Reklam
Reklam
ciftcilerin ekim mesaisi basladi 12 bin yillik siyez toprakla bulustu
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Kasım, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Çiftçilerin ekim mesaisi başladı, 12 bin yıllık siyez toprakla buluştu

Kastamonu’da buğdayın atası olarak bilinen 12 bin yıllık siyez buğdayı, çiftçiler tarafından toprakla buluşturuldu. Kar suyuyla kendini besleyen siyez çiftçiler için kıymetli bir gelir kapısı haline geldi.

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafik işaretli ürünsiyezbuğdayının ekimine başlandı. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” yahut “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyez buğdayının ekimi, kar yağışı öncesinde çiftçiler tarafından gerçekleştirildi. Hiçbir kimyasal unsur kullanılmadan ekilen siyez buğdayı, sulanmadan ve hiçbir gübre kullanılmadan, kar suyuyla yetişiyor. Ağustos ayında da hasadı yapılan siyezden aldıkları rekolteden ve vatandaşların gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyan ilçedeki çiftçiler, üretimi arttırmayı hedefliyor.

“Yağmurların az olmasından ötürü ekimi biraz geç tamamladık”

İhsangazi ilçesinde çiftçilikle uğraşan Sebahattin Ciğerci, siyezin kendileri için değerli bir eser haline geldiğini belirterek, “2025-2026 dönemi siyez ekimini tamamlamak üzereyiz. Hava sıcaklıklarının yüksek olması ve yağmurların az olmasından ötürü ekimi biraz geç tamamlamış bulunmaktayız” dedi.

“Katma pahalı eserler haline getirerek Türkiye iktisadına katkı sağlayacağız”

Genç çiftçi Yasin Ciğerci ise atıl topraklarda ekmeye başladıkları siyezin artık Türkiye’nin her yerinden ilgi gördüğünü tabir ederek, “12 bin yıllık siyesi bugün toprakla buluşturuyoruz. Allah nasip ederse hasadını yaptıktan sonra taş değirmenimizde işleyip katma pahalı eserler haline getirerek Türkiye iktisadına katkı sağlayacağız. Biz bunu uzun yıllardır yapıyoruz. Babam emekli olduktan sonra bu işe gönül vererek başladı. Ben de babamla birlikte bu işe gönül verdim. Şu anda da ilçemizde kıymetli bir iş yapıyoruz. Allah nasip ederse siyezimizi Türkiye’nin her yerine tanıtmaya çalışıyoruz” diye konutu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ozgur ozel ne bolunmenin ne kavganin pesindeyiz exTV6Njw
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Haziran, 2026 00:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Özgür Özel: “Ne bölünmenin, ne kavganın peşindeyiz”

CHP’li Özgür Özel, “Ayrılık, gayrılık içinde değiliz. Asla ne bölünmenin, ne kavganın peşindeyiz. Bencilliğin, koltuk hevesinin peşinde değil hepimizin özlediği iktidarın peşindeyiz” dedi.

Amasya’da partilileriyle buluşan Özel, kalabalığa seslenerek, “Gerekirse baş vereceğim. Ama boyun eğmeyeceğim. Şunu bilin. Sizin bir kez daha bir seçim akşamında bir kez daha kahrolmanıza, üzülmenize, ağlamanıza izin vermeyeceğim. Bunun için ne gerekiyorsa onu yapacağım. Ne bedel ödenecekse, ne mücadele verilecekse bunların hepsini göze aldım” diye konuştu.

Özel, “Ayrılık, gayrılık içinde değiliz. Asla ne bölünmenin, ne kavganın peşindeyiz. Ama bencilliğin, koltuk hevesinin peşinde değil, hepimizin özlediği iktidarın peşindeyiz. Ekrem başkanda bizimdir. Mansur başkan da bizim” şeklinde konuştu.

Künç köprü yakınlarında çok sayıda partilinin katıldığı buluşmada parti yöneticileri de yer aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin