Ramazan Öztürk tarafından
17 Ocak, 2024 14:03 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Telefon Bağımlılığı Ebeveynleri Endişelendiriyor

Teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve dijitalleşme, çocukların günlük yaşamlarını etkileyen önemli bir faktör haline gelmiştir. Son dönemde, çocuklarda telefon bağımlılığının artışı, ebeveynler, uzmanlar ve toplum üzerinde endişe yaratıyor. Bu bağımlılık, çocukların sosyal ilişkilerinden uzaklaşmalarına, dikkat problemlerine ve ruhsal sağlık sorunlarına neden olabilir.

BAĞIMLILIĞIN NEDENLERİ

Çocuklarda telefon bağımlılığının temel nedenlerinden biri, dijital oyunlar, sosyal medya platformları ve internet içeriklerinin sürekli erişilebilir olmasıdır. Eğlenceli ve ilgi çekici içerikler, çocukları uzun süre ekran başında tutabilir. Ayrıca, sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, çocuklar arkadaşlarıyla iletişim kurmak, beğeni ve yorumlar almak için telefonlarını sıkça kullanma eğilimine giriyorlar.

Aileler Endişeli

Ebeveynler, çocuklarının aşırı telefon kullanımının, fiziksel sağlık sorunlarına, öğrenme eksikliklerine ve uyku düzeni bozukluklarına yol açabileceğinden endişe duyuyorlar. Ayrıca, çocukların sanal dünyada geçirdikleri uzun sürelerin, gerçek dünya ile bağlarını zayıflatabileceği ve sosyal becerilerini olumsuz yönde etkileyebileceği kaygısı da artıyor.

Çocuk gelişimi uzmanları, aşırı telefon kullanımının çocukların duygusal zekalarını ve sosyal becerilerini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ekran zamanının sınırlanması ve ebeveyn denetimi ile çocukların dijital dünyayla daha sağlıklı bir denge kurmalarının önemine vurgu yapıyorlar.

Ebeveynlere, çocukların ekran sürelerini sınırlamaları, dijital oyun ve uygulamaları yaşlarına uygun olarak seçmeleri, aile içinde teknoloji kullanım kuralları belirlemeleri ve çocuklarla düzenli iletişim kurmaları konusunda önerilerde bulunuluyor. Okulların da dijital okuryazarlık konusunda eğitim programlarına ağırlık vermesi gerektiği vurgulanıyor.

Sonuç olarak; Çocuklarda telefon bağımlılığı, bilinçli ebeveynlik ve toplumsal farkındalıkla ele alınması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Toplumun her kesiminde, çocukların sağlıklı bir dijital yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla işbirliği ve bilinçlendirme çalışmalarının artırılması önem taşıyor. (Ramazan Öztürk)

 

blank
blank
İlyas Erbay tarafından
22 Ocak, 2025 11:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

AYRANIMIZ YOK İÇMEYE, AUDİ İLE GİDERİZ MAKAMA !

Yanlış hatırlamıyorsam;
Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu kuruluşlarının sahip oldukları araç envanteri konusunda çalışma başlatmış, bu kapsamda araçların hem sınıflarının düşürülmesi hem de sayılarının azaltılması için bir takım hazırlıkların yapılması talimatını vermişti.

Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak alınması gereken tedbirlerin bildirildiği Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi 17.05.2024 tarihli ve 32549 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmemişmiydi?
Peki bu ne?
Basına yansıyan haberlerden öğrendiğimize göre; yatırım programı kapsamında, 2262 taşıt daha alınacakmış.
Sağlık Bakanlığına 468
Adalet Bakanlığına 210
Emniyet Müdürlüğüne 711
Milli Savunma Bakanlığına 177
Jandarma Gn. Müdürlüğüne 169
Gelir İdaresi Başkanlığına 85
Dışişleri Bakanlığına 51
Afet ve Acil Durum Başkanlığına 41
TEİAŞ 45
İçişleri Bakanlığına 40
Atatürk Orman Çiftliğine 38
Karayolları Gn. Md lüğüne 35
Sahil Güvenliğe 35
Ticaret Bakanlığına 27
MSB Akaryakıt İkmal Müdürlüğüne 21
Cumhurbaşkanlığına 20
Kıyı Emniyete 17
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 10
Yargıtaya 10
EPDK ya 9
Diyanet İşleri Başkanlığına 6
37 adette diğer kurumlara olmak üzere 2262 araç alınacakmış.

Türkiye’nin makam araçları yönünden “Dünya rekorunu”nu elinde bulundurduğu belirtiliyor. Ülkemizde 125 bin kamu aracı varken, bu sayı Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin civarında. Devlete ait uçak filosu bakımından birçok ülkeden de öndeyiz. Almanya’da 12, Fransa’da 14, İtalya’da 11, Japonya’da 2 özel uçak bulunurken ülkemizde Cumhurbaşkanlığı’nın hava filosundaki uçak sayısı ise Katar’ın tartışmalara neden olan hibe ettiği ‘Uçan Saray’ı Boeing 747-8 model uçakla birlikte 16’ya yükselmişti.

Kamudaki araç sayımız; nüfusu bizimle aşağı yukarı aynı olan ülkelerle kıyaslandığında, 10-15 kat daha fazla. Üstelik kıyaslama yaptığımız ülkeler bizden kat kat daha zengin. Ülkede lüks, şatafat almış başını gidiyor. Bu kıyaslamayı yaptığınızda; israfın, şatafatın, gösterişin, savurganlığın boyutlarını daha iyi anlıyorsunuz.
Almanya’da makam aracı sayısı 9 bin. Bizde Almanyanın 14 katı
Nüfusu bizden çok daha fazla olan Japonya’da makam aracı sayısı 10 bin. Bizde Japonya nın 12 katı
Fransa’da makam aracı sayısı 8 bin. Bizde ise Fransa’daki makam aracı sayısının 15 katı makam aracı var. Bu ülkelerin 3 üçü de bizden kat kat daha zengin.

Kamudaki araçlardan söz edilirken, nüfusu Türkiye’ye yakın ülkelerdeki resmi taşıt sayılarından örnek verilmesi gayet normal. Bu kıyaslamayı elbetteki yapacağız. Ülkemizde kamuda makam aracı sayısı şimdilik 125 bin kadar. Şimdilik diyorum, zira alımlar devam ediyor.
Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ?

İlyas Erbay

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.