Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TEKNOFEST Takımlarından Rektör Kırışık’a Ziyaret

Karabük Yayın: 22.10.2023 15:55
TEKNOFEST Takımlarından Rektör Kırışık’a Ziyaret

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılarak Karabük Üniversitesini temsil eden öğrenciler, Karabük Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı ziyaret etti.

Tam bağımsız bir Türkiye için “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonuyla milyonları Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’nin üç büyük şehrinde milyonları bir araya getiren dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılarak, Karabük Üniversitesini temsil eden öğrenciler, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı ziyaret etti.

Sağlıkta İnovasyon yarışmasında 2’nci olan takım kaptanlığını KBÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Muhammed Talha Yetimoğlu’nun yaptığı KAF ANKA takımı, Analog Çip Tasarımı Kategorisi yarışmasında Mansiyon 2’ncisi ve En İyi Takım Ruhu Ödülünü alan danışmanlığını KBÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cihat Şeker’in yaptığı ekip üyeliğini Fahrettin Atik’in yaptığı Karabük GM KÜP-X takımı, Analog Çip Tasarımı Kategorisi yarışmasında mansiyon 3’üncüsü olan danışmanlığını KBÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. İzzeddin Güler’in yaptığı Kamil Tanır, Mert Ercan Kahriman, Özge Yazıcı, Eray Gülnar’dan oluşan KÜP-Y takımı, Çip Tasarım Yarışması Sayısal Görüntü İşleme Tasarım kategorisinde mansiyon 5’incisi ve aynı kategoride en iyi takım ruhu ödülünü alan danışmanlığını Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer’in ve ekip üyeliğini Mehmet Kutluhan Önsöz’ün yaptığı KÜP-ALFA takımı, Roket Yarışması Dikey İniş kategorisinde finallerde 4’üncü olan danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Cihan Mızrak’ın yaptığı Mehmet Çil, İlkay Zeynep Çelik, Zeynep Bayraktar’dan oluşan KGM Atalay Roket takımı, Hyperloop Geliştirme Yarışması kategorisinde finallerde 4’üncü olan, takım danışmanlığını Öğr. Gör. Soner Çetin’in yaptığı ve Mehmet Atsız, Arş. Gör. İbrahim Ethem Yılmaz, Mehmet Ali Kuru, Halil Yelken’den oluşan Hicaz Hyperloop Animasyon Takımı, Haberleşme ve İletişim Teknolojileri kategorisinde En iyi Girişim Ödülünü kazanan Mehmet Emin Çil, Osman Yusuf Ersöz, Mehmet Kutluhan Önsöz, Mert Ercan Kahriman, Eray Gülnar’dan oluşan PhotonX takımı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile bir araya geldi.

Karabük Üniversitesi Senato Toplantı Odasında gerçekleşen ziyarette konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “TEKNOFEST’e katıldınız, ödüller aldınız, bizi gururlandırdınız. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin teknoloji sahasında ilerlemesi açısından TEKNOFEST çok önemli bir yarışma. Bizim için çok güzel fırsatlar oluşturuyor. Özellikle bizim savunduğumuz bir husus var. Yenilikçi yaklaşımlar geliştirme, yani var olan yaklaşımların ötesinde yenilikçi teknoloji yaklaşımları ve sahayı tamamen değiştirecek yeni bakış açıları geliştirme, bizim için son derece önemli. 21. Yüzyılda artık bambaşka bir teknolojiyle karşı karşıyayız. Endüstri 4.0 denilen bir sistemden bahsediliyor. Dünyanın artık bu sahada büyük değişimler yaşadığını görüyoruz. SİHA mesela sahayı çok değiştiren bir yaklaşım ortaya koydu. Savaşlarda etkin olsun diye üretilen kara araçlarının ve asker sayısının hiçbir önemi kalmadı, bunu görüyoruz. Dolayısıyla bu tür yenilikçi teknolojileri her alanda geliştirmemiz lazım” dedi.

Teknolojileri geliştirmek için hayal gücünün serbest bırakılmak zorunda olunduğunu belirten Rektör Kırışık, “ ‘Acaba ne olabilir, bunun üzerinde çok farklı, bambaşka yöntemler, teknikler nasıl bulabiliriz?’ diye hayal etmek, hayal gücümüzü serbest bırakmak zorundayız. Biz de bu sahada çeşitli çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları yaparken tefekkür gerçekten çok önemli. Tek başınıza oturduğunuzda ‘Acaba şu konuda ne olabilir? Nasıl bir şey tasarlayabilirim? Yenilikçi bir şey nasıl olabilir? Sahayı nasıl değiştirebilirim? Bambaşka bir yaklaşım ortaya nasıl koyabilirim?’ diye sormanız gerekiyor. Ben kendim yapıyorum bunu. Ortaya bir şeyler çıkıyor. Sizlerin de yapmanızı istiyorum. Zaten yapıyorsunuz, bunu sürekli kılmak önemli” dedi.

TEKNOFEST Takimlari 1 jpeg

Her alanda okumak, düşünmek, tefekkür etmek, yenilikçi teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek zorunda olunduğunu dile getiren Rektör Kırışık, “Dünyada belli bir bilim dalında uzmanlaşma yerine transdisipliner çalışmalar ön plana çıkmaya başladı. Artık sadece şu sayısal sahada, mühendislik sahasında şu konu değil de bütün mühendislik sahasını kapsayan, hatta bütün sosyal bilimler sahasını kapsayan, bütün bilim dallarını kapsayan yeni yaklaşımlar ortaya çıkmaya başladı. O yüzden bizim sadece belli bir sahayla kendimizi sınırlandırmamız söz konusu olamaz. Her alanda ve her sahada okumak, düşünmek, tefekkür etmek, yenilikçi teknolojiler geliştirmek zorundayız ya da yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek zorundayız. Bu konuda sizlere güveniyoruz. Sizler 21. Yüzyılda yeni bir dünyaya uyandınız. Artık 20. Yüzyılın her şeyi değişiyor. O halde sizin de bu değişime çok rahatlıkla uyum sağlayacağınızı düşünüyorum” diye konuştu.

Birlikte çalışmanın ve ekip ruhunu yakalamanın önemine dikkati çeken Rektör Kırışık, “Hocalarımızın danışmanlığında olabilir veya tek başınıza da olabilir ama biz daha çok bu TEKNOFEST’te olduğu gibi birlikte çalışmayı teşvik ediyoruz. Çünkü birlikte çalışmaktan ortaya çıkan sinerji bambaşka bir şey. Biz de çeşitli konuları hocalarımızla istişare ettiğimizde bazen diyoruz ki ‘Bunu biz mi söyledik, biz mi düşündük bunu?’ Çünkü ortaya çıkan sinerji sizin bir üst boyuta ya da çok farklı üst düzey bir boyuta geçmenize yol açıyor. O yüzden birlikte çalışmamızı devam ettirelim, sürdürelim, zaman zaman belli periyodik dönemlerle bir araya gelelim, ‘Biz öğrenciyiz, ne yapabiliriz?’ demeyelim” dedi.

Türkiye merkezli hareket etmenin önemine işaret eden Rektör Kırışık, “Türkiye’nin mühendislik ve teknoloji sahasında ihtiyaç duyduğu konularda çaba sarf edin. Neye ihtiyaç duyuyoruz, ne konuda sıkıntımız, ihtiyacımız var? Bunu düşünerek tasarımlarınızı lütfen yapın. ‘Başka ülkenin de sorunları olabilir ama biz öncelikli olarak Türkiye’nin acaba hangi alanlarda, hangi dallarda neye ihtiyacı var? Biz bu boşluğu nasıl doldurabiliriz? Ülkemize göre nasıl çözüm geliştirebiliriz?’ diye lütfen uğraşın” şeklinde konuştu. Rektör Kırışık, konuya ilişkin Karabük Üniversitesi öğrencilerine güvendiklerine işaret ederek, “Güzel dereceler elde ettiniz, emek verdiniz, ekip çalışması yaptınız, başarı kazandınız. Hem bu cesaretinizden hem hayal gücünüzü harekete geçirme enerjinizden hem de bu yapmış olduğunuz güzel projelerinizden dolayı hepinizi kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.

Rektör Kırışık, “Biz her zaman yanınızdayız arkadaşlar. Ekibi bozmayalım, devam edelim, daha üst düzey çalışmalar yapmaya çalışalım. Biz sizin her zaman yanınızdayız, destekçiniziz. Ne gerekiyorsa inşallah hocalarımızla birlikte yapmaya hazırız” diyerek, Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, TEKNOKENT, Teknoloji Transfer Ofisi ve Demir Çelik Enstitüsü aracılığıyla bu tür çalışmalara üst düzey destek vereceklerini ifade etti. Türkiye Yüzyılının teknolojik gelişimine hep birlikte öncülük edeceklerini söyleyen Rektör Kırışık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Hayallerimizle enerjimizle gayretimizle inşallah hep birlikte öncülük edeceğiz. Tarihimizde olduğu gibi yeniden Türk medeniyetini en üstün noktaya taşıyacağız. Bunu gerçekleştirecek güç de var, bilgi de var, enerji de var, hayal gücü de bizde var. Ben hepinize bunu yapabileceğiniz noktasında inanıyorum. Türkiye’nin geleceğisiniz. Türkiye’nin umudusunuz, aslında dünyanın umudusunuz. Çok önemli bir noktada olduğumuzu lütfen unutmayın. Dünyanın içinde bulunduğu problemleri, durumları ve vahim hadiseleri hep birlikte görüyoruz. Dolayısıyla daha çok çalışmak, daha çok hayal etmek, hayallerimizi gerçekleştirmek için daha çok gayret etmek zorundayız. Hızlı gitmemiz lazım. Hızlı gitmek için ne yapmak lazım? Birlikte çalışmak lazım. Bir de Neşet Ertaş’ın ifade ettiği g ibi ‘Aşkla çalışmak lazım.’ Böyle yaparsak inşallah çok hızlı gideceğimize eminim. Sizlere güveniyorum. Bundan sonra her türlü çalışmalarınızda inşallah ekibimizle birlikte hep beraber sizlere destek olacağız. Hepinizi ayrı ayrı kutluyorum, tebrik ediyorum, başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum. Hocalarımıza da özellikle destek oldukları için teşekkür ediyorum. İnşallah bu desteklerin de artarak devam edeceğine olan inancım tamdır.”

TEKNOFEST Takimlari 2 jpeg

TEKNOFEST Koordinatörü Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer, “TEKNOFEST koordinatörü olarak Üniversitemizde böyle bir birim oluştuktan sonra arkadaşlarımızla daha sıkı bir temas, daha sıkı bir yardımlaşma ortaya çıktı. Bundan sonraki dönemde de biz buradaki başarı belgelerinin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Sizin de buyurduğunuz gibi gerçekten de ülkemizin ve toplumun eksikliğini duyduğu cihazları, teknik altyapıyı ve belki de yenilikçi yaklaşımlarla hiç olmayan ve ortada olan problemleri çözecek cihazları inşallah üreteceğiz, yapacağız. Bunu toplumun faydasına sunacağız. Süreç içerisinde hem danışmanlarımız her bir ekibimizin danışmanlarına hem takım kaptanlarına hem de takım üyelerine hem de her takımın aslında sınırlı sayıda kontenjan oluyor üyelikte, onun için görünen üyelerin arkasında onlara destek olan, hatta onların yerini almak üzere yedek kulübesinde bekleyen ve beraber çalışan diğer tüm ekip arkadaşlarına ben teşekkür ediyorum. Siz de bizi kabul ettiniz, değer verdiniz, her şeyden önce size de teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de aynı koordinasyonu inşallah sağlayacağız, elimizden geleni yapacağız. Umarız sizin desteklerinizle bu çalışmaları devam ettiririz” diye konuştu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, öğrencileri öğrenim aşamasında sektöre hazırlayan bu önemli projelerinden dolayı danışman hocalarını ve takım üyelerini tebrik ederek, kendilerine başarı belgelerini takdim etti. (Hayrettin Yıldırım)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta virajı alamayan araç karşı şeride geçti: 2 sürücü yaralı

Gündem Yayın: 21.05.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Tokat’ta virajı alamayan araç karşı şeride geçti: 2 sürücü yaralı

Tokat’ta meydana gelen trafik kazasında yolda yürüyen bir vatandaşın son anda kurtuluşu bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

Tokat’ta, Çeçenistan Caddesi’nden Vali Zekai Gümüşdiş Bulvarı istikametine gitmekte olan 60 DC 415 plakalı Tofaş marka otomobil, virajı alamayarak karşı şeride geçti. Karşı şeritte terk istikametten gelen 60 AES 227 plakalı Ford marka araçla kafa kafaya çarpıştı. Kazada her iki aracın sürücüsü de yaralandı. Kazayı gören vatandaşlar hemen 112 Acil Çağrı Merkezine haber verdi. Olay yerine hızla gelen ambulans ekipleri, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralıları hastaneye kaldırdı. Kaza anı çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, direksiyon hakimiyetini kaybederek karşı şeride ok gibi fırlayan otomobilin, karşı yönden gelen araca çarpması saniye saniye kaydedildi. Ayrıca, yolda yürüyen bir vatandaşın son anda kazadan yara almadan kurtulduğu görülüyor. Olayla ilgili olarak inceleme başlatıldı.

Paylaş: