Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SÖYLE BAKALIM, BU DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELİYOR?

Karabük Yayın: 18.07.2024 19:21
SÖYLE BAKALIM, BU DEĞİRMENİN SUYU NEREDEN GELİYOR?

Hazine ve Maliye Bakanı, “Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz.” demiş. Yılda 60 milyon TL harcayıp hiç vergi vermeyen 800 kişi varmış. Daha fazla olduğunu düşünüyorum.
Kuyumcuların geçen yıl ortalama 16 bin 46 TL.
Doktorların 27 bin 376 TL.
Avukatların 17 bin 805 TL. matrah beyan ettiklerini de Sayın bakan açıklayınca öğrenmiş ve çok şaşırmıştım.

Kendi kendime,
* Aaaa, bunlar bugüne kadar denetim kapsamında değil miydi?
* Değilse, hangi nedenle denetim kapsamına alınmadılar?
* Şimdi mi aklımıza geldi bunları denetim kapsamına almak?
* Geriye dönük olarak devletin vergi kaybı ne olacak?
sorularını sormuştum!

Şimdiye kadar hiç vergi vermedilerse yada eksik verdilerse çok ayıp etmişler! Hakkımı helal etmiyorum, kınım kınım kınıyorum !
Çalışma hayatım boyunca 25 yıl maaşım üzerinden vergimi verdim. Sigorta primlerini ödedim. Yaptığım her alışverişte her Türk vatandaşı gibi KDV/ÖTV vb. vergileri ödemeye de devam ediyorum.

Parayı takip eden bir sistemin yoksa yukarıdakilere benzer birçok soruya muhatap olursun.
Aslında, bundan 26 yıl önce, 1998 yılında böyle bir sisteme sahiptik. Bülent Ecevit’in imzasıyla yürürlüğe giren “Nereden Buldun Yasası”, kazançların kaynağını ve vergisini sorgulamanın yolunu açmıştı.

Bu yasa; 1998 yılında kara para ve vergi kaçaklığını “dur” demek için Bülent Ecevit ve ekibi tarafından çıkarıldı.
Dönemin ekonomi bakanı ise Zekeriya Temizel idi.

“Nereden Buldun Yasası”, o dönem adından çok söz ettirmişti.
Yasa, kazançların kaynağının ve vergisinin ödenip ödenmediğinin sorgulanmasına olanak sağlıyordu.
Maliye Bakanlığı, lüks harcamalarına rağmen düşük vergi ödeyen mükellefleri vergi dairesine çağırıp, yaptığı yüklü harcamaların kaynağını sorgulayabilecekti.

Gel bakalım arkadaş. Sen 50 bin lira kazanç bildirmişsin. 20 milyon liralık evin, 5 milyon liralık otomobilin ve 50 milyon lira nakit paran var. Hani bunun vergisi?” diye sorulabiliyordu.
“Miras kaldı veya piyangodan çıktı” deyip, belgeleriyle ispat edebilirse, sorun yoktu. Aksi halde, tespit edilen “servet farkı” safi irad yani gelir kabul ediliyor ve yüzde 35 Gelir Vergisi, bir o kadar cezası alınıyordu.

O dönemde “Nereden Buldun Yasası”, ülkede tepkilere de neden olmuştu.

Ortaya çıkan siyasi tartışmalar ve panik havasıyla yasanın ertelenmesine karar verilmiş
9 Ocak 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı Kanun’la da kaldırılmıştı.

ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve diğer ülkelerde, bir kişinin servetinde artış olduğunda, “vergisi ödenmiş mi?” diye bakılıyor, ödenmemişse, sorgulanıp vergisi ve cezaları isteniyor.

Şu anki iktidarının 1. Yılında 9 Ocak 2003 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı yasa ile kaldırılan Nereden Buldun Yasasının şimdi yeniden getirilmesi tartışılıyor.

İsviçre merkezli banka Union de Banques Suisses ( UBS ), küresel servet raporunu açıkladı. Rapora göre; 2028 yılına kadar dünyada en fazla milyoner artışı Tayvan’da olacak, ikinci sırada ise Türkiye yer alacak.

Milyoner sayımızın hızla arttığı doğru. Gelir dağılımındaki ve vergilendirmedeki adaletsizlik ortada iken milyoner sayımızın artması gayet normal!

Gelir ve servetin adil bir biçimde vergilendirilmesi sosyal adaletin sağlanabilmesi için şarttır. Verginin yükünü; zengine dokunmayıp, dar gelirliye ve fakire yüklemek vicdansızlıktır, haksızlıktır, adaletsizliktir, hatta ahlaksızlıktır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Projesine Hibe Desteği

Karabük Yayın: 07.09.2024 13:42
Karabük Üniversitesi Projesine Hibe Desteği

Karabük Üniversitesi tarafından yürütülen “Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR” adlı proje, Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Ortaklıkları (KA220-VET) kapsamında 250 bin Avro hibe almaya hak kazandı.  Proje, sürdürülebilir gastronomi eğitimini sanal gerçeklik (VR) teknolojisi ile birleştirerek, mutfak eğitimine yenilikçi bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.

Koordinatörlüğünü Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesinde görevli Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt’un yaptığı projede Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Karabük Teknokent firmalarından CODLAB AI Yazılım Tic. Ltd. Şti. gibi kuruluşlar da proje ortağı olarak yer alıyor. Uluslararası iş birliği çerçevesinde ise Letonya’dan  SIA “Hotel School” Viesnīcu biznesa koledža , İtalya’dan Italian Hospitality School SRL, Polonya’dan Zespol Szkol nr 1  ve Yunanistan’dan SMARTS Private Company ile ortaklıklar yürütülecek.  Proje kapsamında Özkan Süzer, Veysel Tokdemir, Mustafa Yılmaz, Kasım Özacar ve  Yılmaz Olcay da araştırmacı olarak projeye yer alacak.

Gastronomi Bölümü öğrencileri sanal ortamlarda yemek pişirme uygulamaları yapabilecek

Proje çalışmaları kapsamında sürdürülebilir gastronomi konusunda VR uygulamaları tasarlanacak olup bu uygulamalarla Gastronomi Bölümü öğrencileri sanal ortamlarda yemek pişirme uygulamaları yapabilecek. Sanal ortamda, geleceğin şeflerinin çevre dostu ve sürdürülebilir mutfak becerilerini geliştirmelerine olanak sağlayacak bu simülatör hem mesleki eğitimin kalitesini artıracak hem de çevresel farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Erasmus+ hibesiyle desteklenen proje, uluslararası iş birlikleri ve modern eğitim teknikleri sayesinde, gastronomi alanında önemli bir katkı sağlamayı hedefliyor.

2 yıl sürecek olan proje çalışmaları sürecinde Letonya (Riga), Yunanistan (Lamia) ve Türkiye (Karabük) de toplantılar düzenlenecek. Proje kapsamında Karabük Üniversitesinde uluslararası gastronomi konferansının yapılması planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, sürdürülebilir gastronominin geleceğin en önemli konularından biri olduğunu belirterek, sanal gerçeklik tabanlı eğitim sistemlerinin bu alandaki farkındalığı artırmada kilit rol oynayacağını vurguladı.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455