Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, içme suyundaki kayıp ve kaçaklarla çabada teknolojinin tüm imkanlarından yararlanıyor.
Şebeke geçen bölgelerde akustik yer mikrofonu ve frekans tahlil aygıtıyla ses dinlemeleri yapan uzman gruplar, su sızıntısı olan noktaları tespit ederek arızanın süratli biçimde giderilmesini sağlıyor. Sese hassas aygıtlar sayesinde kayıp-kaçağa neden olan boru çizgisi arızalarını daha süratli tespit ederek ve tamiratlarını yaparak suyun israf olmasını önlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Şehrimizde daha çok eski şebeke sınırlarında meydana gelen kayıp kaçağı yaptığımız çalışmalarla yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Samsun’un tüm ilçelerinde içme suyu, atık su ve yağmur suyu sistemlerini yenilemeye yönelik altyapı yatırımlarına devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin tek damla suyunun israf olmaması için de kayıp ve kaçakların izini sürüyor. 17 ilçede akış ve basınç ölçüm aygıtlarına sahip su depolarını uzaktan izleme sistemi SCADA ile 7/24 nezaret altında tutan SASKİ, şebekelerdeki su kayıplarını önlemek için de ağır uğraş harcıyor.
Akustik yer mikrofonu kullanılıyor
Şebekelerdeki kayıp kaçakları, hatta verilen su ile abonelere faturalandırılan su ölçüsü ortasındaki farkın hesaplanması yahut yer üstünde tespit edilen sızıntılardan alınan numunenin içme suyuna ilişkin olduğunun anlaşılmasıyla belirleyen İçme Suyu Dairesi Başkanlığı, bölgeye yeraltı dinleme takımlarını gönderiyor. Akustik yer mikrofonu ve frekans tahlil aygıtıyla bölgede ses dinlemesi yapan gruplar, kaçağın bulunduğu yerleri kesin bir doğrulukla tespit ediyor. Alan kırmızı boyayla işaretlendikten sonra gelen arıza grupları, su kaçağını tamir ediyor.
Yılda 540 kaçak tespit ediliyor
SASKİ Genel Müdürlüğünün bölgesel ses dinlemeleriyle ayda 45, yılda da ortalama 540 kaçak tespit ettiklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “İklim değişikliğinin olumsuz tesirlerinden olan kuraklık, suyun değerini ve tükenmez kaynaklara sahip olmadığımızı hepimize göstermektedir. Bu nedenle suyumuzu israf etmeden kullanmalıyız. Hemşehrilerimizden de mesken ve iş yerlerinde bu bahse hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” diye konuştu.
Eski şebekeler yenileniyor
İçme suyundaki kayıp ve kaçaklarla uğraşa devam edeceklerinin altını çizen Lider Doğan, “Bu mevzu geleceğimiz için çok lakin çok değerli. Takımlarımızın de saha araştırmalarında kullandığı akustik aygıtlar, kaçakların tespit edilip israfın önlenmesinde değerli rol oynuyor. 2024 yılı sonu prestijiyle 4 merkez ilçemizde yüzde 23 düzeyine indirilen kayıp kaçak oranı, vilayet genelinde yüzde 31’e indirilmiştir. Yaptığımız yatırımlarla bu oranı yüzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz. Daha sonraki maksadımız ise yüzde 15 olan AB ortalamasını yakalamak. Bunun için de altyapı yatırımlarımızla çizgilerimizi yenilemeye devam ediyoruz” sözlerini kullandı.