Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
06 Eylül, 2023 15:54 tarihinde yayınlandı
0

Sonbahar Dönemi Şap Aşılaması Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları kapsamında yürütülmekte olan “Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası” 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle başladı.

Konu ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada; ” Ülkemiz için önemli hayvan hastalıkları arasında yer alan şapa karşı yıllar içinde yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler sayesinde, hastalığın seyri ve yayılımı kontrol altına alındı.

Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (WOAH) Genel Kurulu’nda alınan kararla Trakya’nın, aşılı arilik statüsü kazandığı ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şap hastalığı ile mücadele kapsamında uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri sürdürülmektedir.

Bu kapsamda 2023 yılı başında FAO temsilciliği aracılığıyla Irak’tan gelen numunede “SAT-2 serotipi” izole edilerek aşı üretim çalışmalarına başlanılmış, 37 gün gibi kısa sürede Şap Enstitüsü Müdürlüğünce aşı üretimleri gerçekleştirilmiştir.

YILDA İKİ KEZ AŞILAMA YAPILIYOR

Bu yıl mart ayında yeni şap serotipinin Türkiye’de ilk kez görülmesiyle birlikte tüm önlemler ivedilikle alınarak aşılama çalışmalarına başlanılmıştır. Bakanlık tarafından 31 Ağustos itibarıyla yaklaşık 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirilmiş, yaklaşık 14 milyon büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan aşılanmıştır. Ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde kampanya şeklinde olmak üzere yılda iki kez büyükbaş hayvanların tamamı veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerleri tarafından aşılanmaktadır. Hastalığın hayvanlar üzerindeki etkisini azaltmak ve yayılımını engellemek amacıyla hayvanların aynı aşı ile birden fazla kez aşılanması gerekmektedir.

Sonbahar kampanya döneminde kullanılmak üzere 6 milyon doz aşı sahaya gönderilmiş olup, aşı ulaşmayan il kalmamıştır. Kampanya dönemi boyunca yaklaşık 15 milyon aşı sahaya gönderilecektir. Söz konusu 2 aylık kampanya döneminde ülkemizdeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması sağlanacaktır. Hastalığın yayılımının önüne geçmek için sıkı yol kontrolleri uygulanacak olup, aşısız hiçbir hayvanın hareketine izin verilmeyecektir.

ÜRETİCİLERİN TEDBİRLERE UYMASI ÖNEM TAŞIYOR

Mücadeleye katkı sağlamak üzere mihrak yönetimi, mihrak araştırması, karantina, temizlik ve dezenfeksiyon, biyogüvenlik uygulamaları, hastalık hakkında farkındalık oluşturulması, yetiştiricinin bilgilendirmesi ve paydaşlar arası işbirliği geliştirilmesi amacıyla bölge illerinin katılımıyla tam zamanlı saha tatbikatı eğitim ve uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

Bu yapılan çalışmalar WOAH ile de paylaşılmaktadır. Hayvanların hastalıktan etkilenmemesi ve verim kayıplarının yaşanmaması için hastalıkla ilgili alınan tedbirlere tüm üreticilerin uyması ve hayvanlarını aşılatmaları büyük önem arz etmektedir.” denildi. (Haber Merkezi)

Bizi sosyal medyadan takip edin
bolulular meydanlarda galatasarayin sampiyonlugunu kutladi LI6K4L8q
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2026 08:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Bolulular meydanlarda Galatasaray’ın şampiyonluğunu kutladı

Trendyol Süper Lig’de 2025-2026 sezonunda bitime 1 hafta kala ligi zirvede tamamlayarak tarihindeki 26. şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray’ın zaferi, Bolu’da binlerce taraftarın katılımıyla büyük bir coşkuyla kutlandı.

Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Galatasaray, Antalyaspor’u mağlup ederek şampiyonluk ipini göğüsledi. Galatasaray’ın ligdeki 26. zaferi, Bolu’da büyük bir sevince sahne oldu. Maçın bitiş düdüğüyle birlikte evlerinden ve kafelerden çıkan sarı-kırmızılı renklere gönül vermiş taraftarlar, şehrin en işlek noktalarına akın etti. Şampiyonluk coşkusunu araçlarıyla yaşamak isteyen yüzlerce taraftar, İzzet Baysal Caddesi ve çevre yollarda uzun konvoylar oluşturdu. Kornalar çalarak ve araçlarının camlarından Galatasaray bayrakları dalgalandırarak şehir turu atan taraftarlar, trafiğin zaman zaman durma noktasına gelmesine neden oldu. Kutlamaların asıl merkez üssü ise Valilik Meydanı oldu. Kısa sürede alanı hınca hınç dolduran binlerce Bolulu, hep bir ağızdan söyledikleri marşlar ve bestelerle 26. şampiyonluğu doyasıya kutladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin