blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Temmuz, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sıcak ve nemli hava ile birlikte çöp kokusu hayatlarını çileye dönüştürdü

Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’ndeki katı atık entegre ve bertaraf tesisinde dereye bırakıldığı iddia edilen atık su çevre sakinlerini isyan ettirdi. Dereye bırakılan atık suyun sıcak hava ve nem ile birlikte çevreye çok kötü kokular yaydığını belirten çevre sakinleri sorunun bir an önce çözülmesini bekliyor.
Bölgede geçtiğimiz günlerde yağan yağış ile birlikte Yanbolu deresi üzerinde yoğun çöpler dikkat çekerken konuyla ilgili konuşan Taşönü Mahallesi Muhtarı Burhan Çebi, "Çöp tesisinden dolayı defalarca ikaz edilmesine rağmen hala arıtma suyunu dereye bırakıyorlar. Bu suyun verilmesi bazen gece oluyor bazen gündüz oluyor ama sonuçtu bu durum var. Zaten bu suyun Yanbolu deresinden aşağı, Yeşilyalı’ya kadar inmesinin sebebi bu atık sularıdır. Burası için mesire alanı demiştiler, koku olmayacak demiştiler. Verilen sözler yerine getirilmedi. Benim köyümün nüfusu şu anda 550-600. Yan köylerimiz de var, onlar da çok yakın mesafedeler zaten, onları da sayarsak bu rakam 3000 kişiyi bile bulabilir. Yeşilçe’de, Arsin’in köylerinde, Araklı’nın köylerinde zaman zaman Araklı merkeze kadar bile bu koku iniyor" dedi.
Bu atık sularının Yanbolu Deresi ile birlikte denize ulaştığını ve denizin de kirletildiğini belirten Çebi "Yanbolu Deresi bitimindeki denize girenler çeşitli enfeksiyon hastalıkları geçiriyor. Ben bu durumu buna bağlıyorum. Bizim çocukluğumuz bu derelerde geçti, biz bugüne kadar hiç böyle şeyler duymamıştık. Denizden hiçbir zaman mikrop kapıldığını duymadık biz. Maalesef bu atıktan dolayı, bu şeyler yaşanmaya başlandı burada. Hep müracaatlar yapıldı, benden daha önceki muhtarlar da, buranın ileri gelen kişileri de müracaat etmişti. Ama hiçbir sonuç elde edilemedi. Yetkililer düzelecek diyorlar ama bir şeyin düzeldiği yok burada. Bana en son 3 ay demiştiler, şu an 5’inci aya girdik; bir ara koku çok kısa bir süre kesildi gibi oldu ama şu an telefonlarım susmuyor. Köy halkı bu durumdan rahatsız, yan köylerden dahil beni arıyorlar çok kötü koku var diye. Biz bunu diye diye bıktık, usandık. Sonuçta hiçbir devlet kurumu kesinlikle buraya doğru düzgün gelip bakmıyor. Rüzgar çok olduğu zaman koku burada yayılıyor. Biraz yağmur olduğunda ve sis oluştuğunda burayı koku sarıyor. Vatandaş arıyor beni penceremi açamıyorum diyor, yan köyler aynı şekilde. Artık buna bir ’Dur’ demeleri lazım" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Temmuz, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Hemoroit tedavisinde lazer dönemi

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karaca Ocak, hemoroit (basur) tedavisinde lazer teknolojisinin başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Ocak, kısa müddette ve ağrısız halde uygulanan lazer sisteminin, hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde artırdığını vurguladı.
Toplumda epey yaygın görülen hemoroit hastalığının makat bölgesinde ele gelen şişlik, sarkma ve kanama üzere şikâyetlerle kendini gösterdiğini tabir eden Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karaca Ocak, "Hem erkeklerde hem bayanlarda sık rastlanan bu sıhhat sorunu, artık lazerle çok daha kolay halde tedavi edilebiliyor. Uzun süren ağrılı güzelleşme süreçleri tarihe karışıyor" dedi.

10 dakikada tedavi, birebir gün taburcu
Lazerle hemoroit tedavisinin yalnızca 10 dakika sürdüğünü belirten Dr. Karaca Ocak, işlemin hastaneye yatış gerektirmediğine dikkat çekerek, "Günübirlik bir süreç olarak uygulanan lazer tekniği, hemoroit nedeniyle yıllarca eza çeken hastalar için konforlu bir alternatif sunuyor. Uygun teknikle yapılan tedavilerde birebir bölgede yine şikâyet oluşması da beklenmez" diye konuştu.

"Uygun tedavi edilmezse tekrarlayabilir"
Tedavinin muvaffakiyete ulaşması için uzman doktor tarafından planlanması gerektiğini belirten Dr. Karaca Ocak, "Her hemoroit hadisesi lazer için uygun değildir. Doğru hasta seçimi ve uygun usulle yapılan tedavilerde muvaffakiyet oranı epeyce yüksektir. Lakin tedavi edilmediği takdirde bu rahatsızlık ilerleyebilir ve tekrar edebilir" ikazında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin