TAB Bahçesinde Salep Ekimi Yapıldı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Mayıs, 2023 15:34 tarihinde yayınlandı
0
0

TAB Bahçesinde Salep Ekimi Yapıldı

2019 yılında tesis edilen Tıbbi ve Aromatik Bitki (TAB) Bahçesinde üretimine Nisan ve Mayıs aylarında başlanan Salep (Ophrys sp) türünden bu yıl 35 kilo  yumru elde edildi.

İçecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep üretim alanı ise her geçen yıl genişliyor.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu salep ekiminden sonra yaptığı açıklamada Çoğaltılması üzere hasat edilen salep ile ilgili coğrafi yapısı dolayısıyla Safranbolu’da salep çeşitliliğinin çok fazla olduğunu belirtti.

Araştırmalar sonucunda 25 çeşit salep orkidesinin doğada kendiliğinden büyüdüğünü belirlediklerini dile getiren Bölge Müdürü  Bayraktaroğlu,  “Normalde ektiğiniz bir yumru yine size bir yumru yapıyor ama ‘sök-dik’ dediğimiz bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemle bitkiyi erken hasat edip tekrar dikiyoruz. Yani ağacı budadığınızda farklı bir noktadan fışkıran uyuyan bir hücresi vardır. Salepte de bazı türlerde aynı şey söz konusu. Erken hasatla yumrusunu kaybedince bitki ikinci yumru yapmaya yöneldi. Çiçeklenme başlangıcında bitkiyi topraktan söküyoruz. O döneme kadar geliştirdiği yumruyu hasat edip tekrar dikiyoruz. Evladını kaybettiği için bitki yeniden yumru yapıyor. Böylece bitkiyi bire iki veya bire üç yumru vermeye zorluyoruz. Böylece sürdürebilir bir salep üretimi hedefliyoruz.

Bölgemizde katma değeri yüksek orman ürünlerinin miktarını ve çeşitlerini artırmaya devam ediyoruz. Ektiğimiz bu tohumları yüce Rabbim hayırlı ve bereketli eylesin” dedi.

Salep ekimine Safranbolu İşletme Müdürü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü, Safranbolu İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri ile Safranbolu İşletme Müdürlüğü personeli katıldı. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
ara
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
09 Nisan, 2026 11:35 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te çocuk evlerinde afet ve yangın eğitimi

Karabük Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile AFAD iş birliğinde, Güleç Çocuk Evleri Sitesi’nde çocuklar ve personele yönelik kapsamlı afet ve yangın farkındalık eğitimi düzenlendi.

Eğitim kapsamında katılımcılara deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler anlatılırken, yangın anında doğru tahliye yöntemleri de uygulamalı olarak gösterildi. Senaryo gereği çalan sirenlerle bina tahliyesi gerçekleştirilirken, çocuklar ve personel güvenli şekilde toplanma alanlarına yönlendirildi.

Programın dikkat çeken bölümlerinden biri de uygulamalı yangın söndürme eğitimi oldu. AFAD uzmanlarının rehberliğinde katılımcılar, yangın tüplerini kullanarak olası bir yangına nasıl müdahale edeceklerini öğrendi.

Yetkililer, bu tür eğitimlerin amacının çocuklar ve personelin afet anlarında panik yapmadan bilinçli ve hızlı hareket edebilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Eğitim sonunda, benzer faaliyetlerin düzenli aralıklarla sürdürüleceği ifade edilirken, Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne katkılarından dolayı teşekkür edildi. Karabük’te çocuklara güvenli yaşam alanı sunma ve afet bilincini erken yaşta kazandırma hedefinin kararlılıkla devam ettiği vurgulandı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin