Karabük Postası tarafından
04 Mayıs, 2023 15:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

TAB Bahçesinde Salep Ekimi Yapıldı

2019 yılında tesis edilen Tıbbi ve Aromatik Bitki (TAB) Bahçesinde üretimine Nisan ve Mayıs aylarında başlanan Salep (Ophrys sp) türünden bu yıl 35 kilo  yumru elde edildi. İçecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep üretim alanı ise her geçen yıl genişliyor. Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu salep ekiminden sonra yaptığı açıklamada Çoğaltılması üzere hasat edilen salep ile ilgili coğrafi yapısı dolayısıyla Safranbolu'da salep çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirtti. Araştırmalar sonucunda 25 çeşit salep orkidesinin doğada kendiliğinden büyüdüğünü belirlediklerini dile getiren Bölge Müdürü  Bayraktaroğlu,  "Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama 'sök-dik' dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep üretimi hedefliyoruz. Bölgemizde katma değeri yüksek orman ürünlerinin miktarını ve çeşitlerini artırmaya devam ediyoruz. Ektiğimiz bu tohumları yüce Rabbim hayırlı ve bereketli eylesin" dedi. Salep ekimine Safranbolu İşletme Müdürü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü, Safranbolu İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri ile Safranbolu İşletme Müdürlüğü personeli katıldı. (Nurettin Acar)
blank
Mustafa Akgün tarafından
23 Nisan, 2025 14:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te İhracat Söyleşileri Semineri Gerçekleşti

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve Dış Ticaret Elçileri (DTE) iş birliğiyle düzenlenen İhracat Söyleşileri Semineri, Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Seminere, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Birol Cangi, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, Karabük Teknokent Genel Müdürü Samet Nohutçu ve çok sayıda öğrenci ile iş insanları katıldı.

Seminerde Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Afrika pazarının önemi ve gelecekteki büyüme potansiyeli hakkında bilgiler verdi. Bengisu, Afrika'nın hızla artan nüfusu, genç iş gücü ve dijitalleşme ile ekonomik açıdan güçlendiğini belirtti. Ayrıca, altyapı projeleri, sanayi yatırımları ve teknoloji sektöründeki gelişmelerin kıtanın kalkınmasına katkıda bulunduğunu vurguladı. Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ilişkilerin son dönemlerde ivme kazandığını anlatan Bengisu, Türk firmalarının Afrika pazarına girişte izlemeleri gereken adımlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler paylaştı. Ayrıca, Karabük Üniversitesi’nde öğrenim gören Afrikalı öğrencilerle iş birliklerinin nasıl kurulabileceği konusunda da katılımcılara önerilerde bulundu.

Programın sonunda, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Afrika pazarına yönelik çalışmalar ve bölgenin ihracatını geliştirmeye katkılarından dolayı Utku Bengisu’ya plaket takdim etti. Katılımcılar, seminer sonunda Bengisu ile bire bir görüşme fırsatı da yakaladı. Seminer, toplu fotoğraf çekimi ve öğrenci kulüplerinin stantlarının ziyaret edilmesiyle sona erdi. Başkan Çapraz, ihracat konusunda detaylı bilgi ve destek almak isteyenlerin Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın Dış Ticaret ve Proje Geliştirme Birimi’ni ziyaret edebileceklerini belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.