Sumak Fidanları Toprakla Buluştu - Karabük Haber Postası
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
02 Şubat, 2025 15:13 tarihinde yayınlandı
0
0

Sumak Fidanları Toprakla Buluştu

Karabük Valiliği himayelerinde 2024 yılında başlatılan “Tabiat Karabük Projesi“ kapsamında dağıtılan sumak fidanları, Safranbolu’nun Sırçalı Köyü’nde düzenlenen etkinlikle toprakla buluştu. 12 dekarlık alanda gerçekleştirilen dikim etkinliğine Vali Mustafa Yavuz, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kamu kurumlarının temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve tıbbi aromatik bitki üreticileri katıldı.

Etkinlikte konuşan Vali Mustafa Yavuz, kırsal kalkınmayı desteklerini belirterek, projenin temel hedeflerinden birinin katma değerli tarım ürünleriyle kırsal kalkınmayı desteklemek, kırsaldan şehire göçü yavaşlatmak, kırsal turizmi geliştirmek ve köylerde vatandaşların gelir elde etmesini sağlamak olduğunu vurguladı. Orman alanlarının %74 olması nedeniyle Karabük’ün tarıma uygun alanlarının sınırlı olduğunu belirten Vali Yavuz, bu nedenle yüksek ekonomik değere sahip ürünlere yönelmenin önemine dikkat çekti.

Vali Yavuz “İlimizde tıbbi ve aromatik bitki üretimini artırmak için başlattığımız bu proje, çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları sunuyor. Geçen yılın başı itibariyle Karabük’te tıbbi aromatik bitki ekim alanı 441 dekar iken, yapılan çalışmalarla bu yıl yüzde 63’lük bir artışla 718 dekara ulaştı. Bu artış, çiftçilerimizin projeye sahip çıktığının en büyük göstergesi” dedi.

Sumak üretiminin Karabük’te profesyonel anlamda ilk kez başladığını belirten Vali Mustafa Yavuz, bu yıl Safranbolu Sırçalı Köyü, Karabük Merkez Kamışlar Köyü ve Ovacık İlçesi Çukur Köyü’nde 35 dekar alanda toplam 3 bin 500 sumak fidanının toprakla bulunacağını ifade etti. Gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artmasını hedeflediklerini belirtti.

Vali Mustafa Yavuz’un himayelerinde başlatılan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 75 hibe desteğiyle sağlanan sumak fidanları, belirlenen alanlara dikildi. Daha önce 6 dekarlık aronya bahçesi kurarak projeye öncülük eden Prof. Dr. Hasan Gökkaya ve Birol Sarıvaz, bu kez 12 dekarlık sumak bahçesi oluşturdu.

Etkinlikte; teknik ekipler tarafından fidan dikim teknikleri hakkında bilgilendirme yapılırken katılımcılar da fidan dikimine eşlik etti. Proje kapsamında bölgedeki tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması, çiftçilere yeni gelir kaynakları sunulması ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi hedefleniyor.

Tabiat Karabük Projesi kapsamında belirlenen ve bölgemizin iklimi ve toprak yapısı ile uyumlu 8 çeşit tıbbi aromatik bitkinin yetiştirilmesi ile ilgili çalışmaların yanı sıra yeni bitkilerin tespit edilerek Projenin genişletilerek devamı hedeflenmektedir.

Bizi sosyal medyadan takip edin
231 5
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
23 Mart, 2026 13:32 tarihinde yayınlandı
0
0

Vali Çağatay’a Ormancık Haftası ziyareti

21 Mart Dünya Ormancılık Günü” ve 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan “Ormancılık Haftası” kapsamında Orman İşletme Müdürü Cemal Bozkurt ve Orman İşletme Müdürlüğü çalışanları, Vali Oktay Çağatay’ı makamında ziyaret etti.

Dünya Ormancılık Günü ve Ormancılık Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen ziyarette, Orman İşletme Müdürü Bozkurt, il genelinde hafta boyunca yapılacak etkinlikler ve çalışmalar hakkında Vali Oktay Çağatay’a bilgiler verdi.

Karabük’ün %74’ünün ormanlarla kaplı olduğunu vurgulayan Vali Oktay Çağatay, bu büyük doğal zenginliğin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangını afetinde ormanlarımızın zarar gördüğünü hatırlatan Vali Çağatay, benzer acıların tekrar yaşanmaması adına tüm vatandaşların daha dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini belirtti. Ormanların sadece bugün için değil, yarınlarımız için de vazgeçilmez bir değer olduğunu dile getiren Vali Çağatay, bu bilinçle hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin