Bartın Ulus’ta ilçe olmanın 79. yıl dönümü kutlanıyor. Ulus’ta panele katılan Prof. Dr. Rahman Ademi, ilçenin 342 yıl öncesine ilişkin genel nüfus hakkındaki tarihi gerçekleri açıkladı.
Bartın’ın Ulus ilçesi 75. yıl Cumhuriyet Ortaokulu Konferans salonunda gerçekleştirilen ’’Ulus’un manevi şahsiyeti Hasan dede ve tarihte Ulus’ta İktisadi Hayat’’ bahisli panele Ankara Yıldırım Beyazit Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Rahman Ademi, konuşmasında Ulus’un 449 yıl öncesinde yani 1574 yılında nahiye, 342 yıl öncesinde yani 1681 yılında ise kaza olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. 192 yıl öncesinde nüfus defteri kayıtlarını da açıklayan Prof Dr. Ademi, 1831 yılındaki kayıtlarda Ulus’ta 3 bin 110 erkeğin yaşadığı belirtirken, kayırlarda bayanların sayısı ile ilgili bilginin yer almadığını, lakin birebir sayılarda bayan nüfusu olduğu öngörüldüğünü kaydetti. Resmi kayıtlarda 8 Ağustos 1944 tarihinin Ulus’un ilçe edildiği tarih olduğunu da tabir eden Ademi, ’’Ulus ilçe olmanın 79 yıl dönümü kutluyor. Benim bulduğum evraklarda kıymetli bilgiler var. Osmanlı yönetiminde 1681’de Ulus birinci kere kaza olarak zikredilir, nahiye olarak da 1574 yılı zikredilir. Nahiye aslında köyden hallice büyük bir yerleşim yeridir. Bunun için stratejik pozisyon lazım, bunun için nüfus lazım. Ben nüfus defterlerine baktım okudum. 1831 yılında nüfus defterlerine nazaran olursa toplam kaza olarak 3110 kişi erkek yaşıyormuş. O vakit bir o kadar da bayan o olduğunu iddia edebiliriz. Yüzde 51 bayan olduğunu görebiliriz genelde. Osmanlı nüfus defterlerinde kesinlikle birinci vasıf olarak o kişinin reçber, tüccar, yada esnaf üzere öncelikle mesleği zikredilir. Ulus’un birinci kaydı 1574 yılında nahiye olarak görülüyor. Birinci kaza olduğunu sene 1681 olarak yer alıyor’ dedi.
Bölgenin nüfusunun tarihte çok az olduğunu da belirten Ademi, ’’Tarihi kaynaklarda, 1844 yıllarında buralarda asker celbi olduğu vakit buranın valisi İstanbul hükümetine, hükümet merkezine gönderdiği ’Bizim nüfus ıstırabımız var ticaret ve üretim külfete düşecek. o yüzden bizden biraz daha az asker istensin’ notuna da denk geldim. Ulus hakkında bilgi edinmek istersek en uygunu nüfus defterleridir. Abdulhamit Han periyoduna kadar hanımlarımız da kayıt edilmiştir. Bütün meslekleri ile 70-80 yıl gelişim süreci takip edilir. O devirlerde üretimin de ehemmiyetini bu nottan anlayabiliyoruz. Üretimde ise o periyotta keten üretimi çok meşhurmuş Ulus’ta "diye konuştu. Panelde konuşan Prof. Dr. Adem Karakaş ise izleyicilere Hasan Dede şahsiyetinin ilçeye kazandırdıkları ve ilçenin iktisadi hayatı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Etkinlikler ise Hasan dede türbesi kabri başında Kur’an-ı Kerim tilaveti, türbenin yakınındaki çayırda ise Karakucak güreşler ile devam etti. Güreşleri kazanan pehlivan Ahmet Erfidan’a altın armağan edildi, konuklara aşure ikram edildi.
Etkinlikler akşam saatlerinde ise Pazaryeri meydanında gerçekleştirilen Sinan Yılmaz konseriyle tamamlandı.