Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Şubat, 2024 13:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sel sularıyla dolu bodrum katta ölümü göze alıp kedisini kurtaran kadın o anları İHA’ya anlattı

Sel afetiyle mücadele eden turizm kenti Antalya’da, su dolu bodrum katta boğulmak üzere olan kedisini, canını hiçe sayıp suya dalarak kurtaran AFAD Gönüllüsü Gülcan Demirbilek, "Dua ede ede soğuk suya girdim ve çıktım, o an hiçbir şey düşünmedim" dedi.

İki gündür ’turuncu’ kod uyarısının verildiği Antalya’da sağanak yağış etkisini devam ettiriyor. Kentte cadde ve sokaklar sular altında kalırken, bir çok ev ve iş yerini su bastı, 1 kişi hayatını kaybetti. Sağanak yağış insanlar kadar hayvanların da yaşam alanını olumsuz etkiledi. Muratpaşa ilçesi Meydankavağı Mahallesi’nde yaşayan AFAD Gönüllüsü Gülcan Demirbilek’in iki katlı bahçeli evi de istinat duvarının yıkılmasıyla bodrum katı ve bahçesi sular altında kaldı. Evinde beslediği kedilerden ikisini sel sularıyla birlikte bulamayan Demirbilek büyük korku yaşadı. Kayıp kedisinin birini balkon altından çarşafla kurtaran Demirbilek, 1.5 yaşındaki Sarman cinsi kedisini ulaşamayınca aramalarına devam etti. ’Saruhan’ isimli kedisini su seviyesi hızla yükselen bodrum katta yüksek bir noktada gören Gülcan Demirbilek, sevinci ve korkuyu aynı anda yaşadı. Ağır zirai ilaç kokusu altında soğuk suya giren Demirbilek, hayatını kaybetme pahasına suda ilerlemeye başladı. Boğazına kadar su içinde, "Rabbim sen yardım et" diyerek kedisine ulaştı ve kucağına alıp geri döndü. O anlar bir yakınının cep telefonu kamerasına yansıdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler büyük takdir ve beğeni topladı. "Su çok soğuktu" Yaşadıklarını zaman zaman gözleri dolarak anlatan Gülcan Dermirbilek, dün gece sabaha karşı saat 04.00 sırasında aşırı sudan dolayı bahçenin istinat duvarının yakıldığını belirtti. Saniyeler içinde bahçe ve bodrum katın su altında kaldığını dile getiren Demirbilek, “Biz o an ne olduğunu anlayamadık. Kedilerimi de bulamadım, kaçmışlar. Seslenmeme rağmen gelmediler. Birini balkonun altında buldum suyun içinden çarşafla çektim. ‘Saruhan’ isimli kedimi bulamıyordum ve onun için dua ediyordum. Yağmurda çok kuvvetli olduğu için dışarı da çıkamıyorduk. Sonra bir anda sesini duydum. Suyun yükselmeye başladığı bodrumda gördüm. Ama su soğuktu ve seviyesi yükseliyordu” dedi. "Yine girerim" Koku ve soğuk suya rağmen bodrum katta ilerlemeye başladığını anlatan Demirbilek, “Beni o koku çok etkiledi. Dua ede ede suya girdim ve çıktım. O an hiçbir şey düşünmedim. Ben onlar için yaşıyorum. Çok mutluyum kedilerimle. Suyun içinde ilerlediğim görüntüleri izleyince çok duygulanıyorum, sosyal medyada çok iyi yorumlar yapılmış. Yine su bassa kedim mahsur kalsa yine aynı şekilde suya girerim. Başka bir yerde başka bir can olsa onu kurtarmak için yine girerim. Onları çaresiz görünce dayanamam. Kedimi bodrumda görünce çok mutlu oldum, çünkü bahçede yaşama şansı sıfırdı. 1.5 metrenin üzerinde su vardı. Sesini duymasam belki ölmüştü” ifadelerine yer verdi.(İHA)
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İftar saatinde yaşadıkları heyelanı kıyamete benzettiler

Rize’nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen heyelanın akabinde 18 meskenin tahliyesine neden olan heyelan anını anlatan köylüler, o anları kıyamete benzettiler.
Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Aşağıdurak Köyü’nde Cuma akşam saatlerinde heyelan meydana geldi. Karın erimesiyle yumuşayan toprak zirveden koparak köyün içerisinden aktı. Balçığa bulanan köydeki 18 konut Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) tarafından önlem hedefli tahliye edildi. Heyelan nedeniyle suların kesik olduğu köyde vatandaşlar tarafından paklık çalışmaları devam ederken, Rize Vilayet Özel İdaresi’ne bağlı takımlar de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
Heyelanda meskeni ziyan gören ve heyelanın yaşandığı o anları anlatan İsmail Hakkı Bayrak, komşularının kendilerini uyardığını lisana getirerek "Tam iftar saatiydi, telefonumda öbür odada sessizdeydi. Hiç haberim olmadı. Üstten geliyor afet fakat hiç haberimiz yok. Komşular bağırdı bize ‘Evden çıkın’ diye lakin biz duymadık. Konutun art kısmına kadar geldiğinde eşim ne oluyor diye bir dışarıya baktı ki bize işaret ettiler ‘Evden çıkın’ diyerek. Biz de çabucak çıktık meskenden. Ardımızdan konutun kapısını doldurdu. Komşumuzun konutuna sığındık ve o gece konuk olduk" dedi.
Evlerinin tahliye edildiğini lakin köyde bulunan hayvanları için her gün ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydeden Bayrak "AFAD’dan geldiler ve burayı boşaltın dediler. Çalışma yapmak üzere tekrar geleceklerini söylediler. Şuanda oturma müsaadesi yok. Ardeşen merkezde kalıyoruz. Her gün inip geliyoruz. Ahırda hayvanımız var, merkezde bağlayacak yer yok. Ne yapacağız bizde bilemiyoruz" sözlerini kullandı.
Eşinin uyarısı üzerine balkona çıktıktan sonra gördükleri karşısında şoke olduğunu vurgulayan köy sakini Emine Ofluoğlu ise heyelan anlarını "Bir baktım ki kıyamet koptu geliyor" sözleriyle anlattı. Ofluoğlu "İftardan biraz evvel eşim balkona çıktı. ‘Çok gürültü var, rüzgar mı ne var?’ dedi. Bende onun üzerine balkona çıkıp denetim edeyim dedim. Sonra bir baktım ki kıyamet koptu geliyor. Ondan sonra çabucak yengeme bağırmaya başladım. Eşim telefonla arayınca duymadılar lakin sonra sesimizi duyarak dışarıya çıktılar. Üstten büyük bir ses geldi. Allah’tan o sıra çıkmıştılar meskenden. Allah kurtardı. Korkan komşularımın hepsi o gece benim konutuma geldi. Sabaha kadar dehşetten hiç uyuyamadık" diye konuştu.
Heyelanın akabinde köyde su kesintisi olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu "Şimdi de suyumuz akmıyor. Depoya çıktım, köyde 1 damla suyumuz yok. Yerinde depo yapılmasını rica ediyorum yetkililerden. Bir yangın çıksa köyde su yok" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.