blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Temmuz, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Selde evleri yıkılan ve zarar görenler o anları anlattılar

Giresun’da önceki akşam saatlerinde başlayan ve gece şiddetini artıran yağışlar sonrası Tirebolu’nun Köseler köyünde bir evin devrildiği, 4 evin de hasar gördüğü geceyi yaşayanlar o anları anlattılar. Heyelan sonucu evin yatak odasına toprak yığınları dolan Necla Balkaya son anda 2 çocuğuyla evden çıkarak hayatını kurtardığını anlatırken, yıkılan evin sahibi Hatice Demiral ise torunları ve çocuklarıyla yaylada olduğu için kurtulduklarını ifade etti.
Giresun’da önceki akşam etkili olan sel felaketinde en çok zarar gören Tirebolu’nun Köseler köyünde 1 ev yıkılırken 4 ev de zarar gördü. Yıkılan ve zarar görev ev sahipleri ise o geceyi anlattılar.

Yıkılan evin boş olması faciayı önledi
Tirebolu ilçesine bağlı Köseler köyünde evi yıkılan Hatice Demiral, selin yaşandığı gece aile olarak Espiye ilçesine bağlı Karaovacık yaylasında olduklarını söyledi. Fındık hasat döneminin yaklaşması nedeniyle çocukları ve torunlarının da köye geldiklerini ifade eden Demiral, "O gün yaylaya gittik, evde değildik. Çok yağmur yağınca evin altı uçmaya başlamış. O zaman ev gitmiş. O gece evde 10 kişi olacaktık. Hep birlikte giderdik. Hep ev patlamış" dedi.

Yaşadığı dehşeti anlattı, 2 çocuğuyla molozların arasından çıktı
Köseler köyünde evi heyelan nedeniyle hasar gören Necla Balkaya ise 19 Temmuz gecesi evde çocuklarıyla birlikte bulunduğunu söyleyerek, "Arka odada yatıyorduk. Daha sonra salona geçtik. 2-3 dakika sonra arka odadan bir gürültü geldi. Baktığımda toprak yığıldığını gördüm. Molozları açarak çocuklarımı aldım ve dışarı çıktık. Arabama binerek Tirebolu’ya doğru yola çıktık ama heyelanların arasında kaldık. Akrabalarımdan yardım istedim. Gelip bizi kurtardılar ve güvenli yere aldılar" diye konuştu.

Hasarın izlerini silme çalışmaları devam ediyor
Giresun merkez ile Tirebolu, Espiye ve Doğankent ilçelerinde yaşanan sel ve heyelanların ardından valilik koordinesinde ilgili kurumlarca çalışmalar başlatıldı. Tirebolu ilçesine bağlı Köseler köyünde yan yatan evin yıkımı gerçekleştirilirken, DSİ tarafından il genelinde taşkınların yaşandığı derelerde ise çalışmalar devam ediyor. Sağanak nedeniyle il genelinde 20 köy yolunda yaşanan heyelanlar İl Özel İdaresi ekipleri tarafından temizlendi. Köy yollarında ulaşımlar yeniden sağlanmaya başlandı. AFAD ekipleri de söz konusu bölgelerde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor

Amasya’da 18 yıldır süren Oluz Höyük hafriyatları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri devirlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Kazılarda gördüğümüz büyük fotoğraf, Oluz Höyük dini bir merkez biçiminde değerlendirilmiş olmasıdır” dedi.
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan tarihe sahip Oluz Höyük’te, Kalkolitik’ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik Devirleri ile Anadolu’ya birinci gelen Türk topluluklarının izleri görülüyor.

Kazılar ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerliyor
Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerlediğine değinen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük, Hitit Dönemi’nden başlayarak Frig Dönemi’nde büyük bir ana tanrıça kutsal alanı olarak kullanılıyor. Pers Dönemi’nde de ateş kültüne evrilen bir dini çeşitlilik içinde. Lakin klâsik olarak dini özelliğini hiç kaybetmemiş bir merkezle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Pers Yolu Anadolu’da tek
Kazılarda ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu’nun Anadolu’da tek, ünik bir eser olarak dikkat çektiğine değinen Dönmez, “Çok yakında Pers Yolu ile ilgili konservasyon çalışmalarımız başlayacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Kutsal alanları ayağa kaldırarak burayı Amasya kültürünün, turizminin bir noktası yapmaya çalışacağız” biçiminde konuştu.

“Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacak”
Kazı alanında incelemelerde bulunup bu yıl çıkarılan yapıtlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinen Amasya Valisi Başkan Bakan da “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın dayanağıyla hafriyatlar yakın vakitte daha yeterli bir noktaya gelecek. Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
İncelemeye Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken ile Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir de katıldı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.