Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sel Felaketinde Hasar Tespit Verileri Paylaşıldı

Gündem Yayın: 01.07.2022 15:58 |Güncelleme:04.07.2022 07:46
Sel Felaketinde Hasar Tespit Verileri Paylaşıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri Batı Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketinde hasar tespit çalışmalarına devam ederken, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından veriler paylaşıldı.  Karabük’te 109 binadan 3’ünün yıkıldığı, 18 az hasarlı, 79 hasarsız ve 7 acil yıkılacak bina olduğu belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük, Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel afetinde toplam 18’i bağımsız bölüm olmak üzere 13 binanın yıkıldığını, 28’i bağımsız olmak üzere 11 binanın ağır hasar aldığını, bin 794’ü bağımsız olmak üzere 295 binada da hafif hasar meydana geldiğini açıkladı.
Batı Karadeniz’de 27 Haziran Pazartesi günü yoğun yağışlar sebebiyle sel felaketi yaşandı. Sel felaketine maruz kalan Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Bolu, Karabük ve Bartın’da devletin tüm kurumları, vatandaşın sıkıntısını gidermek ve derdini çözmek için acil olarak çalışmalarına başladı. Yoğun mesai harcayan ekipler hasar tespit çalışmalarına devam ederken, Yapı İşleri Müdürlüğü hasar tespit verilerini paylaştı.
13 BİNA YIKILDI, 11 BİNA AĞIR HASARLI, 509 BİNA AZ HASARLI, 20 BİNA ACİL YIKILACAK
Toplam 13 binanın yıkıldığı, 11 binanın ağır hasarlı, 509 binanın da az hasarlı olduğu 7 ilde 20 bina acil yıkılacaklar listesine alındı. Bakanlığın Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından Kastamonu’nun Bozkurt, Merkez, Azdavay, Cide, Devrekani, Hanönü, İnebolu ilçelerinde meydana gelebilecek talepler için 20 ekiple hasar tespit çalışmalarına başlandığı, gelen ihbar ve talepler doğrultusunda 12 ilçe ve 60 köy/mahallede hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı duyuruldu. İnebolu ilçesine bağlı Çaydüzü, Çatalzeytin ilçesine bağlı Hacıreis ve Kızılcakaya köylerine ve Bozkurt ilçesi Bayramgazi köyünün belirli bir mevkisine ise ulaşım sağlanamadığı belirtildi.
Kastamonu’da 271 binadan 7’sinin yıkıldığı, 2 ağır hasarlı, 133 az hasarlı, 124 hasarsız ve 5 acil yıkılacak bina olduğu aktarıldı.
Bartın ilinde Merkez, Hasankadı, Kozcağaz, Kemerköprü bölgeleri ile Ulus ilçesinde meydana gelen yağışlar sonrasında gelen ihbar ve talepler doğrultusunda 10 ekip ile hasar tespit çalışmalarına başlandığı, yapılan incelemede 2 istinat duvarının yıkıldığının tespit edildiği ve ilgili belediyeye gerekli tedbirleri alması için bilgi verildiği vurgulandı. Bartın’da 318 binadan 3’ünün yıkıldığı, 7 ağır hasarlı, 235 az hasarlı, 70 hasarsız ve 3 acil yıkılacak bina olduğu aktarıldı.
Karabük ilinde 10 ekip ile çalışmaların devam ettiği, Yenice ve Eskipazar ilçelerinden gelen talepler doğrultusunda yapılan hasar tespit çalışmalarına başlandığı duyuruldu. Karabük’te 109 binadan 3’ünün yıkıldığı, 18 az hasarlı, 79 hasarsız ve 7 acil yıkılacak bina olduğu kaydedildi.
Düzce’nin Akçakoca, Yığılca, Kaynaşlı, Beyköy, Merkez ilçelerinden gelen talepler doğrultusunda 8 ekip ile çalışmaların sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Düzce’de 89 binadan yıkılan ve ağır hasarlı bina olmadığı, 80 az hasarlı, 6 hasarsız ve 3 acil yıkılacak bina olduğu belirtildi.
Bolu Merkez ve Mengen ilçelerinde 13 köyden gelen talepler doğrultusunda 3 ekiple çalışmaların devam ettiği aktarılarak, Bolu’da 77 binadan yıkılan ve ağır hasarlı olmadığı, 9 az hasarlı, 66 hasarsız bina olduğu, 2 acil yıkılacak bina olduğu aktarıldı.
Sinop’ta hasar tespit çalışmaları için ilk etapta 10 kişi, 5 ekip ve 5 araçla hazır bulunulduğu, ekiplerin takviye olarak hazır bekletildiği belirtildi. Türkeli ilçesi Çatakgüney köyü camisi için hasar tespit çalışmasının yollar açıldığında hemen yapılacağı, Sinop’un İncedayı Mahallesi’nde istinat duvarının çöktüğü, Sinop Belediye Başkanlığı tarafından gerekli önlemlerin alındığı bildirildi. Sinop’ta herhangi bir hasar tespit edilmediği bildirildi.
Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde gelen taleplere istinaden hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı, vatandaşlardan gelecek ihbar ve talepler için 5 ekibin halihazırda bekletildiği kaydedildi. Zonguldak’ta herhangi bir hasar tespit edilmediği aktarıldı.
İlbank altyapı çalışmalarına ilişkin detaylar ise şu şekilde paylaşıldı:
“Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi Ezine Çayı üzerindeki geçici köprünün DSİ tarafından kaldırması sonucu şehrin Yılmaz Mahallesi’ne su verilemiyor. Yılmaz Mahallesi’ne su verilebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Abana’da şehri besleyen kuyu-depo terfii hattı zarar görmüştür. Devam eden içme suyu projesi şümulunda yeni açılan derin kuyudan şehre su verilmeye başlanmıştır. İnebolu’da şehri besleyen Başköy kaptajı zarar görmüş, ihtiyaç halinde kullanılan ilave derin kuyudan şehre kısmen su verilmeye başlanmıştır. Şenpazar’da meydana gelen kısmi arızalar giderilmiştir. Çatalzeytin, Azdavay, Küre, Doğanyurt, Devrekani ve Cide’de itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Sinop’un Ayancık ilçesinde yapılan çalışmalarda altyapıdan kaynaklı bir sorun oluşmadığı bilgisi alınmıştır. Türkeli’nde belediye tarafından altyapı çalışmaları devam etmekte olup, İLBANK tarafından malzeme tedariği yapılmaktadır.” (İHA)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sağlık turizmi gelişiyor: Samsun’da 25 bine yakın turist sağlık hizmeti aldı

Sağlık Yayın: 17.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, 2023 yılında Samsun’da tüm hastanelerde toplam 24 bin 785 turistin sağlık hizmeti aldığını söyledi.

’İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde yerli ve yabancı sağlık sektörü temsilcilerine sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un sağlık turizmi açısından istatistiklerini paylaştı. Samsun da birçok kuruluşun sağlık turizmi yetki belgesine sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, “Sağlık alanında turizm kendi içerisinde 2’ye ayrılır. ‘Sağlık turisti’ yurt dışından tedavi ya da sağlık hizmeti almak için Türkiye’ye gelenlere, ‘turistin sağlığı’ ise yurt dışından gelen turistin Türkiye’de geçirdiği sağlık sorunu ya da ihtiyacı nedeniyle gördüğü tedavi ya da sağlık hizmetine verilen addır. Sağlık turizmi türleri medikal, engelli bakım, kaplıca-spa ve yaşlı turizmi olarak sıralanabilir. Yurt dışından hastalar Samsun’a gelirken en çok sosyal medya, reklamlar, açık hava reklamları, aracı kuruluşlar ve ağızdan ağıza pazarlama yöntemlerini kullanarak geliyorlar. Samsunlu firmalar da hastaları şehre çekmek için sosyal medya, reels, açık hava reklamları, aracı kuruluşlar, ağızdan ağıza pazarlama ve fuarlara katılım gibi materyalleri kullanıyorlar. Samsun’da sağlık turizmi yetki belgesine sahip 5 kamu hastanesi, 1 üniversite hastanesi, 8 özel hastane, 4 özel tıp merkezi, 25 özel muayene ve 7 aracı kuruluş bulunuyor” dedi.

“24 bin 785 turist Samsun’da sağlık hizmeti aldı”

2023 yılında 24 bin 785 turistin Samsun’da sağlık hizmeti aldığını açıklayan OMÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, “Samsun’da 2023 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerdeki tedavi gören turist sayısı bin 621, bunun 146’sı sağlık turisti, bin 475’i de turistin sağlığı kapsamında gerçekleşti. Üniversite hastanesinde tedavi gören hasta sayısı 668 olurken bunun da 183’ü turistin sağlığı, 485’i sağlık turizmi kapsamında gerçekleşti. Özel hastanelerde ise toplam 22 bin 496 hasta hizmet alırken bunların bin 930’u sağlığın turisti, 20 bin 566’sı sağlık turisti çerçevesinde değerlendirildi. 2023 yılında Samsun’da toplam 24 bin 785 turist sağlık hizmeti alırken bunların 21 bin 197’si sağlık turizmi statüsünde 3 bin 588’i de turistin sağlığı statüsünde hastanelerden hizmet aldı” diye konuştu.

“En çok Gürcistan’dan hasta geldi”

Yurt dışından en çok Gürcistan’dan hasta geldiğini ifade eden Yetkin Bulut, “Yurt dışından şehrimize en çok sırasıyla Gürcistan, Irak, Almanya, Azerbaycan, İngiltere ve Rusya’dan hastalar geldi. Turistler Samsun’da en çok sırasıyla acil tıp, genel cerrahi, kadın hastalıkları, göz hastalıkları, iç hastalıkları, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, üroloji, ortopedi ve travma ile kulak, burun ve boğaz alanında tedaviye ihtiyaç duydu. Hastaların Samsun’u tercih nedenleri arasında hekimlerin başarısı ve alanlarında yetkin olması, uygun maliyetler, tedavilerdeki başarı oranının çok yüksek olması, güvenlik, ulaşımın kolay olması ve hastanelerde en son teknolojilerin kullanıyor olması yer aldı. Samsun’da sağlık turizminde öne çıkan alanlar ise genel cerrahi, plastik cerrahi, beyin cerrahisi, onkolojik cerrahi, fizik, tedavi ve rehabilitasyon, doku ve organ nakli, obezite ve metabolik cerrahinin yanı sıra kalp ve damar branşları oldu. Sağlık turizminin Samsun’da artması için doğrudan uçuş sayısının arttırılması, Samsun-Ankara hızlı tren hattının faaliyet geçirilmesi, sektör çalışanlarının kapasitesinin arttırılması, sağlık turizmi belgesine sahip kurum sayısının arttırılması, ön tanı merkezlerinin açılması ve benzeri gibi birçok alanda gelişim sağlanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Samsun’da 27 hastane mevcut

Samsun’daki sağlık ordusu hakkında da bilgiler veren Bulut, “Samsun’da 17 kamu, 2 üniversite ve 8 özel olmak üzere toplam 27 hastane bulunuyor. Kamuda 3 bin 101, üniversitelerde bin 137 ve özelde bin 49 olmak üzere toplam yatak sayısı 5 bin 287. Samsun’da hastanelerde toplam 3 bin 760 doktor görev yaparken, 83 ambulans da hastanelerin emrinde bulunuyor. Ayrıca Samsun’da 153 aile sağlığı merkezi, 26 sağlık evi de bulunuyor” ifadelerini kullandı.