blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Haziran, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sıcaktan bunalan Tokatlılar, Hebüllü Yaylası’nda serinliyor

Tokat merkezde yaz sıcaklıkları 40 dereceye ulaşırken, Reşadiye’nin Hebüllü Yaylası doğal klima özelliğiyle ziyaretçilerine serinlik sunuyor.
Tokat merkezde yaz aylarında hava sıcaklıkları zaman zaman 40 dereceyi bulurken, yüksek kesimlerdeki yaylalar serin havasıyla dikkat çekiyor. Bu yaylalar arasında öne çıkan Hebüllü Yaylası, doğal klima özelliği ile bölge halkının ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tokat il merkezine 100 kilometre uzaklıkta, Reşadiye ilçesine bağlı Bereketli Beldesi sınırları içinde yer alan Hebüllü Yaylası, yaz aylarında sıcaktan bunalanların sığınağı haline geldi. Tokat merkezde vatandaşlar sıcaktan bunalırken Hebüllü Yaylası’na gelenler, eski muhtar Kemal Arslan ve köy sakinlerinin katkılarıyla yapılan yapay göletin serinliğinde ferahlama imkanı buluyor. Gölet, hem sıcak havalarda serinlemek hem de yemyeşil doğanın tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir mekan olarak öne çıkıyor. Göletin etrafında piknik yapan, doğa yürüyüşleri gerçekleştiren ve dinlenmenin keyfini süren ziyaretçiler, Karadeniz’in incisi olarak nitelendirilen bu bölgenin doğal güzelliklerinden faydalanıyor. Hebüllü Yaylası sadece Tokat merkezden değil, çevre köylerden gelen vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görüyor. Yaylanın temiz havası ve serin ortamı, özellikle yaz aylarında bölge sakinleri için adeta bir kaçış noktası oluyor. Doğal klimada serinleyen ziyaretçiler, stres ve yorgunluktan uzak bir gün geçiriyor. Bu serin ve doğal güzelliklerle dolu yayla, hem yerli hem de yabancı turistler için keşfedilmeyi bekleyen bir cennet olarak dikkat çekiyor.

Aronya halılara renk katacak
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Aralık, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Aronya halılara renk katacak

’Süper meyve’ olarak ünlenen Aronya’ bitkisinin suyu, posası ve çekirdeğinden tarihi Türk motifleriyle bezenmiş halılara estetik paha katan renkler üretiliyor.
Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki proje ile Aronya’dan elde edilen doğal boya, halı dokumacılığındaki ipliklerin doğal yollarla olarak boyanmasında kullanılıyor.
Akçaabat Belediyesi, gerçekleştirdiği proje ile Aronya bitkisiyle doğal boyama tekniklerini halıcılıkla buluşturuyor. Tabiatın renkleri, asırlık motiflerle birleşerek kültürel mirasa kıymet katıyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya bitkisinin artıklarından elde edilen doğal boyalar, halılara renk veriyor. Aronya bitkisinin suyu, posası ve çekirdeğinden tarihi Türk motifleriyle bezenmiş halılara estetik paha katan renkler üretiliyor. Boyama sürecinde ladin bitkisi, tuz ve sirke üzere doğal gereçlerle renklerin kalıcılığı artırılıyor ve iplerin dokusu güzelleştiriliyor.
Yapılan proje ile ilgili Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaret etti. Kurs eğitmeni Ülker Tosun, koyun yününden iplik elde edilmesine, doğal boyama sürecinden dokuma teknikleri ve halı motiflerine kadar her adımı anlattı. Tosun, ipliklerin aronya boyasıyla buluştuğu kademede renklerin nasıl hazırlandığını konuklarına anlatırken, Lider Ekim, şurup hazırlama sürecinde karışıma kendi elleriyle katkıda bulunmayı da ihmal etmedi. Lider Osman Nuri Ekim, “Aronya bitkisiyle yapılan bu doğal boyama ve klâsik motiflerimiz, geçmişimizle geleceğimiz ortasında bir köprü kuruyor. Bu projenin bayanlarımızın emeğiyle hayat bulması ise başka bir gurur kaynağı. Hepinizi yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Süper meyve aronya
Aronya, sıhhat yararları ile öne çıkan ve ’süper meyve’ olarak isimlendirilen bir meyve olarak dikkat çekiyor. Antioksidan özellikleri, bağışıklık sistemini destekleme yeteneği ve kalp sıhhatine olan katkıları ile aronya, son yıllarda popülaritesini artırdı.
Yüksek oranda antioksidan içeren Aronya, hücre hasarını önleyerek yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı oluyor. Bilhassa antosiyaninler ve flavonoidler üzere bileşenler, sağlıklı hayatın temelini oluşturan kıymetli ögeler ortasında yer alıyor. Aronya, C vitamini zenginliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Birebir vakitte kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bileşenler de barındırıyor. Lif içeriği ile sindirim sistemini destekleyen aronya, kabızlık problemlerini önlemekte tesirli. Göz sıhhatine katkıda bulunan lutein ve zeaksantin üzere karotenoidler içeren Aronya, iltihap önleyici özellikleriyle de dikkat çekiyor. Düşük kalorili yapısı ile kilo denetimine yardımcı olan bu harika meyve, kan şekerinin dengelenmesine de dayanak sağlıyor.
Tüm bunların yanında son olarak Aronya halıcılıkta kullanılan ipliklerin doğal sistemlerle boyanmasında da kullanılmaya başlandı. Aronya bitkisinin suyu, posası ve çekirdeğinden tarihi Türk motifleriyle bezenmiş halılara estetik kıymet katan renkler üretiliyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.