Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Eylül, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Tarihi kaleye deprem önlemi: Kayaların üzeri çelik ağlarla örülüyor

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1943 yılında meydana gelen depremde 7 evin yıkılmasına, 4 kişinin ölümüne ve 2 kişinin de yaralanması sebep olan Kastamonu Kalesi çevresindeki dev kayalar, depreme karşı dayanıklı hale getirilmek amacıyla çelik ağlarla örülmeye başlandı.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde 1943 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sebebiyle Kastamonu Kalesi’nden yuvarlanan kayalar, Hisarardı Mahallesi’nde bulunan 7 evi yıkmış, 4 kişinin hayatını kaybetmesine ve 2 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı tarafından Kastamonu için hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kılavuzu çerçevesinde, Kastamonu Kalesi’nin ihtimal afetlerde oluşturabileceği riski azaltmak amacı ile proje başlatıldı. Proje çerçevesinde Kastamonu Kalesinin etrafında bulunan kayaların sağlamlaştırılması ve çelik tellerle örtülmesi için Kastamonu Valiliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan 72 milyon TL bütçeli projede çalımalar başlatıldı.
Yüklenici firma tarafından profesyonel dağcıların da yardımıyla kayaların üzerine sarkıtılan çelik ağlar, 10 metrelik çivilerle kayalara sabitlenecek. Bu sayede kayaların üzerine yapılan çelik örtülemeyle en büyük kaya parçalarına dahi ağlar güçlendirilecek.

“Toplamda 256 gün sonra tamamlanacak”
Kastamonu Kalesi’nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Hisarardı Mahallesi Muhtarı Cafer Zaifoğlu, “AFAD öncülüğünde kalemizin çelik örtüleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Kalenin etrafında dolaşan vatandaşlar ve evler için büyük tehlike arz ediyordu. İnsanlar kalenin kenarından ve yanından geçince ufak tefek taşlar düşüyordu. Bu durum vatandaşların bayağı korkmasına neden oluyordu. O yüzden AFAD, bunu İçleri Bakanlığı bünyesinde projelendirdi. Bu projenin ihalesi yapıldı. Şu anda 256 gün içerisinde bitmesi şartıyla çalışmalara başlanıldı. Çalışmaları gerçekleştiren ekipte profesyonel yamaç dağcılar çalışıyor. Bir taraftan malzemeler de gelmeye başladı. Bir taraftan çalışmaları yürüten ekip hızlı bir şekilde çelik ağları örtmeye başladı” dedi.
Hava şartları müsait olduğu sürece çalışmaların 256 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığını söyleyen Zaifoğlu, “Mahalle sakinlerimizin güvenliği ya da mahallemize gelen misafirlerin güvenliği açısından çalışmalar daha iyi olacak. Bu çalışmaların 256 günde biteceği söylenildi. Tahminimce en kısa sürede bitirmeye çalışılacaktır. Kalenin, Nasrullah tarafına file yapılacak ve Hisarardı Mahallesi, Şeyh-Şaban-ı Veli tarafına da çelik bariyerler yapılacak. Bu çalışmalar çok ciddi bir şekilde yapılıyor. Orada delikler delinerek, 10 metre yakınında çelik demirler takılarak üstüne bu fileler örtülüyor. Zor ve meşakkatli bir iş. Ama tabi uzun vadeli sağlam bir çalışma olacağına inanıyorum. En azından vatandaşlar için bir tehlike ve tehdit olmayacak” şeklinde konuştu.
Kayaların üzerine çelik ağlar örüldükten sonra kayalara monte edileceğini belirten Zaifoğlu, “Çelik ağların kayalara monte edilmesinde delme işlemi yapılırken taş düşme ihtimali çok yüksek. Bu yüzden gerekli önlemler alınarak yolunda kapatılması dahilinde çalışmalar devam ediyor. Bu yapılan çalışmaya kaya ıslahı deniyor. Mahallemiz için bu projeler dışında yeni projelerimiz de yapılacaktır. Mahallemizde dış cephe kaplamalarında 1’inci etap çalışmaları tamamlandı. Şimdi 2’nci etap çalışmaları için projemiz hazır. Gerekli yerlere sunduğumuzda önümüzdeki sene muhtemelen yapılamayan bölgelerdeki dış cephe kaplamaları da yapılacak. Henüz detayları netleşmedi. Evlerin çatısı ve dış cephesiydi. Bunun yanına evlerin yalıtımlı bir şekilde yapılmasını da eklemek istiyoruz. Çünkü insanlar dış cephe kaplatınca içerisinde bir daha yapamıyor. Ancak projelerimiz hazır. Dilekçelerimiz hazır. En kısa zamanda yetkili mercilere sunacağız. Geri kalan dış cephe kaplamlarında yapılacak. Çünkü şelaleden aşağısında dış cephe kaplaması yok. Yukarı tarafta ve Hz. Şeyh Şaban-ı Veli üst tarafında bir boşluk var. Onlarda yapılmadı daha yapıldığı zaman buralarda mahallemiz daha güzel olacaktır. Bu kaya düşmeleri hem mahalle sakinleri için hem de gelen ziyaretçiler için tehlikeliydi. Böylece bu projeyle bu tehlikede ortadan kalkmış oldu. Hem mahallem hem de Kastamonu’muz için çok güzel olacak” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ekim, 2025 20:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ’de başarılı akademisyenlere teşvik dönemi başlıyor

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, muvaffakiyete dayalı teşvik sistemiyle akademik performansı artırarak araştırma üniversitesi olma yolunda birinci 20’ye girmeyi hedeflediklerini söyledi.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) İşletme Fakültesi tarafından düzenlenen 2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Devri Akademik ve İdari Heyet Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın iştirakiyle gerçekleştirildi.
Toplantıya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Büyükyılmaz, fakülte kısım liderleri ile akademik ve idari işçi katıldı.
Toplantıda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yürütülen çalışmalar ve yeni periyoda ait planlamalar ele alındı; akademik ve idari süreçlere dair değerlendirmeler yapıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin öncelikli amaçlarından birinin "Araştırma Üniversitesi" statüsüne ulaşmak olduğunu vurguladı. Bu doğrultuda akademik performans, proje üretimi ve bilimsel yayın sayısını artırmaya yönelik adımlar attıklarını söyledi.
KBÜ’nün Türkiye’deki tüm üniversiteler ortasında 54’üncü sırada yer aldığını, şimdiki datalarla 44’üncü sıraya yükseldiğini hatırlatan Kırışık, şunları kaydetti:
"İlk 20’ye girmek çok sıkıntı değil. Üniversitemizde kendi bilişim sistemimizi oluşturuyoruz. Bu sistem üzerinden tüm akademik performansı, fakülte bazında Q1 yayın oranlarını ve muvaffakiyet endekslerini anlık takip edebileceğiz."
Başarıya dayalı yeni bir teşvik sistemini hayata geçirdiklerini söz eden Rektör Kırışık, akademisyenlerin yayın, proje ve bilimsel çıktılarla destekleneceğini söyledi. Kırışık, "Yayın, proje ve bilimsel çıktı üreten akademisyenlerimizi ödüllendireceğiz." diye konuştu.
Rektör Kırışık, üniversitenin toplumsal sorumluluk ve kültürel faaliyetlerine de değinerek, KBÜFEST ‘81 Vilayet Karabük Üniversitesinde Buluşuyor’ aktifliğinin öğrencilerin ve işçinin kendi memleketlerini tanıtmaları için kıymetli bir fırsat sunduğunu da söyledi.
Karabük Üniversitesi öncülüğünde organize edilen "Sosyalfest"in ise Türkiye hudutlarını aşarak memleketler arası bir marka haline geldiğini vurgulayan Kırışık, şunları aktardı:
"Sosyalfest’in ikincisini 10-11 Mayıs tarihlerinde farklı bir büyük kentte düzenleyeceğiz. Yapılacak şenlikte toplam 6 milyon TL ödül dağıtacağız. Toplumsal bilimlerde, inovasyonda ve girişimcilikte dünya çapında bir organizasyon olma yolundayız."
İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Ozan Büyükyılmaz ise İşletme Fakültesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Program kapsamında Rektör Kırışık tarafından, Karabük Üniversitesi İşletme Kısmının STAR (Sosyal Beşeri Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği) tarafından yapılan kıymetlendirme sonucunda 4 yıl müddetle akredite edilmesine katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür evrakları verildi. Ayrıyeten evvelki periyot yöneticilerine ve 10 yılını dolduran idari çalışana de plaket takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin