Çorum’un Alaca ilçesinde arabanın şarampole devrilmesi sonucunda meydana gelen kazada 3 kişi yaralandı. Birebir bölgede yarım saat evvel yaşanan farklı bir kazada ise 2 kişi yaralandı.
Kaza, Alaca-Çorum karayolu Elicek Deresi mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Muharrem B. yönetimindeki 06 BYJ 645 plakalı Toyota marka araba yağış sebebiyle kayganlaşan yolda şoförünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucunda takla attı. Sürüklenen arabadan yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada araba şoförü ile araçta bulunan Elvan Ç., Yusuf Y. yaralandı. Yoldan geçen şoförlerin durumu bildirmesi üzerine olay yerine sıhhat, Alaca Belediyesi itfaiyesi, jandarma ve polis grupları sevk edildi. Olay yerine gelen takımlar tarafından araçtan çıkartılan yaralılar, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
Öte yandan, birebir mevkiide yarım saat evvel meydana gelen bir kazada ise İdris K. yönetimindeki 19 DZ 650 plakalı araba, şarampole yuvarlandı. Kazada araba şoförü ile yanında bulunan Gürcü K. yaralandı.
Uzman açıkladı: “Suda doğum anne ve bebek için doğal bir başlangıç sunuyor”
Suda doğumun, doğum hareketinin belli bir evresinden itibaren annenin, özel hazırlanmış ve hijyen standartlarına uygun sıcak su havuzuna alınarak doğumun bu ortamda gerçekleşmesini sağlayan bir doğum sistemi olduğunu belirten Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sefa Erdem Özhan, "Anne adayının tercihine bağlı olarak, tıbbi açıdan uygun bulunması halinde uygulanabilmektedir" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sefa Erdem Özhan, suda doğum hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
"Sıcak suyun rahatlatıcı tesiri var"
Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suyun, pelvik taban kaslarını gevşetmeye yardımcı olabileceğini söyleyen Opr. Dr. Özhan, "Bu durum, doğum aksiyonunun daha konforlu ilerlemesini sağlayabilir. Tıpkı vakitte annenin kendini daha huzurlu hissetmesi, doğum sürecine olumlu yansıyabilir. Suyun sağladığı ortam, doğum kanalının esnekliğini artırarak ilerlemeye takviye verebilir" diye konuştu.
"Bebek için doğal bir geçiş ortamı"
Anne karnındaki amniyotik sıvıya benzerliği nedeniyle suyun, bebeğin dünyaya geçişini daha yumuşak hale getirebildiğini söyleyen Dr. Özhan, "Doğum sırasında bebek, su dışına çıkarılana kadar oksijen gereksinimini göbek kordonu aracılığıyla karşılamaya devam eder. Bu süreç, yeni doğan açısından sakin bir geçiş imkânı sağlayabilir" biçiminde konuştu.
Kimler için uygundur?
Suda doğumun rastgele bir sıhhat sorunu bulunmayan, gebelik süreci boyunca önemli bir komplikasyon yaşamamış ve düşük riskli olarak bedellendirilen anne adayları için tercih edilebilecek bir yol olduğunu belirten Op. Dr. Özhan, "Ancak annenin genel sıhhat durumu ve gebeliğin seyri bu tercihi direkt tesirler. Her olgu kişisel olarak değerlendirilmelidir. Doğumun her kademesinde anne ve bebek yakından izlenmeli, süreç olağan seyrinde ilerlemiyorsa gerekli müdahaleler gecikmeden yapılmalıdır. Acil bir durumda sudan çıkış mühleti vakit açısından dikkatle planlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
"Doğum yöntemi seçimi şahsa özeldir"
Her doğum metodunun farklı dinamikler içerebildiğini söyleyen Opr. Dr. Özhan şunları söyledi: "Bu nedenle suda doğum seçeneği, sırf annenin talebiyle değil; mevcut tıbbi kıymetlendirme sonucunda, doktor uygun gördüğü takdirde uygulanmalıdır. Anne adaylarının doğum süreciyle ilgili tüm seçenekleri, takip eden tabipleriyle ayrıntılı bir halde görüşmeleri kıymetlidir."