Tarihi saat kulesinin tepesindeki esrarengiz lamba
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2024 16:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Tarihi saat kulesinin tepesindeki esrarengiz lamba

Tokat’ta bulunan saat kulesi zamanın yanı sıra bir başka özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. 1902 yılında yapılan saat kulesinin üzerinde bulunan lamba ile vatandaşlar 1960 yılına kadar hava durumunu öğrenebiliyorlardı.
Sultan Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25. yılı şerefine Türkiye’nin dört bir yanına saat kuleleri inşa edilmişti. Bu kulelerden biri de Tokat’a yapıldı. İnsanlar bu saat kuleleri sayesinde hem zamanı öğreniyorlar hem de dönemin hava durumunu takip ediyorlardı. Saat kulesinin tepesindeki esrarengiz lambanın, o dönemin hava durumu göstergesi olarak kullanıldığı öğrenildi. Eğer lamba kırmızı yanıyorsa havanın karlı, yeşil yanıyorsa yağmurlu ve sarı yanıyorsa güneşli olacağı anlaşılıyordu. Yapılan meteorolojik ölçüm ve tahminlere göre görevliler ilgili lambayı yakıyordu. Bu sistemle Tokatlılar bir gün önceden hava durumu hakkında bilgi sahibi oluyordu. Tokatlılar günlük hayatlarını lambanın renklerine bakarak planlayabiliyorlardı. 1960 yılına kadar aktif kullanılan bu lamba günümüzde ise bakımsızlık yüzünden çalışmıyor. Tokatlılar artık hava durumu tahminlerini öğrenmek için telefon, bilgisayar veya televizyon gibi modern iletişim araçlarını kullanıyor.
“Lamba dönemin hava durumu cihazı”
Konu hakkında bilgi veren tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Abdülhamid Han’ın tahta çıkışının 25’inci yılı şerefine Türkiye’nin 4 bir yanına saat kuleleri diktiriyor. Bu saat kulelerinden bir tanesi de Tokat’a yapılmıştır. İnsanlar bu saat kulelerinden hem zamanı hem de hava durumunu öğreniyorlar. Saat kulesinin tam tepesinde bir lamba var. Lamba dönemin hava durumu cihazı. Kırmızı yanıyorsa karlı, yeşil yağmurlu ve sarı renk yanıyorsa güneşli olduğunu gösteriyor. Bir gün öncesinden insanlara haber veriyor. İnsanlar da bu lambanın renklerine bakarak o gün hava şartlarını bu şekilde öğrenmiş oluyorlar. Bu saat kulesi 1902 yılında yaptırılmış fakat lambanın yaptırılması için daha önceden görüşmesi gerekiyor. Muhtemelen atalarımız daha önceden de bu sistemi kullanıyorlarmış. Bu cihaz bir asrı aşkın zamanda yapılmıştır. Ben atalarıma güvendiğim için bir asırdan fazla olmuştur. Günümüzde çalışmıyor. Telefon ve kanallarda hava durumunu takip edemiyoruz ama o dönemde bu lambadan hava durumunu haber alıyorlardı” dedi.

Samsun İtfaiyesi 8 bin 750 olaya müdahale etti
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun İtfaiyesi 8 bin 750 olaya müdahale etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı takımları 2024’te toplam 8 bin 750 olaya müdahale etti.
283 işçi, 46 itfaiye aracı ve 18 itfaiye istasyonu ile 17 ilçeye hizmet veren Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 2024 yılında vilayet genelinde 8 bin 750 olaya müdahale etti. Bu müdahalelerin 3 bin 242’si yangın, 2 bin 809’u kurtarma operasyonu, 2 bin 699’unu ise su baskınları, boğulmalar ve konutta mahsur kalma olayları oluşturdu.

"2 büyük fabrika yangını oldu"
İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda misyonlu Şube Müdürü Rıza Zengin, bu yılki faaliyetleri hakkında bilgi vererek, “Bu sene epey ağır bir periyot geçirdik. Cankurtaranlarımız 350’nin üzerinde bir can kurtarma faaliyeti gerçekleştirdi. İnsanları boğulmaktan kurtardılar. Başka yandan Samsunumuz bu sene Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 2 büyük yangınla karşılaştı. 2 fabrika yangını oldu. Bu yangınlarda can kaybı olmadı lakin büyük çapta hasarla atlatıldı. İkinci fabrika yangınında itfaiyecilerimiz büyük bir tehlike atlattı. İş kazası meydana geldi ve itfaiyecilerimiz kısmi yaralanma geçirdi. Başka taraftan yer yer su baskınları ile karşılaştık. Bunun içinde su baskınından tutunda, mahsur kalma, kurtarma olayları var. Bunların içinde 2 bin civarında yangın olayı var. Bu yangınların çoğunluğu İlkadım ilçesinde oldu. 2 bin civarında yangının bine yakını bina yangınları olarak söyleyebiliriz. OSB içerisinde küçük çaplı değişik 150 civarında iş yeri yangınları oldu. Buna bağlı olarak 450 civarında konut yangını meydana geldi. Genel olarak itfaiyemiz her türlü olaya hazırdır” dedi.

“İstasyon sayımızı 25’e çıkaracağız”
İstasyon sayılarını artırmaya devam ettiklerini belirten Güçlü, “18 olan istasyon sayımızı 25’e çıkararak olaylara daha erken varmayı, daha hızlı müdahaleyi sağlamak amacımız olacak. Bilhassa kurtarma olaylarına bakarsak yaklaşık bin 800 civarında kurtarma olayımız var. Bunların içeriği genelde trafik kazası ve meskende kalanlar oluyor. Sıkışmalı kazalara da giderek insanlarımızı kurtarıyoruz. Bu sıralarda genelde binalarda mahsur kalanlar oluyor. Kapısı kilitli oluyor, meskende haber alınamıyor. Bu cins insanları kurtarıyoruz" diye konuştu.
Kentin farklı bölgelerinde meydana gelen olaylara anında müdahale ederek can ve mal kaybının önüne geçmek için vazife yapan itfaiye takımları, tıpkı vakitte eğitim ve tatbikatlarla vatandaşları bilgilendiriyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.