Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ağustos, 2024 04:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

SBB Meclisi’nde 45 madde karara bağlandı

Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Meclisi Ağustos Ayı Kapanış Toplantısı’nda ilgili komisyonlardan gelen 45 gündem maddesi karara bağlandı.
Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı Kapanış Toplantısı, Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında yapıldı. Komisyonlardan havale edilen 45 maddenin görüşüldüğü toplantıya Kadamut, Aşağıavdan, Gürgendağ, Çorak, Kapaklı, Çivril, Uzgur, Kuşçulu, Çandır, Demirbükü ile Kızıloğlak Mahallelerinin sakinleri ve muhtarları da meclise gelerek İlkadım sınırları içerisinde yer alan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi alanının aynı bölgede büyütülmesi maddesine karşı çıktılar.

İbrahim Güven: “Tesisin vatandaşımıza zarar veriyor olması bizleri üzüyor ve sıkıntı veriyor”
Konu hakkında söz alan İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Güven, “İlkadım’ın büyüme alanı güneye doğrudur. Bu tur tesislerin söz konusu alanda olup da vatandaşımıza zarar veriyor olması bizleri üzüyor ve sıkıntı veriyor. 20 yıl önce yapılan tesisin kokusunun giderileceği ve aksayan yönlerinin giderilmesi konusunda rica ediyorum. Çok özel çalışmalar, araştırmalar yapılması. Buradaki tesisin devamının oradaki insanlara sıkıntı vereceğini görüyoruz. Bu konuda belediyemizin böyle bir kararı çıkıyor ama yeni alan için çalışma yapılması konusunu rica ediyorum” dedi.

Daire Başkanı Tulumen: “Söz konusu alanda 6 milyon dolarlık bir yatırım var”
SBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen, tesisin aynı bölgede büyütülmesi teklifi hakkında, “Merkez Katı Atık Depolama Sahamız, 13 ilçenin oluşan çöplerini depolama yapıyor. Bu alanda günlük yaklaşık 800 ton çöple depolama yapıyoruz. Tüm faaliyetlerimiz bakanlık tarafından denetleniyor. İlerideki senaryolularımızdan bir tanesi de 2030 yılı itibarıyla katı atıkların yakma yöntemiyle bertaraf edilmesidir. Bunla ilgili kendi dairemiz, üniversiteler ve bakanlık ile Samsun’da buna en uygun nokta nerede çalışmasını başlattık. Bu tür alanların yeni alanlarının seçilmesinde mevcut alanların devam tercih edilir ki aynı sorunları başka alanlara taşımamak içindir. Mevcut tesiste çok ciddi altyapımız var. Burada sera, kurutma tesisi, atık ve gaz temizleme üniteleri, fermantasyon tesisi gibi 6 milyon dolarlık bir yatırım var. Bunların hepsini kapatıp, başka bir yere taşımak, açmak aynı sorunları hem ekolojik hem sosyolojik hem de ergonomik anlamda uygun olmadığından mevcuttaki sahaların yanı tercih ediliyor. Mevzuat olarak da bunu yapmak bizim sorumluluğumuz. Bizim Samsun’da oluşan çöpleri koyabileceğimiz başka bir alan da yok” diye konuştu.

Civar sakinleri: “Tesisin başka bir yere taşınmasını istiyoruz”
Meclis toplantısına katılan muhtarlar ve civar sakinleri, “Şu anda tesisin çevresinde 50 dönümlük alanda çöpler mevcut. İlgililerle de duruma bakabiliriz. Sularımız zarar gördü. Buranın yetkiler tarafından incelenmesi lazım. Çöp tesisin içi değil, dışı da doldu. Oraya yapılan yatırımlar bizim sorunumuz değil. Oradaki pisliği ve kokuyu yıllardır biz çekiyoruz. Sorunumuza çözüm bulunmasını istiyoruz. Tesisin başka bir yere taşınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

Başkanvekili Soğuk: “Yeni bir alan çalışması ile ilgili Başkanımız Halit Doğan’ın talimatı oldu”
Söz konusu tesisin başka ve insan yerleşkesine uzak bir alanda konuşlandırılması için Başkan Halit Doğan’ın talimatı olduğuna değinen Nihat Soğuk, “Yeni bir alan çalışması ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan’ın talimatı oldu. İnşallah şehrimize daha sağlıklı, uzun ömürlü ve çevreyi rahatsız etmeyen bir tesis inşallah kazandırılacak. Çünkü bu şehrin atıkları var. Atıkları da bir yerde bertaraf etme zorunluluğu var. Gelişmiş şehirlerde rahatsız edici olmayan ortamların tesis edildiği bir ortamı belediye olarak biz de yakalamak zorundayız. 20 yıl önce yapılmış bir tesisi, bugünkü şartlarda amacından uzaklaştığını vatandaşlarımızın da gerek belediyeye gerek meclise gelmeleriyle bunu görmüş olduk. Duyarlı meclis üyelerimiz, belediye başkanlarımızın gayret ve talimatlarıyla bu sıkıntı bertaraf edilecektir. Bugünkü kararımızın hem şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum hem de yeni alanın bir an önce hayata geçmesi açısından ilgili arkadaşları göreve davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Madde, oy çokluğu ile kabul edilirken, toplantıya katılan vatandaşlar ise karara tepki göstererek, meclisten ayrıldılar.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
26 Mayıs, 2025 13:58 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

KARDEMİR’den  Katma Değerli Üretimde ve Dijital Dönüşümde Atılım

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş. (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şirketin 2024-2026 dönemine yönelik yatırım ve dönüşüm projeleri hakkında  açıklamalarda bulundu.

Demir, katma değeri yüksek 10 yeni ürünün demiryolu, otomotiv ve makine imalat sektörlerine hizmet edecek şekilde ürün gamına başarıyla eklendiğini belirtti.

Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşlarından biri olan Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri A.Ş. (KARDEMİR), 2024 yılı itibarıyla sanayide sürdürülebilirlik, katma değerli üretim, dijital dönüşüm ve çevreci yatırımlar konusunda kararlılıkla ilerlemeye devam ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şirketin gelecek vizyonunu ve stratejik yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı.

KARDEMİR’in geniş ürün yelpazesine, demiryolu, otomotiv ve makine imalat sektörlerine yönelik 10 adet katma değeri yüksek yeni ürünün başarıyla eklendiğini açıklayan Demir, Ar-Ge Merkezinde yürütülen çalışmalarla inovatif çözümler geliştirdiklerini ve sektörel rekabette öne çıkmayı hedeflediklerini ifade etti.

AR-GE VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİM ATAĞI

KARDEMİR’in Ar-Ge Merkezinde savunma, otomotiv, makine imalatı ve demiryolu sektörlerine özel ürünlerin geliştirildiğini vurgulayan Demir, proses iyileştirme çalışmaları ile verimliliğin artırılmasının yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm odaklı projelerin de önceliklendirildiğini belirtti. Bu doğrultuda, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde üniversitelerle ve sektör lideri firmalarla güçlü iş birliklerinin sürdüğünü ifade etti.

KARBON YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Demir, karbon emisyonlarının etkin yönetimi, enerji verimliliğinin artırılması ve sanayi süreçlerinde çevresel etkinin azaltılması amacıyla Karbonsuzlaştırma Çalışma Grubu’nun kurulduğunu açıkladı. Bu grubun yenilikçi teknolojileri kullanarak sanayi süreçlerinde dönüşüm sağlayacak, çevre dostu projelere odaklandığını belirtti.

Ayrıca Raylı Sistemler ve Teknolojileri Çalışma Grubu’nun küresel ölçekte demiryolu sektöründeki rekabet gücünü artırmaya yönelik stratejik çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Demir, bu grubun yeni nesil ray, aks ve demiryolu teker üretimi alanında kritik projeler üzerinde yoğunlaştığını ifade etti. Vasıflı Çelik Çalışma Grubu’nun ise yüksek performanslı, kaliteli ve sürdürülebilir çelik üretimi üzerine araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüttüğünü aktardı.

ÇEVRECİ ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ VE TAMAMLANAN PROJELER

2024 yılı çevre yatırımları kapsamında önemli projelerin tamamlanarak devreye alındığını söyleyen Demir; Sinter Tesisleri Paket Toz Toplama Sistemi, Kok Fabrikaları Toz Bastırma Sistemleri Modernizasyonu, 5 Nolu Yüksek Fırın Merim Gaz Temizleme Filtre İmalat ve Montajı gibi projelerin çevresel etkileri minimize etmeye yönelik önemli adımlar olduğunu ifade etti.

Ayrıca Çubuk Kangal Haddehanesi’nde başlatılan SizingBlock ve Kangal Şerit Bağlamalı Kompaktör yatırımlarının da tamamlandığını belirten Demir, bu yatırımlarla kaliteli çelik üretiminde yeni bir döneme girildiğini söyledi.

DEVAM EDEN STRATEJİK YATIRIMLAR VE GELECEK PLANLARI

KARDEMİR’in yatırım programında yer alan ve 2025-2026 yıllarında tamamlanması planlanan projeler arasında Vakum Tesisi, Yeni SDM 2 Makinesi, Mikronize Kireç Tesisi, KocksBlock, Kömür Hazırlama Ek Konveyör Sistemi, Kamyon ve Vagon Tahliye Bunkerleri ile Konveyör Bant Sistemleri gibi yatırımlar yer alıyor.

Bunun yanı sıra, çevre odaklı projeler kapsamında Biyolojik Arıtma Tesisi, Hammadde Manipülasyon Toz Toplama Sistemi ve Yüksek Fırınlar Üst Şarj Toz Toplama Sistemi Modernizasyonları gibi projelerle çevresel sürdürülebilirliğe katkı sunulması hedefleniyor.

HADDELEME KAPASİTESİ %50 ARTACAK

Demir, şirketin üretim kapasitesini artırmak amacıyla yürüttüğü Haddeleme Kapasitesini Artırma Projesi kapsamında, hadde mamul üretim kapasitesinin %50 oranında artırılarak 2,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini duyurdu.

YALIN DÖNÜŞÜM VE DİJİTALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

KARDEMİR, kaynakların daha etkin kullanılması ve sürekli iyileştirmenin kurum kültürüne yerleşmesi amacıyla Ekim 2024 itibarıyla Yalın Dönüşüm sürecini başlattı. Bu kapsamda şirketin tüm iş süreçlerinde yalın üretim prensiplerine dayalı bir dönüşüm başlatıldı. Prof. Dr. İsmail Demir, dijital dönüşümün de şirketin stratejik öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.

Yapay zekâ, robotik süreç otomasyonu (RPA) ve makine öğrenmesi gibi ileri teknolojilerin KARDEMİR’in üretim süreçlerine entegre edildiğini belirten Demir, bu sayede operasyonel mükemmellik, karar alma hızında artış ve verimlilik sağlandığını kaydetti.

2024 yılında devreye alınan Seviye 2 uzman sistem projeleri (yüksek fırınlar, sürekli dökümler vb.) sayesinde enerji ve hammadde kullanımında tasarruf sağlanırken, ürün kalitesi ve proses güvenilirliği de üst seviyeye çıkarıldı. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, 2025-2026 yıllarında 15 yeni Seviye 2 projesi ile Seviye 3 üretim yönetim sistemlerinin devreye alınarak üretim süreçlerinde uçtan uca dikey entegrasyonun sağlanmasının planlandığını söyledi.

HAMMADDE ARZINDA YERLİ KAYNAKLARA YÖNELİM

KARDEMİR, demir ve polimetal madenleri içeren sahalar için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce açılan ihaleye katılarak, Balıkesir, Kütahya, Kırıkkale ve Sivas illerinde yer alan toplam 11.938,98 hektarlık alanda bulunan 12 maden sahasını portföyüne kattı. Bu sahalarda demir, bakır ve altın başta olmak üzere maden arama faaliyetlerinin başlatılacağını belirten Demir, yurtdışına olan hammadde bağımlılığını azaltarak cari açığın kapatılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

İŞ GÜVENLİĞİ VE EĞİTİM ODAKLI KURUMSAL GELİŞİM

Demir, şirketin insan kaynağının gelişimine büyük önem verdiğini vurgulayarak, 2024 yılında mesleki, teknik, yönetsel ve kişisel gelişim alanlarında toplam 260 farklı konuda, kişi başı ortalama 31,78 saat eğitim verildiğini aktardı.

Ayrıca, sahadaki iş güvenliği kültürünün güçlendirilmesi amacıyla başlatılan yaklaşık iki yıl sürecek DOİG (Davranış Odaklı İş Güvenliği) projesi kapsamında, çalışanlara İSG açısından kritik davranışlar konusunda eğitimler verileceği, sahada veri toplanacağı ve güvenli çalışmayı engelleyen unsurların ortadan kaldırılmasına yönelik sistem kurulacağı belirtildi.

YENİ VERİ MERKEZİ İLE DİJİTAL ALTYAPI GÜÇLENDİRİLDİ

KARDEMİR, artan dijitalleşme ve veri yönetimi ihtiyacına yanıt vermek amacıyla modern bir veri merkezi kurdu. Bu yatırımla birlikte veri güvenliği, sistem performansı ve bilgi yönetimi alanlarında önemli bir altyapı sağlandığını belirten Demir, “Verinin etkin yönetimi sayesinde üretim süreçlerinde daha hızlı karar alıyor, kaynaklarımızı daha verimli kullanıyor ve uçtan uca dijitalleşmeyi sağlıyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin