Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Şehit Aileleri ve Gazilere İftar

Manşet Yayın: 19.03.2024 11:09
Şehit Aileleri ve Gazilere İftar

Karabük Valiliği tarafından, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıl dönümü vesilesiyle, Şehit Aileleri ve Gaziler onuruna, iftar programı düzenlendi.

Düzenlenen iftar yemeğinden önce; Vali Mustafa Yavuz ve Eşi Süreyya Yavuz, şehit aileleri ve gazilerle tek tek ilgilenerek katılımlarından dolayı teşekkür ettiler.

Kur-an’ Kerim Tilaveti’nin gerçekleştirildiği programda; yapılan duanın ardından, misafirlerle birlikte oruçlar açıldı.

İftar yemeğinin ardından  gazi, gazi yakınları ve şehit aileleri ile bir süre sohbet eden Vali Mustafa Yavuz,  programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. (Yusuf Korkmaz)

Sehit Aileleri ve Gazilere Iftar jpg

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kanola çiçek açtı, tarlalar sarıya boyandı

Dünya Yayın: 05.05.2024 20:36
İhlas Haber Ajansı
Kanola çiçek açtı, tarlalar sarıya boyandı

Samsun’da çiçek açan kanola bitkisi, tarlaları sarıya boyadı. Görenleri hayran bırakan kanola tarlaları, kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayan yağlık tohumlardan biri olan kanola bitkisinin üretim alanları artırılıyor. 2023 yılında 3 bin dekar alanda ekilen, 2024 yılında 3 bin 500 dekar alanda ekilmesi planlanan kanola, baharla birlikte çiçek açtı. Tarlaları sarıya boyayan kanola, doyumsuz manzaralar oluşturdu.

Samsun’un Havza ilçesinde bulunan kanola bahçeleri, yoldan geçen herkesin dikkatini çekiyor. Buradan geçenler durup cep telefonları ile hatıra fotoğrafı çektiriyor.

Samsun’da kanola üretimi artıyor

Kanola üretimi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da 2022 ve 2023 yıllarında yaklaşık 3 bin dekar alanda 2 bin tona yakın üretim yaptık. 2024 yılında 3 bin 500 dekar alanda üretim yapmayı planlıyoruz. Kanola sadece yağlık tohum bitkisi olarak düşünülmemektir. Kanola, yağın dışında mum, gazete mürekkebi ve ruj gibi sanayinin değişik kollarında da kullanılmaktadır” dedi.

“Baharın İlk Arı Çiçekleri”

Samsun’da “Baharın İlk Arı Çiçekleri” adı altında bir proje uyguladıklarını anlatan Sağlam, “Bu proje kapsamında yaklaşık 3 bin dekar alanda Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce üretim yaptık. Bu yıl da 3 bin 500 dekar alanda üretim yapacağız. Yağlı tohum bitkilerimizde gerek fark ödemesi desteği gerek mazot gübre desteği daha fazla olmaktadır” diye konuştu.

Çiftçilere yönelik desteklerden bahseden İbrahim Sağlam, “2023 üretiminden dolayı çiftçilerimize mazotta dekara 121 TL, gübrede de 21 TL olmak üzere bir desteğimiz oldu. Fark ödemesi desteği kapsamında kilogram başında yaklaşık 100 kuruş desteğimiz oldu. Sertifikalı tohum kullanım desteği olarak dekar başına 40 TL destek verildi. Samsun’da ve Türkiye’de özellikle pamuk gibi yağlık ayçiçeği gibi diğer yer fıstığı, soya gibi yağlı tohumları içerisinde 3’üncü sırada yer almaktadır. 1960 yıllarında Balkanlardan göç eden insanlar buraya getirmiş ve başlamış. Dolayısıyla kanolanın hem yazlık hem de kışlık olarak ekimi yapılmaktadır. Kışlık olarak ekildiğinde hububat alanlarına çok iyi bir münavebe olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.