Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Tahtalıköyü boyladı” deyiminin kaynağı bulundu

Kültür Sanat 04.10.2024 20:22
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Tokat’ın Büyükyurt köyünde, Orta Asya kökenli tahta mezar geleneği günümüze kadar ulaşarak, “Tahtalıköyü boyladı” deyiminin kaynağını oluşturuyor.

Tokat’ın Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükyurt köyünde, Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşan ilginç bir mezarlık geleneği dikkat çekiyor. Köyde yer alan 5 mezar, Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri kültürün bir uzantısı olarak kabul ediliyor. Eski Türklerde, kötü ruhların tahtadan uzak durduğuna inanıldığı için mezarlar ev ve bark şeklinde yapılarak cenaze anıtı işlevi görüyordu. Bu geleneğin de ölen birine Türkçede “Tahtalıköyü boyladı” denmesinin kökenini oluşturduğu düşünülüyor.

“Tahtalıköy tabiri ev şeklinde benzeyen tahta mezarlıklar için söylenmiş”

Tahta mezarların Göktürk kanunlarında ruhların ikametgahı olarak görüldüğünü söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Birisi vefat ettiğinde, hatta gündelik konuşmamızda, vefat eden birisi için ’tahtalıköyü boyladı’ deriz. Bu deyimin nereden geldiğini söylemek istiyorum. Günümüzde bu durum pek bilinmese de tahta mezarlar biz Türklerin Orta Asya’dan beri gelenekleri arasındadır. Türkçemizde ev bark terimi aynı zamanda mezar anıtı anlamına da gelir ve Göktürk kanunlarında ruhların ikametgahı olarak görünür. Bark ulu kişilerin yaptıkları ve ziyaret konusu olan türbeleri de ifade eder. Derme çatma ağaçtan yapılan ev anlamına da gelir. Bu sebeptendir ki evlerin çatısı, tahta mezarlarının çatısı, cenazede taşınan tabutun üstü genelde düz değil baca şeklindedir. Ev bark dediğimiz deyim de bize ev yaşamayı bark ise ölümü hatırlatıyor. Türkçe’de ’tahtalıköy’ tabiri ev şeklinde benzeyen tahta mezarlıkları için söylenmiş. Orta Asya’da ağaç mezarların kötü ruhların tahtadan uzak durduklarına inanırlarmış. Bu gelenekten günümüzde kalan şey vefat eden birisi defnedilirken baş ve ayak bölümünü belirten tahtalar dikilir. Bu gelenek o dönemden kalmadır. Orta Asya’da mezarlar tahtadan olduğu için 13’üncü yüzyılda Türk asıllı, İranlı Ozan Nizami tahta mezarları için ’Kıpçak bozkırlarında toprağa saplanmış tahtalar, deniz kıyısında otlar kadar çoktur’ demiştir. Tokat’ın Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükyurt köyünde 5 tane tahta mezar vardır. Bu köydeki ağaç mezarlar ev barkı şeklinde yapılmış mezar sandukasıdır. Orta Asya’da bulunan tahta mezarlara ölü gömme geleneğinin de devamıdır” dedi.

“19 mezardan 5 tanesi kaldı”

Gazioğlu, Büyükyurt köyünde daha önce 19 tane tahta mezar olduğunu ifade ederek, “Şu anda 5 taneye düşmüş durumda. Yetkililerin bu son kalan 5 tane mezarlara da sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Tahta mezarlar azaldı”

Büyükyurt köyü sakinleri ise köydeki tarihi tahta mezarların beton yapılarla yer değiştirmesinden endişeli. Köylüler, “Eskiden imkansızlıktan tahta kullanılırdı, ustalıklarını konuştururlardı. Şimdi beton mezarlar yaygınlaştı, tahta mezarlar azaldı” diyerek, bu geleneğin canlandırılmasını istiyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Yörük Köyü Ekoturizm Yol Haritası Çalıştayı’ yapıldı

İlçe Haberleri 04.10.2024 20:37
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
’Yörük Köyü Ekoturizm Yol Haritası Çalıştayı’ yapıldı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından 2024 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programı çerçevesinde ’Yörük Köyü Ekoturizm Yol Haritası Çalıştayı’ yapıldı.

Karabük Valiliği koordinesinde Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyünde Seniha ve Burhanettin Şanlık Köy Konağı’nda gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Vali Mustafa Yavuz, Yörük köyünün korunmasında yöre insanların hassasiyetinin de önemli olduğunu belirtti.

Yavuz, tarihi alanların ve Yörük köyü gibi köylerin bugüne kadar yapıldığı gibi korumacılık anlayışı içinde markalaştırılıp turizm destinasyonlarının sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bundan sonra daha derli toplu, Yörük köyünün turizme kazandırılması, markalaşması, Yörük köyünün bundan sonra gideceği yolculuğun aslında kilometre taşlarının belirleneceği çalıştay olacak” dedi.

“Hadrianopolis Antik Kenti’nde yürüttüğümüz ören yeri çalışmalarında sona yaklaşıyoruz” diyen Yavuz, “Ayrıca, Avrupa’da korunması gereken 100 sıcak noktadan biri olan Yenice Ormanları’nın tanıtım çalışmalarını da sürdürüyoruz. Katılımcılardan beklentimiz, Yörük Köyü’nü konuşurken Safranbolu’yu ve Karabük’ü de değerlendirmek. Çalıştay sonuçlarına göre yeni eylem planları belirlemeliyiz. Yörük Köyü’nü Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’nün En İyi Turizm Köyleri Programı’na başvurumuzu yaptık. Başvurumuz değerlendiriliyor. İnşallah olumlu bir sonuç alırız. Böylece farkındalık daha da artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından çalıştayda, Yörük Köyü’nün turizm altyapısının geliştirilmesi, doğal ve kültürel mirasın korunması, köydeki ekoturizm faaliyetlerinin artırılmasına yönelik stratejiler ele alındı. Ayrıca, köydeki ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla yerel halkın sürece katılımı ve sürdürülebilir turizm projeleri için atılacak adımlar değerlendirildi

BAKKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya ve Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Türker’in sunum yaptığı çalıştaya, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Ustaoğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, kurum müdürleri ve köy sakinleri katıldı.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500