Tarihi ilçenin ilk kadın itfaiyecisi mesleğini yapmanın gururunu yaşıyor

Karabük Postası tarafından
08 Mart, 2023 21:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde Batı Karadeniz Bölgesinin ilk kadın itfaiyecisi olarak göreve başlayan Betül Şevval Taşlıyan (24) olaylardaki performansıyla hemcinslerine örnek oluyor. Karabük Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü mezunu Betül Şevval Taşlıyan, 2021 yılında Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne katılarak Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk kadın itfaiyecisi olmuştu. Annesinin tavsiyesi üzerine itfaiyeci olmaya karar veren Taşlıyan yaklaşık 1.5 yıldır 22 erkek meslektaşıyla omuz omuza görev yaparak birçok yangın ve kurtarma olaylarında yer aldı. İstediği mesleği yapmanın gururunu yaşayan Taşlıyan, hemcinslerine örnek oluyor. Betül Şevval Taşlıyan (24) göreve annesinin tavsiyesiyle başladığını ifade etti. Mesleğin getirdiği avantaj ve dezavantajlarından bahseden Taşlıyan, “Avantaj olarak bir ortama girdiğiniz de farklı bir bakış açısıyla bakabiliyorsunuz. Çevreden güzel olumlu tepkiler alıyorum. İçeriye girdiğimde diğer arkadaşlarım ‘Sen varken oturmamıza kalkmamıza, konuşmamıza dikkat ediyoruz’ diyorlar. Çevreye düzen geliyor. Fazla bir dezavantaj görmedim. Normalde ağır şartlarda çalışıyoruz. Güç eksiği bakımından belki yetersiz olabilirdi ama bunu da sporla, gerekli ekipmanlarla telafi etmeye çalışıyorum. Çünkü mesleğimin getirdiklerini okurken de farkındaydım. Bu mesleğe faydalı olmak için elimden geleni yapıyorum” diye konuştu. “Meslekten beklentimi itfaiye tam olarak karşılıyor” Taşlıyan, çocukluğundan beri aksiyonlu, insanlara faydalı olabilecek bir meslek sahibi olmayı istediğini aktararak şunları söyledi: “Çocukluğumdan beri aksiyonlu, insanlara faydam olabilecek bir meslek olmasını istemiştim. O dönemlerde polislik vardı. Çünkü itfaiyeci olarak çevremde çalışan yoktu. Daha sonrasında polis olmak için uğraştım Mülakatlarına girdim. İtfaiye ile tanışınca polislik benim için ayrı bir köşe de durdu. Çünkü meslekten beklentimi itfaiye tam olarak karşılıyor” 23 personel arasında tek kadın olarak çalışarak, kadınların her şeyi yapabileceğini gösterdiğini anlatan Taşlıyan, “Büyükşehirlerde benim gibi birçok çalışan var. Umarım daha da çok çoğalırız. Çünkü bu mesleğe farklı bir boyut ve bakış açısı kazandırdığımızı düşünüyorum. Umarım birçok kişiye örnek olurum” ifadelerini kullandı. Taşlıyan, zor durumda olan vatandaşların dermanı olmaya çalıştıklarını söyledi. Safranbolu İtfaiye Müdürü Mehmet Kökçü, genç kadın itfaiyecinin ilk önce göreve masa başında başladığını ve daha sonra aktif bir şekilde vardiya sistemine geçtiğini belirtti.(İHA)
Bizi sosyal medyadan takip edin

Dış kabuğunun üstünde duran asırlık çınar ağacı görenleri şaşkına çeviriyor

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un İlkadım ilçesinde yer alan ve gövdesi yandıktan sonra dış kabuğu üzerinde hayata tutunan tescilli asırlık çınar ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Dışarıdan bakıldığında içi büsbütün boş olan ve yalnızca dış kabukla ayakta kalan çınar ağacı, üst kollarındaki yeşilliklerle tabiata tutunmaya devam ediyor.

1894’te yapılan Yalı Cami ile yaşıt
Yalı Cami’nin inşa edildiği 1894 yılından sonra büyümeye başladığı iddia edilen çınar ağacı, Buğday Pazarı mevkisinde vatandaşların dinlenme noktası haline gelmişti. Gövdesi bir müddet evvel yandığı öğrenilen ağaç, sırf dış kabuğu üzerinde ayakta kalmayı başardı.

"Hayret verici bir durum"
Ağacı birinci defa gören İstek Dikmen, "Ağacın kurumuş gövdesi içimi burktu fakat üst kısımlarının yeşil olduğunu görünce gözlerime inanamadım. Hayrat verici bir durum. Daha evvel bu türlü bir şey görmedim" dedi.

Koruma altında, kurtarılabilir mi?
Bülent Petek isimli vatandaş ise ağacın bir devir çok görkemli olduğunu söz ederek, "Yandıktan sonra bu halini aldı. Artık hasta bir ağaç. Yıkılma riski var ama Anıtlar Kurulu tarafından müdafaa altına alındı. Gerekli müdahale yapılırsa kurtarılabilir" diye konuştu.
Asırlık ağacın eski yıllarda çok görkemli olduğunu söz eden başka etraf esnafı da gövdesi yanan çınarın yeniden de yeşil kalarak etrafa hoşluk kattığını vurguladı.

Tescilli 20 anıt ağaçtan biri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Samsun genelindeki 20 anıt ağaçtan biri olarak tescillenen çınar ağacı, 1985 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Muhafaza Kurulu’nun kararıyla muhafaza altına alındı. Bakanlığın kayıtlarında, ağacın gövdesi yanmadan evvelki görkemli haline dair fotoğraf ve bilgiler de yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.