Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Su içilen dere OSB atıkları nedeniyle can çekişiyor

Bolu Yayın: 06.06.2024 20:45
İhlas Haber Ajansı
Su içilen dere OSB atıkları nedeniyle can çekişiyor

Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü aşkın köyde kirlilik ve kokuya sebep olan Gerede Çayı, Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların boşalttığı zehirli atıklar yüzünden adeta can çekişiyor. Maskelerini takarak dere kenarına gelen vatandaşlar, kirli çaya ellerindeki su şişeleriyle temiz su dökerek tepkilerini dile getirdi.

Bolu’nun Gerede ilçesindeki Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların evsel ve sanayi atıklarını arıtmadan Gerede Çayı’na deşarj etmesi sebebiyle yaklaşık 10 yıldır kirlilik ve kötü koku devam ediyor. Kimyasal atıklarını çaya boşaltan fabrikalara defalarca ceza kesilmesine rağmen Bolu Çayı ile birleşerek Yenice Irmağı adıyla Karadeniz’e boşalan Gerede Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilemedi. Çay, Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü aşkın köyde kirlilik ve kokuya neden oluyor.

Vatandaşlar eylem yaptı

Gerede ve Eskipazar Halkı Çevre Katliamına Dur Platformu Sözcüsü Mehmet Emin Aslan ile Bolu, Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinden 11 ilçeden 100’ü aşkın vatandaş, eylem için Gerede ilçesi Yağdaş köyüne geldi. Köyün içerisinden geçen Gerede Çayı’nın etrafında toplanan kalabalık, koku nedeniyle maske taktı. Kirli akan Gerede Çayı’na temiz su döken grup, ardından fabrikaların kirli sularını deşarj ettiği alana gitti. Atıkların deşarj edildiği noktada açıklamalarda bulunan Platform Sözcüsü Mehmet Emin Aslan, “Gerede Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların faaliyetlerinden kaynaklanan aşırı kirletilmiş atık sular uzun yıllardır Filyos Nehri havzasını ciddi anlamda kirletmektedir. Burası Filyos havzasının önemli bir parçasıdır. Bu durum hem çevresel dengeyi bozmakta hem de bölge halkının ve ekosistemi oluşturan tüm canlıların sağlığı ile birlikte yöre halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. Çevre katliamı boyutundaki bu durum karşısında yükselen feryatlara rağmen Gerede Deri ve Karma OSB’lerde üretim yoğun bir şekilde devam etmekte ve her gün binlerce ton zehirli atık su yasa dışı olarak dökülmektedir. Organize sanayi bölgelerinin faaliyetlerinden kaynaklanan aşırı kirli ve zehirli atık suların akarsu havzasına arıtılmadan deşarj edilmesi yetmezmiş gibi bir de Gerede Çayı’nın temiz suları 2020 yılından itibaren Ankara’ya aktarılmış ve yapılan protokole göre suyun sadece yüzde 6’sı bizim havzamızda bırakılmış, yüzde 94’ü bu havzadan çekilmiştir. Onun için bu havza kanalizasyon olacaktır” dedi.

Yağdaş köyünde yaşayan vatandaşlar ise, eskiden bu derede yüzdüklerini, su içtiklerini ve balık tuttuklarını belirttiler. Vatandaşlar, şu anda en zehirli hayvanın bile derede yaşayamayacak halde olduğunu söylediler.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Milletvekili Akay elektrik kaynaklı yangınlara dikkat çekti

İlçe Haberleri Yayın: 24.06.2024 16:37
İhlas Haber Ajansı
Milletvekili Akay elektrik kaynaklı yangınlara dikkat çekti

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, elektrik kaynaklı orman yangınlarına dikkat çekerek elektrik dağıtım şirketlerine “bakım” uyarısında bulundu.

Milletvekili Akay, elektrik hatlarının sorumluluğunun özelleştirilen dağıtım şirketlerinde olduğunun altını çizerek denetimsizliğin had safhada olduğunu, enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı dile getirdi.

Elektrik dağıtım şirketlerindeki denetimsizliğe dikkat çeken Akay, “2009 yılında başlatılan özelleştirme süreciyle elektriği özel sektör dağıtmaya başladı. Bu tarihten itibaren mahalle ve köylerden geçen elektrik hatlarının sorumluluğu da özelleştirilen dağıtım şirketlerine geçti. Bu durum ne yazık ki denetimsizliği de beraberinde getirdi. Elektrik şirketleri belli periyotlarla hatları kontrol etmek ve bakımlarını yapmak zorunda fakat görüyoruz ki şirketler bu sorumluluklarını yerine getirmiyor. Ne yazık ki enerji nakil hatlarından kaynaklı çıkan yangınların bakımsızlıktan kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumsuzluğundan kaynaklanan yangınlara dikkat çeken Akay, “Son yıllarda enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların sayısı ve yanan alanda da önemli artışlar meydana geldiği gözlenmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 1977-2023 yılları arasında 13 bin 119 adet yangın çıktı, çıkan yangınlar sonucunda ise 141 bin 342 hektar ormanlık alanınız yandı. OGM’nin 2023 Orman Yangınları Değerlendirme Raporu’na göre; 2023 yılında Enerji Nakil Hatları ve Trafolarının sebep olduğu yangınların oranı yüzde 5 olurken, 2021 yılında enerji nakil hatlarından kaynaklı yangınlarda 37 bin hektarlık alan kül oldu” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına konu hakkında çağrıda bulunan Akay, “Elektrik dağıtımı yapan firmalar, elektrik nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için ülkemizin dört bir yanında, özellikle de ormanlık bölgelerde sürekli elektrik kesintileri yaşanmakta ve vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili firmaları ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Ülkemizin canı yanmadan gerekli önlemleri alın, gereken bakım çalışmalarını bir an önce yapın” diye konuştu.

Akay, Karabük’te elektrik dağıtımı yapan firmanın, nakil hatlarında gerekli bakım ve onarım çalışması yapmadığı için Yenice ilçesinde sürekli elektrik kesintisi yaşandığını ve bölge halkına büyük bir mağduriyet yaşattığını söyledi.