Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Mayıs, 2023 15:34 tarihinde yayınlandı
0

TAB Bahçesinde Salep Ekimi Yapıldı

2019 yılında tesis edilen Tıbbi ve Aromatik Bitki (TAB) Bahçesinde üretimine Nisan ve Mayıs aylarında başlanan Salep (Ophrys sp) türünden bu yıl 35 kilo  yumru elde edildi.

İçecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep üretim alanı ise her geçen yıl genişliyor.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu salep ekiminden sonra yaptığı açıklamada Çoğaltılması üzere hasat edilen salep ile ilgili coğrafi yapısı dolayısıyla Safranbolu’da salep çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirtti.

Araştırmalar sonucunda 25 çeşit salep orkidesinin doğada kendiliğinden büyüdüğünü belirlediklerini dile getiren Bölge Müdürü  Bayraktaroğlu,  “Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama ‘sök-dik’ dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep üretimi hedefliyoruz.

Bölgemizde katma değeri yüksek orman ürünlerinin miktarını ve çeşitlerini artırmaya devam ediyoruz. Ektiğimiz bu tohumları yüce Rabbim hayırlı ve bereketli eylesin” dedi.

Salep ekimine Safranbolu İşletme Müdürü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü, Safranbolu İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri ile Safranbolu İşletme Müdürlüğü personeli katıldı. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
kelkit cayi tasti agaclik alan nehre donustu seralar sular altinda kaldi Uar9EeBi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Kelkit çayı taştı, ağaçlık alan nehre dönüştü, seralar sular altında kaldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde debisi yükselen Kelkit Çayı’nın yön değiştirmesi sonucu yolun bir kısmı nehre kayarken ağaçlar suya kapıldı. Erbaa ilçesinde ise bazı seralar sular altında kaldı.

Son günlerde etkili olan yağışların ardından debisi yükselen Kelkit çayı, Niksar ilçesine bağlı Kumçiftlik Mahallesi’nde taşkın tehlikesini beraberinde getirdi. Suyun yön değiştirmesiyle birlikte çay kenarında bulunan yolda çökmeler oldu. Kıyıda bulunan ağaçlar ise köklerinden sökülerek suya kapıldı. Bölgedeki çökme ve ağaçların sürüklenme anı vatandaşlar tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

Mahalle sakinlerinden Erhan Şahin, gece boyunca bölgede nöbet tuttuklarını belirterek; “Burada ikamet ediyorum. Sabaha kadar burada nöbet bekledim. Dört ağaç birden kayarak ırmağa aktı gitti” dedi.

Öte yandan, Tokat’ın Erbaa ilçesinde de taşkından tarım alanları etkilendi. İlçedeki bazı seraların su altında kaldığı öğrenilirken, ekiplerin bölgede inceleme ve hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin