Yıkılacak, yıkılmayacak derken, Yetkililer sonunda doğruyu söyledi. Karabük Devlet Hastanesi yıkılarak yerine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılacak. Poliklinik hizmetlerinin yapılacağı prefabrik bina ise halkın ve esnafların mağdur edilmemesi için yıkılmayacak
Siyasiler ve Bürokratlar arasında kapanıp kapanmayacağı konusunda ikilem yaratan Bayır Mahalledeki Devlet Hastanesinin akıbeti konusunda yetkililer sonunda doğruyu söyledi. Karabük Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri İsmail Kara, Bayır Mahallede bulunan Devlet Hastanesinin yıkılarak, yerine Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yapılacağını söyledi.
Genel Sekreter Kara, Karabük KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Bayır mahalledeki hastanede şuan hizmetlerin devam ettiğini belirterek, “ Prefabrik binada poliklinik hizmetimiz var ve 18 poliklinik var. Diğer ana binada psikiyatri, fizik, diyaliz, tomografi, Mr ve Acil servis devam ediyor. Ancak acil çok yoğun kullanılmıyor. Oraya dönük kalıcı bir proje geliştirmemiz gerekiyordu ve bunu da yaptık. Oraya Ağız Diş Sağlığı Merkezi projemiz vardı. Bu yatırım planında vardı ve projenin iptal olmaması için yer bulunması gerekiyordu. Devlet Hastanesinin de kullanılmasının çok uygun olmadığından orayı yıkıp oraya ağız diş sağlığı hastanesi olarak planlamaya çalışıyoruz. Bu konuda yazışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili Ankara’da toplantıya gideceğim. Şuan her şey yolunda gidiyor ve hastaneyi yıkıp Diş Sağlığı Hastanesi yapılması için gayret ediyoruz. Poliklinik hizmetlerinin yapılacağı prefabrik bina kalacak ve halkı ve esnafı mağdur etmeyeceğiz” dedi.
Türkiye’de Diş Hekimliği Fakültesi ile ilgili afilasyon uygulamaları olmadığını da anlatan Kara, “ Bunun açık mevzuatı da yok. 3 Mayıs’ta ortak kullanımla ilgili yeni yönetmelik çıktı. Şuan tıp fakültesi ile olan afilasyon protokolümüzü yenileceğiz. Önümüzdeki hafta bir törenle bunu yapacağız. Diş hekimliği ile ilgili ufak bir ibare var ama net bir şey yok. Yapılabilir de yapılamaz da. Türkiye’de uygulama yok ama biz bunu Türkiye’de yapan ilk il olarak burada hem Karabük’e hizmet etmek hem de diş hekimliği fakültesinin önünü açmak için gayret ediyoruz” dedi.
Genel Sekreter İsmail Kara, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni bölümler açılması noktasında da çalışmalarının olduğunu ancak insan kaynağı bakımdan büyük bir sıkıntı yaşadıklarını da belirterek, “Yeni bölümler noktasında çalışmalar var. Şuan en büyük sıkıntımız insan kaynağı. Yeterli uzman bulmakta zor. Onkokoloji bölümünü açmaya çalışıyoruz ama şu anda Türkiye’de onkoloji uzman sayısı belli. Bunu Üniversite ile tamamlamayı hedefliyoruz. Biraz daha sabır istiyoruz” ifadesinde bulundu.
Samsun’da yapı belgesi izninde son 7 yılın zirvesi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) datalarına nazaran 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı dokümanı verildi. Bu sayı, Samsun’da son 7 yılda en çok yapı evrakı verilen devir olarak kayıtlara geçti.
TÜİK, yılın 3. çeyreğinin yapı müsaade istatistiklerini paylaştı. Bilgilere nazaran Samsun’da yapı müsaadelerde 2018’den sonra bu yılın 3. çeyreğinde tavan yaptı. En son 2018’in 3. çeyreğinde 5 bin 110 daireye yapı müsaade dokümanı verilmişti. Bu yıl üçüncü çeyreğine kadar 2 binlerde kalan yapı müsaade dokümanı sayısı birinci sefer 2025’in sondan bir evvelki çeyreğinde 3 binin üzerine çıktı.
Samsun’da yılların üçüncü çeyrekleri dikkate alındığında 2019’da 2 bin 237 daireye, 2020’de 2 bin 440 daireye, 2021’de 2 bin 542 daireye, 2022’de 2 bin 093 daireye, 2023’te 2 bin 212 daireye, 2024’te 2 bin 034 daireye yapı evrakı verildi. Bugün açıklanan bilgiler ışığında ise 2025’in 3. çeyreğinde Samsun’da 3 bin 659 binaya yapı evrakı verildi. 3 bin 659 yapı evrakı ile son 7 yılın da rekoru kırılmış oldu. Ayrıyeten 2025 yılında Samsun’da 1. çeyrekte 2 bin 479 daire ve 2. çeyrekte 3 bin 090 daire olmak üzere toplamda 9 bin 228 daireye yapı evrakı verildi.