Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, basın sektörünün son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.
Basının bir kamu görevi olduğunu vurgulayan Geçgel, “Basın bir gider kalemi değil, halkın sesi, milletin vicdanıdır. Bu sese sahip çıkmak, demokrasinin yaşaması için zorunluluktur” dedi.
Geçgel, son dönemde uygulanan tasarruf politikalarının medyayı ciddi bir darboğaza sürüklediğini ifade ederek, kamu kurumlarının gazete ve dergi aboneliklerini iptal etmesi, reklam ve ilan desteklerini durdurmasının yerelden ulusala tüm medya kuruluşlarını zor durumda bıraktığını söyledi.
“Gazeteler yayın yapamaz, televizyonlar programlarını sürdüremez, radyolar sessizleşir hale geldi. İnternet medyası da ayakta kalmakta güçlük çekiyor. Çünkü sektörün ana gelir kaynakları birer birer ortadan kaldırıldı. Basını yalnız bırakmak, toplumu sessizliğe mahkûm etmektir. Güçlü bir devlet, eleştiriden korkmaz. Aksine özgür basın demokrasiyi güçlendirir” ifadelerini kullandı.
Medya sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Geçgel, “Medya bir gider değil, bir ülkenin milli güç unsurlarından biridir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde medya desteklenir, çünkü güçlü medya güçlü devlet demektir. Türkiye’de de basın, tasarruf değil destek kapsamına alınmalıdır” dedi.
Kamu kurumlarının yerel basına ve internet medyasına yönelik destek mekanizmalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Geçgel, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nün bir kutlama değil, farkındalık günü olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
“Gazeteciliğin yaşaması, demokrasinin yaşamasıdır” diyen Geçgel, “Gelin, tasarruf tedbirleriyle basını değil, israfı hedef alalım. Basına sahip çıkalım, çünkü basın bu ülkenin sesidir” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.