Reklam
Reklam

TAB Bahçesinde Salep Ekimi Yapıldı

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Mayıs, 2023 15:34 tarihinde yayınlandı
0

2019 yılında tesis edilen Tıbbi ve Aromatik Bitki (TAB) Bahçesinde üretimine Nisan ve Mayıs aylarında başlanan Salep (Ophrys sp) türünden bu yıl 35 kilo  yumru elde edildi.

İçecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep üretim alanı ise her geçen yıl genişliyor.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu salep ekiminden sonra yaptığı açıklamada Çoğaltılması üzere hasat edilen salep ile ilgili coğrafi yapısı dolayısıyla Safranbolu’da salep çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirtti.

Araştırmalar sonucunda 25 çeşit salep orkidesinin doğada kendiliğinden büyüdüğünü belirlediklerini dile getiren Bölge Müdürü  Bayraktaroğlu,  “Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama ‘sök-dik’ dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep üretimi hedefliyoruz.

Bölgemizde katma değeri yüksek orman ürünlerinin miktarını ve çeşitlerini artırmaya devam ediyoruz. Ektiğimiz bu tohumları yüce Rabbim hayırlı ve bereketli eylesin” dedi.

Salep ekimine Safranbolu İşletme Müdürü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü, Safranbolu İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri ile Safranbolu İşletme Müdürlüğü personeli katıldı. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük Üniversitesinden tercih döneminde siber güvenlik rehberliği

karabuk universitesinden tercih doneminde siber guvenlik rehberligi 6RQ4fmQa
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0 0

YÖK Bilim İletişimi Ofisi koordinasyonunda yürütülen “Geleceğin Meslekleri” programı kapsamında Karabük Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen etkinlikte, lise öğrencileri siber güvenlik alanındaki eğitim ve kariyer fırsatları hakkında bilgi aldı.

Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi koordinasyonunda hayata geçirilen “Geleceğin Meslekleri” programı, Karabük Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde Karabük Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi.

Programda siber güvenlik alanındaki güncel gelişmeler, kariyer fırsatları ve mesleki yetkinlikler ele alındı.

Demir Çelik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katıldığı etkinlikte, akademi ve sektör temsilcileri gençlerle bir araya gelerek siber güvenlik alanındaki eğitim süreçleri ve kariyer imkanlarına ilişkin bilgi verdi.

Programda Karabük Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Acar, Technatolia Siber Güvenlik ve Yazılım temsilcisi Bilal Bakartepe, KARDEMİR Güvenlik

Operasyonları Başmühendisliği biriminden Burhan Aktar ile Karabük Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ümmet Aydan konuşmacı olarak yer aldı.

Konuşmacılar, siber güvenliğin dijital dönüşüm sürecinde stratejik öneme sahip meslek alanlarından biri hâline geldiğini belirterek, sektörde ihtiyaç duyulan nitelikler, istihdam imkânları ve gelecekte öne çıkması beklenen uzmanlık alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sektör temsilcileri mesleki deneyimlerini öğrencilerle paylaşırken, akademisyenler de siber güvenlik alanında kariyer planlaması yapmak isteyen gençlere yol gösterici bilgiler sundu. Programda ayrıca üniversite tercihleri ile kariyer planlaması arasındaki ilişkinin önemi üzerinde duruldu.

Soru-cevap ve mentörlük oturumlarının da gerçekleştirildiği etkinlikte öğrenciler, alan uzmanlarıyla birebir görüşme imkânı buldu. Katılımcılar, siber güvenlik alanındaki eğitim süreçlerinden sektör beklentilerine kadar birçok konuda bilgi edinerek merak ettikleri sorulara yanıt aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin