Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
28 Ağustos, 2023 15:31 tarihinde yayınlandı
0

TARİHİ ÇEŞMELERİN SAHİBİ YOK

Safranbolu’da günümüze ulaşan tarihi çeşmeler kentleşmeye yenik düştü. Ayakta kalmakta direnen tarihi çeşmelerin bakımsızlığı dikkat çekiyor.

Osmanlı su kültürünün başyapıtlarından biri olan çeşmeler, kimi zaman muslukları sökülmüş, kimi zamanda üzeri kırık dökük haliyle görülüyor. Tescil kaydı olan 100’ü aşkın tarihi çeşmenin bulunduğu Safranbolu’da, bazı çeşmelerin bakımsız halleri gözlerden kaçmadı. Çeşmelerin sahipsiz olduğunu dile getiren bir vatandaş, “Çeşmeler yavaş yavaş yok oluyor. Bazılarının hiç suyu akmaz oldu. Bazı çeşmelerin oluğu toprakla doluyor, içinde bitkiler büyümüş. Buraları gezerken gördüğümüz yerli turistler bile çeşmeleri görünce yazık diyor. Çatısında kiremitler dökülmüş. Önceleri çeşmeler kentimizdeki hayır sahipleri tarafından restore edilmişti. Yeniden bir proje yapılabilir. Bu konuda çok eksikliklerimiz var. Çeşmeleri yaptıranlar ve çeşmelerin hikâyeleri hakkında yazılar konulabilir. Bu bakımsız görüntüler bize hiç yakışmıyor. Tarihi çeşmelerin sahibi yok maalesef.” dedi.

ÇEŞME KALDIRILDI

Kıranköy kent merkezinde başlatılan bakım ve onarım çalışmaları ağır aksak devam ediyor. Belediyenin halk masasının bulunduğu refüj içerisinde bulunan alandaki çeşme kaldırıldı. Kaldırım taşları yenilendi. Su israfını önlemek amacıyla kaldırılan çeşmenin başka bir alana yerleştirileceği öğrenildi. Vatandaşlar, “Su ihtiyacımızı karşılayacak bir çeşme gerekiyor. Burası tarihi ve turistik bir kent, küçük havuzlar ve çeşmeler mutlaka olmalı” diyerek yeni projeler beklediklerini dile getirdi.

ÇEŞME DURAĞINDA ÇEŞME YOK

Safranbolu, Emek mahallesinde Muradiye caddesinden Paşapınarı caddesine dönüşte yer alan çeşme durağında ise çeşme bulunmuyor. Tarihi çeşmenin bulunduğu yer de durak değil. Kültürel belleğimize yerleşen çeşme kelimesi, olmayan çeşmeyi bile canlı tutuyor. İyileştirme ve sağlamlaştırma ihtiyacı olan çeşmelerin restorasyonunun yapılıp yapılmayacağı ise merakla bekleniyor. (Haber Merkezi)

Bizi sosyal medyadan takip edin
filyos merkezli yesil lojistik koridoru icin toplanti yapildi AO5rlEsg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Filyos merkezli yeşil lojistik koridoru için toplantı yapıldı

İskenderiye, Mersin, Filyos, Sulina ve Duisburg limanlarını kapsayan “Entegre Yeşil Lojistik Koridoru Projesi” kapsamında istişare toplantısı webinar yöntemiyle gerçekleştirildi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda düzenlenen toplantıya; BOMACO Border Management Consulting LLP CEO’su Saruhan Enver Balaban, TPAO Filyos Limanı Müdürü Gökhan Merey, Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Umur Bucak ve Mersin TSO Başkanı Hakan Sefa Çakır katıldı.

ZTSO Başkanı Metin Demir, projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, geçtiğimiz ay Almanya’da Duisburg Limanı yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Demir, projenin İskenderiye’den başlayarak Mersin üzerinden demiryolu bağlantısıyla Filyos Limanı’na, oradan Sulina hattı üzerinden Avrupa’ya uzanan entegre bir koridor oluşturmayı hedeflediğini söyledi.

Bu hattın çevreci taşımacılığı destekleyeceğini, lojistik maliyetleri düşüreceğini ve ticaret hacmini artıracağını vurgulayan Demir, Filyos’un uluslararası lojistik ağlarda önemli bir merkez haline geleceğini kaydetti.

Projenin; Türkiye’nin çok modlu taşımacılık kapasitesini geliştirmesi, demiryolu entegrasyonunu güçlendirmesi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil lojistik uygulamalarını yaygınlaştırması bekleniyor.

Metin Demir, projenin Zonguldak ve Filyos bölgesi için stratejik fırsatlar sunduğunu belirterek, bölgenin rekabet gücünü artıracak her türlü ulusal ve uluslararası iş birliğine destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin