alanında bir ilk olma özelliği taşıyor. Belgesel sinemanın dijitalleşme süreci masaya yatırılacak. İkinci oturumda ise Türkiye'deki film festivallerinde belgesel sinemanın yeri tartışılacak. İki gün sonra da bu çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacağız"
dedi.

Festivalin bu yıl da önemli konuklara ev sahipliği yapacağını dile getiren Köse, aralarında yönetmen Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu isimlerin Safranbolu’da olacağını açıkladı.

Gelecek nesillerin belgesel ile tanışmasının önemine dikkat çeken Köse, "Çocuklar mutlaka belgeselle tanışmalı, belgeseli hayatlarında bulundurmalı. Çünkü böylesine kıymetli bir festivale ev sahipliği yapan Safranbolu’da, gelecek nesillerin de belgeseli benimsemesi ve bu festivale sahip çıkmaları büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan Çocuk Belgesel Film Atölyesi’ne de değinen Köse, bu etkinliği önemsediklerini belirtti.

Festivalin Safranbolu ölçeğinde uluslararası boyutta düzenlenmesinin kolay olmadığını vurgulayan Başkan Köse, "Bu festivalin arkasında, günler süren çok özel ve yoğun çalışmalar var. Hem üniversitelerdeki hocalarımıza hem sivil toplum örgütlerinin başkanlarına, hem de bu süreçte büyük emek veren tüm arkadaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. Biz bu festival için çok emek verdik. Büyük bir heyecanla çalıştık ve aynı heyecanla festivalin yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.